Cristiano Ronaldo osumnjičen za utaju poreza

Cristiano Ronaldo

Nakon Lionela Messia, Neymara i Samuela Eto’oa, portugalski nogometni majstor Cristiano Ronaldo mogao bi postati nova meta španjolskih poreznih organa.

Prema pisanju lista “El Confidenciala”, zvijezda Real Madrida godinama je koristila porezni sustav u Irskoj kako bi prisvojila više novaca od multinacionalnih kompanija s kojima je sklapala ugovore.

Dokumenti koje je objavio “Football Leaks” otkrivaju da je marketinška kompanija “Multisports & Image Management (MIM) Limited”, osnovana u Dublinu 2004. godine, sklapala ugovore s velikim brendovima s kojima surađuje i portugalski nogometaš.

Kompaniju je osnovao odvjetnik Andy Queen koji nema izravnu vezu s Portugalcem. Međutim, “El Confidencial” navodi da povjerljivi dokumenti otkrivaju da MIM od 2012. ugovorom ima prava koristiti ime, pisane ili izrečene izjave, potpis, biografske podatke, fotografije i video snimke koje se odnose na Ronalda.

Sve je to učinjeno jer je porez u Irskoj 12,5 posto, što je duplo manje nego u Španjolskoj. Prema tvrdnjama španjolskoga lista, Ronaldo bi za sva primanja španjolskim vlastima morao platiti 43,5 posto poreza.

Ukoliko se ispostavi da je Ronaldo imao udio u kompaniji “MIM” i ako nije prijavljena njegova suradnja s navedenom kompanijom, mogao bi kazneno odgovarati za utaju poreza.

Zbog utaje poreza već su osuđeni Lionel Messi i Javier Mascherano, a okrivljeni su i Neymar te Samuel Eto’o, a sudski postupci su u tijeku.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.