Čović: Zabrinjava šutnja međunarodnih predstavnika akreditiranih u BiH na pokušaje majorizacije Hrvata – Jabuka.tv

Čović: Zabrinjava šutnja međunarodnih predstavnika akreditiranih u BiH na pokušaje majorizacije Hrvata

Kako bismo osigurali izlazak iz ambisa u koji smo dovedeni nužno je iskoristiti trenutni okvir Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, čuvajući ključne vrijednosti, i osigurati prije svega izmjenu Izbornog zakona BiH, osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim političko-administrativnim razinama vlasti kako to Ustav BiH (Aneks 4) predviđa, najbolje u prvih šest mjeseci 2021. godine kroz definiranu parlamentarnu proceduru, čime bismo relaksirali odnose i implementirali izborne rezultate na svim razinama vlasti, kazao je Dragan Čović.

Obraćajući se sudionicima konferencije “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”, koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Čović je poručio da bi taj minimalan, ali, kako ističe, suštinski iskorak mogao omogućiti BiH i dobivanje statusa kandidata na euroatlantskom putu.

Te integracijske aktivnosti, kazao je Čović, predstavljaju budući iskorak BiH koji nema alternativu.

Vjerujem kako su međunarodni predstavnici više puta pogriješili prema BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije. Posljednji zajednički pokušaj bio je sredinom 2018. godine, kada smo očekivali status kandidata za EU i aktiviranje procesa Partnerstva za mir. Imali smo stvorene preduvjete u BiH za taj bitan iskorak. Nažalost, nakon izbora u listopadu 2018. godine, zbog brutalnog kršenja prava konstitutivnih naroda, imamo potpuni integracijski zastoj ili vraćanje unatrag. Povjerenje među predstavnicima triju naroda je na najnižoj mogućoj razini, što onemogućava ponovno vraćanje u središte pozornosti naš euroatlantski put, kazao je Čović.

Dodao je da kao predstavnici hrvatskog, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH poduzimaju različite inicijative kako bi se u sljedećih 6 mjeseci ispunili uvjeti za dobivanje statusa kandidata za EU, nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona, a jednako tako da ojačaju razinu suradnje s NATO-om uspostavom Povjerenstva za NATO na razini Vijeća ministara BiH.

Prevažno je naglasiti da je iduća godina, kao neizborna, prava prilika za učiniti ključne reformske aktivnosti u BiH i otvoriti perspektive euroatlantskom putu BiH, ustvrdio je Čović.

U svom obraćaju Čović je poručio i da današnji koncept djelovanja i unutarnji ustroj Bosne i Hercegovine vidno odudaraju od izvornog sporazuma.

Mi smo to nazvali “puzajućim” promjenama koje su proizvod djelovanja različitih međunarodnih čimbenika u ovih 25 godina. Činjenica da imamo stotinu nametnutih popravaka kroz ustave u BiH, koji nisu prošli predviđenu parlamentarnu proceduru, najbolje ilustrira ambiciju donositelja nametnutih rješenja. Na isti način možemo govoriti o izmjenama Izbornog zakona, nametnutog na sličan način, bez parlamentarne procedure, a najbolja ilustracija izbornih zabluda su bila nametnuta rješenja za Grad Mostar zbog kojih 12 godina nismo mogli organizirati izbore u Mostaru. Da apsurd bude veći, nedavni dogovori o izborima u Mostaru prvi su usuglašeni u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebnom ustavnom procedurom, kazao je predsjednik HNS-a.

Suprotno nastojanjima u traženju učinkovitih rješenja za stabilnu europsku BiH su, kako navodi, postojeća zlouporaba i pokušaji neskrivene majorizacije hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg u BiH, kroz uspostavu vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata. Primarno izbor predstavnika u Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništvo BiH glasovima brojnijeg bošnjačkog naroda.

U posljednje vrijeme bez imalo skrivanja protagonisti takvih politika šalju jasnu poruku hrvatskom narodu nazivajući ga manjinom i kako će taj proces okončati na izborima 2022. godine. Takve izjave možemo svakodnevno čuti od ključnih predstavnika bošnjačkih ili “probosanskih” političkih stranaka ili njihovih glasnogovornika. Krijući se iza koncepta građanskog, s jasnim nakanama izgradnje Federacije BiH kao dominantno, za početak, bošnjačke države.

