Čović: Stanje u BiH je krajnje složeno pa HDZ i SNSD moraju jače surađivati

Predsjednici vladajućih hrvatskih i srpskih stranaka u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Milorad Dodik najavili su u ponedjeljak u Banjoj Luci kako će nastaviti dosadašnju blisku suradnju, a očekuju da na taj način ishode i izmjene izbornog zakona.

Čović koji je na čelu HDZ BiH i Dodik, koji prevodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), već godinama blisko surađuju, a banjolučki sastanak stranačkih izaslanstava održan tijekom dana jedan je u nizu sličnih susreta koje su se pretvorili u uobičajenu praksu unatoč prigovorima s bošnjačke strane kako se nikakvi dogovori dvije strane ne mogu provesti bez suglasnosti trećeg partnera u vlasti.

Čović je nakon sastanka kazao kako se stanje u BiH “krajnje složeno” pa HDZ BiH i SNSD stoga moraju jače surađivati, a već imaju “zavidnu razinu” usuglašenosti stajališta.

Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) neizostavni je partner u nastojanjima da se promijeni izborni zakon, no Čović je istaknuo kazao kako su razgovori njegove stranke i SDA praktično završeni, a HDZ BiH sada inzistira na provedbi načelnog dogovora iz 2020. godine. On i predsjednik SDA Bakir Izetbegović tada su dogovorili da se novi izborni zakon definira do kraja lipnja ove godine, prenosi Hina.

Naš vrlo jednostavni pristup je da kroz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je Čović novinarima dodavši kako se i u parlamentarne domove naroda moraju biti izabrani legitimni zastupnici.

Pojasnio je kako su u SDA zagovarali da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu, no problem je u tome što SNSD na to ne pristaje pa bi onda postojao asimetrični izborni sustav.

Dodik je kazao kako reforma načina biranja članova Predsjedništva BiH mora biti usuglašena između svih, a pojasnio je kako će on inzistirati na tome da BiH funkcionira isključivo na temelju koncepta konstitutivnosti naroda koji onda biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti.

Oni koji žele druge koncepte moraju znati da to nije sukladno ustavu i Daytonu, kazao je Dodik.

On i Čović suglasni su kako bi Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) trebalo zatvoriti, a mandat stranih sudaca u Ustavnom sudu u BiH okončati.

(www.jabuka.tv)19 komentara

 • HDZ vodi promasenu politiku. Nama je zivjeti sa Bosnjacima. Bosnjaci nece pristati na treci entitet sve dok se rs ne uzme Podrinje gdje su ubijene desetine tisuca bosnjackih civila u proteklom ratu. Mi mozemo i dalje suradivati sa Srbima al nas je sada 300 tisuca u cijeloj BiH.

  • To ja odavno govorim i uvijek kritikujem Hrvatske separatiste i moje Bošnjacke unitariste. FBiH je isprepletena Bošnjacima i Hrvatima i sasvim je prirodno postići dogovor radi budućnosti novih generacija. HDZ i SDA i njihovi botovi su spinovanjem sa stvarnosti tj. Njihovog kriminala, nepotizma i ostalih javasluka podgrijavali nacionalnu mržnju. Samo smijeniti te uhljebe i lopove i raditi za dobrobit, inače nas neće ni biti više.

 • Kako stvari sada stoje,iste gluposti pričamo 30 godina.Hajmo.DIJELA,DIJELA pusti čapri više,i.mi sad možemo.nas nabit na neku stvar kad nas se Hrvata pola iselulo iz BIH

 • Čović ko pčela od cvijeta do cvijeta. Od Bakira do Dodika pa obratno…..pa opet iznova.
  Polako pada. Ide lagano na dole. Ponavlja se. Nema novih ideja. Polako ali sigurno dobiva oborbu. Mladu. Mladu mišlju i energijom….slobodnu duhom i promišljanjem….i on to vidi. To ga smeta.
  Počinje uviđati nemoć svojih poslušnika, njihovu bezličnost i bezidejnost i nadasve nesposobnost. Da, da krenuo je lagano ka dole……

 • Upućeni i naslonjeni jedan na drugog.
  Ista priča, ista mjesta događanja, ozračje onakvo kakvoga oni naprave. Čak odijela i kravate manje više ista.
  Zaključak; potrošeni.
  Ne znaju još ili se ne daju, a znaju.
  Bilo kako bilo, dok ih gledam u stvari im vidim leđa.
  Bakiru jednako.

 • BiH treba jednog DIKTATORA kao Tito što je nažalost bio. Narod u BiH voli Diktaturu koja mu naređuje što i kako da živi. Komšić priziva tu nekadašnju diktaturu a i zeleni u EU nemaju ništa protiv da nad NAMA vlada diktatura, a kod njih u EU demokratija. ‘Ti zeleni iz EU neki dobri građani’.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.