Čović u Novom Zelandu: Moramo poboljšati suradnju dviju zemalja

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović započeo je službeni dio dvodnevnoga posjeta Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji glavne upraviteljice Novoga Zelanda u Wellingtonu.

Nakon ceremonijala svečanoga dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedateljicom Vrhovnoga suda i administratoricom Vlade Novoga Zelanda Dame Sian Elias.

Čović je zahvalio Dame Elias na toploj dobrodošlici te istaknuo kako njegov posjet Novom Zelandu nije slučajan u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Nakon susreta s Dame Elias, Čović je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novoga Zelanda.

Nakon posjeta Ratnom memorijalnom parku, sastao se u zgradi Parlamenta Novoga Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern. Na početku susreta, Čović je čestitao premijerki Ardern na preuzimanju nove dužnosti te joj poželio uspjeh u nastavku karijere. Također je istaknuo zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i potporu koju nam je Novi Zeland pružio te iskazao nadu u nastavak gradnje tradicijski dobrih odnosa.

Na sastanku je bilo govora i o jačanju gospodarske suradnje te mogućnostima ulaganja Novoga Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebice u domeni turizma.

“Naši bilateralni odnosi su bez bilo kakvih otvorenih pitanja, a s druge strane suradnju koja nije posebno izražena ni na gospodarskom ni na kulturnom planu, moramo poboljšati. Naša udaljenost od nekih 20 tisuća kilometara uistinu je jedna prepreka, iako ovdje živi jedna manja zajednica ljudi iz BiH, kao i znatno veća zajednica Hrvata koji su utkali sebe u svaki dio života Novoga Zelanda, a primarno u gospodarstvo”, ističe Čović.

Na kraju susreta, Čović je pozvao premijerku Ardern u posjet Bosni i Hercegovini.

U nedjelju se Čović sastao s predstavnicima Hrvatskoga kulturnoga društva u Aucklandu i informirao o njihovom djelovanju. Na sastanku je pohvalio rad Društva, posebice istaknuvši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture. Riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu.

Također je posjetio obitelj Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.