Upravo zbog takvih i sličnih nasrtaja na BiH i njezine institucije zabrinjava šutnja međunarodnih predstavnika akreditiranih u BiH, onih istih administracija koje su se utrkivale u nametanju zakonskih i ustavnih rješenja. Upravo danas, kada je više od 80 % područja BiH ostalo bez predstavnika dva konstitutivna naroda, odnosno rijetke su sredine u kojima imate obilježja multietničnosti ili multikulturalnosti, kakva imamo u Gradu Mostaru, to je udar na BiH, kazao je Čović.

Zbog svih tih nasrtaja brojnošću, uz prešućivanje “zaštitnika” i “tumača” Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, imamo, naglasio je on, najizraženiju institucionalnu krizu u BiH, gdje se “unitarizam i separatizam iščitavaju kroz strategije i dnevne politike ključnih političkih čimbenika, gdje se zagovornici građansko-unitarnog koncepta doživljavaju kao probosanske, patriotske snage, a svi koji se usude ukazati na povijesne vrijednosti bh. društva konstitutivnih naroda i jasnih federalnih odrednica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma promoviraju u fašiste, redovito i u javnim elektroničkim medijima“.

(Fena)


17 komentara

  • Aj odj… Šta je netočno rekao?Sve su dopuštali, Inzkovu matematiku izbornu i sve ostalo. Briga ih, oni su ovo zakuhali, BiH ne greška međunarodne zajednice. Oni su našima zavrnuli ruku. Borili smo se za jedno, htjeli to a oni nam se opirali.

 • Hebli ti svi psi mater kradezeovsku. Ne zabrinjava vas apsolutna sutnja hrvatskih predstavnika 25 godina u vlasti, klimanje glavom i politika prividnog svadjanja s ciljem zadrzavanja fotelja? Jadan li je onaj koji slusa ijednu rijec koja dolazi iz usta ovog kleptomana i njegove kriminalne organizacije i uhljebnicke mladezi (al od 30 plus godina) takodjer.

 • Tuđman je dao pare da Hrvata danas bude milion u BiH ali naši privatnici pokrali i iselili narod.Kakva prava nema nas ni pola miliona.

 • Pa zar se nije politika druga Čovića, fra Ike Skoke i drugova nije dodvoravala na sve moguće načine Inzku, večernji list – velike priče, večernjakovi pečati itd. Čović može manipulirati samo izbornim prevarama i ugnjetavatanjem hrvatskog naroda kojem on u duhovnom smislu nikada nije niti pripadao, opće je poznato da se izjašnjavao jugoslavenom i da je bio rigidni komunist.

 • dosta te je vise sta si dao pojedince smjestijo lopove jedan da smo bili 91 taki ko ti nebi nam se znalo za ime pozdrav iz STUDGARDA

 • Da sve ovo što je Covicu sugerira o i napisano iz Hrvatske neko drugi izustio ili dao u javnost bilo bi melem za dušu, ovako je to samo još priprema na još drskiju i mocniju prevaru. Nije se lako borit protiv takvih protivnika koji su na prvi pogled intelegentni i pametni ali su prodali dušu davno vragu. Sisaju postepeno i dugoročno ne uništavaju do temelja već samo onoliko koliko je to potrebno da ne izgube kontrolu nad svime. Mjenjajte ga vise neka ide u nečiju povijest, kad tad ce odgovarati on ili njegovi potomci nekome….

 • Covicu kako mi hrvati da budemo ravnopravni izmedu sebe. De nam reci kako doci do posla u Elektru, Posti, raznim agencijama itd. Ide li to preko Sarajeva ili preko tebe i tvojih ljudi, poslusnika. E tu mi gospodine Covicu nismo ravnopravni. A svi smo hrvati koji nismo ni za Komsica a ni Dzafirovica. Ali nemamo ista prava tko tebi podobni…

 • Dok se stranke rađaju ,puk gladan .
  Ove nekorisne zamjenit mladima koji će narodu pomoc.
  Dosta balvana koji samo sebe gledaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.