Čović: “Zalagat ću se da jadransko-jonski koridor prođe kroz Hercegovinu”

Dragan Čović

Prvu poslovnu konferenciju Foruma gospodarskih komora jadransko-jonskog područja “Regionalni razvoj – izazovi i budućnosti”, koja se održava u okviru Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, otvorio je u četvrtak hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Tom prigodom Čović je kazao kako se otvaraju velike mogućnost za priljev investicija na jadransko-jonsko područje, obećavši kako će se zalagati za otklanjanje mogućih prepreka u realizaciji tih investicija.

Vezano za prometnu povezanost jadransko-jonskog područja, kazao je kako će se snažno zalagati da jadransko-jonski koridor prođe kroz Hercegovinu i da se poveže s Koridorom Vc i spoji kod Počitelja.

Administracija Njemačke snažno zagovara ovakve projekte već 6 ili 7 godina i otvara mogućnost da s njemačkog područja povučemo više od 30 milijardi eura, ako se budemo znali povezati, istaknuo je Čović.

U okviru konferencije održat će se četiri panel rasprave: panel o čistoj energiji jadransko-jonskog makro područja, druga tema je prometna povezanosti Jadransko-jonske regije, treća je digitalna transformaciji, a četvrti panel je turizam i trgovina.

Kada je u pitanju ekonomski razvoj BiH, potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako je jedan od velikih problema zastarjelost tehnološke osnove, a jedan od glavnih razloga su administrativne barijere i politička situacija koja ne ide na ruku gospodarstvenicima. Po njegovim riječima, BiH je u usporedbi sa zemljama CEFTA-e na začelju po svim ekonomskim pokazateljima.

U zadnje dvije godine ti pokazatelji idu prema gore, ali mislim da to još uvijek nije ono što treba BiH. U prvom redu, stopa rasta proizvodnje mora ići na 4 posto. Ono što trebamo napraviti jesu sektorske strategije, jer sredstva iz EU na koja računamo nećemo moći povući bez sektorskih strategija, istaknuo je Šantić.

Predsjednica Foruma AIC i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj istaknula je kako zadnjih godina jadransko-jonska inicijativa pomalo izlazi na vidjelo.

Izjednačavanje regija je preduvjet razvoja čitave EU i u tome pravcu idu inicijative koje dobivaju novce i potporu kako bi se pojedine regije izjednačile s drugim razvijenijim regijama, istaknula je Čagalj.

Osvrnula se i na izgradnju Pelješkog mosta, kazavši kako se on počinje graditi, podsjetivši kako je odabirom izvođača radova uklonjena posljednja prepreka početka realizacije tog velikog infrastrukturnog projekta.

Generalni tajnik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović kazao je kako je Forum usmjeren ka postizanju i stvaranju novih mogućnosti i uvjeta za konkurentnije tržište.

Istaknuo je kako su suradnja u sektorima IT tehnologije, turizma i trgovine preduvjet jačanja konkurentnosti tržišta.

Radovanović je dodao kako je po tom pitanju uloga komore nezaobilazna i nezamjenjiva, te kako će zaključci s današnje konferencije doprinijeti razvoju i odgovoriti na izazove.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je vidljivo intenziviranje suradnje komora i gradova Jadransko-jonske regije te kako je ta suradnja dobra osnova za budući razvoj.

Inače, strategija Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) instrument je suradnje osam zemalja država članica i nečlanica Europske unije. Jedan od ključnih dionika Strategije je Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja koji djeluje od 2001. godine i okuplja gospodarske komore iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Strategijom su definirana tematska područja od zajedničkog interesa, a suradnja svih dionika preduvjet je njihovog kvalitetnog sagledavanja i detektiranja projektnih aktivnosti čija bi realizacija doprinijela ostvarenju definiranih ciljeva.

Pokrovitelj Prve poslovne konferencije Foruma gospodarskih komora jadranskog-jonskog područja “Regionalni razvoj-izazovi i budućnosti” je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Fena)13 komentara

    • Ti ćeš se zalagati… Zalagao si se za hrvatski TV kanal i …kita marjanova! Zalagao si se za veće zapošljavanje mladih i uspio si – eno ih rade po Danskoj, Irskoj, Njemačkoj, Austriji. Zalagao si se za hrvatsku federalnu jedinicu i…gdje ti je? Zalagao si se za izmjene Izbornog zakona, a sve će ostati isto. Zašto god si se zalagao, nisi to ostvario. Molimo te; ne pomaži nam više, ne zapošljavaj nas, ne trudi se za promjene ničega, jer nisu sposoban ništa promijeniti. A mi ćemo i dalje biti guske u magli i birati te na izborima. Molimo te, ne zalaži se više!

  • Pasko si se zalozio da ti Radobolja tece kroz ” dvoriste” onda se mores i za ovo zalagat! Moras malo vise zapet, Ljutodocanine!

  • Da založi svoja jaja,kad ti ih netko razbije da možeš i to naplatiti.unistili ste jadni narod koji je nemoćan i koji Nemoze ništa dobiti u svoju korist.al platit će te svi jednoga dana kad vas nebude vise pa dodjete kod Boga na naplatu.

  • Ne nalazim krivicu ovom covjeku, pljujem na hrvatski narod koji ga kao prezire pa opet s obje ruke glasa za njega. Mi smo najkukavniji narod u svemiru, stid me je sto sam hrvat i hercegovac.

  • Nemoj boga ti više.I za smilje si se zalagao prije godinu dvi..pa vidi.Ajde vrvi nonomo založi ti svoju vilu ako ti se zalaže.Oćeš k…. moj.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.