Čović: SDA pokušava na razne načine popuniti mjesta koja pripadaju Hrvatima

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se 16. rujna sastati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, s kojim će nastojati definirati okvir za suradnju, te je istaknuo da je optimist da će doći i do dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Čović je podsjetio da, prema dijelu sporazuma o Mostaru od 17. rujna, ova stranka ima obavezu sa SDA početi pregovore i završiti ih do 17. prosinca.

A, onda, u parlamentarnu proceduru uključiti sve druge stranke, u godini koja prethodi godini općih izbora, rekao je Čović za sarajevski Dnevni avaz.

Čović je istaknuo da je koalicijski kapacitet izgubljen već duže vrijeme, godinu ili više, te da SDA pokušava na razne načine popuniti mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu.

Recimo, Središnje izborno povjerenstvo, kaže se da će tamo biti dva Hrvata, a onda SDA, preko Zastupničkog doma i većine glasova, popuni ta dva hrvatska mjesta. Naravno da smo vrlo jasno stavili do znanja da to dalje neće ići, rekao je čelnik HDZ-a.

On je napomenuo da se na sličan način može govoriti i o drugim funkcijama na razini BiH koje su nacionalno prepoznate.

Logično je da se partneri međusobno dogovaraju. Ali, recimo, za SIP smo saznali na samoj sjednici Doma. To je nedopustivo. Na sličan način možemo govoriti o direktoru federalne policije, o Povjerenstvu za vrijednosne papire, naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, to pitanje će ponovno otvoriti kako bi vidio ima li dovoljno volje s jedne i druge strane da se napravi zajednički iskorak.

Ovih dana, razgovarao sam i s Fahrudinom Radončićem i Miloradom Dodikom. Željeli smo napraviti jedan plan što uraditi u ova dva-tri mjeseca. Sastanak 16. rujna će puno stvari definirati u toj našoj agendi kada je u pitanju relacija SDA-HDZ, rekao je Čović.

On je ocijenio katastrofalnim da su u posljednjoj godini na razini BiH izvršena dva-tri imenovanja, a da najmanje tridesetak imenovanja stoji zbog izostanka dogovora, prenosi Glas Srpske.

Moramo sjesti i reći da je došlo vrijeme za to. To su Uprava za neizravno oporezivanje, mnoge agencije, direkcije. Spremni smo oko svega pregovarati, naravno po načelima koje smo do sada imali, rekao je Čović.

Kada je riječ o imenovanju nove Vlade Federacije BiH, Čović je rekao da, ako se postigne dogovor oko modela Izbornog zakona i rješavanja problema u vezi s drugim pitanjima, nema nijednog razloga da i to ne bude sastavni dio agende.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Jedno potanje za dr. Dok si bio na vlasti da odlucuješ da se dodjele stanovi obiteljima poginulih zasto nekima jesi a za neke NEMORE.
  PS. ZNAM DA TE NEBRIGA MOJE PITENJE, ALI OBJASNI RODITELJIMA POGINULIH Z A Š T O PRAVITE RAZLIKU.
  Hvala unaprijed dr. ČOVIĆU, znam da neću dobiti odgovor.

 • Pa da Bosnjaci krenu o pravljenju vlatite drzave a Hrvatima ponude “kamenjar da prisajedine” Covic bi prvi reka NE.

  da je Zap.Hercegovina u RH on bi prvi bio “marginalan, lokalni opcinski Poteštat”

  Aa Majketi vaznije je bit “dragi vođa” u Bosnjackoj FBIH nega da Rvati ista dobiju.

  ZIVIA OPTIMIST PRVE KLASE COVIC A MOZDA I BUDUCI PRESIDENT BOSNJAKA, P.S SAMO DA JE PRESIDENTE, MORE I ZANZIBARA.

 • Stara partizanino, koga briga gdje ćeš ti uhljebit parazite. Šta mi imamo s tim ili od toga? Postavio ti svoje rektalne alpiniste, onaj taliban svoje, bukov panj ili mutavog Tomu, sasvim svejedno.

 • Druže Dobročinitelju, stara komunjaro, koga briga gdje ćeš parazite uhljebit? Šta mi imamo s tim ili od toga? Postavio ti svoje rektalne alpiniste, taliban svoje, bukove trupine ili onog mutavog s Pecare, Kakva je razlika?

 • Druže Dobročinitelju, stara komunjaro, koga briga gdje ćeš parazite uhljebit? Šta mi imamo s tim ili od toga? Postavio ti svoje rektalne alpiniste, taliban svoje, bukove trupine ili onog mutavog s Pecare, Kakva je razlika?

 • 30 god.ista priča,samo za izbore,a kad prođu tišina.Daj ostavku,kad neznaš ta uvijek ista pitanja rješit.Postani čovjek,od morala ,život je kraju,a ne provociraju napaćeni i izdati narod,koji nema nikakva rješenja,nego napustiti ognjište svojih roditelja.Suze i tuga ….

 • Kako možete tako,uvijek smo bili poznati po pljuvanju po svojima.Okani se Pavo ljudi,prvi Tomo ,za tebe je gospodin čovjek,ohladi,radije se brini o sebi i ne troši se.

 • Ne brigaš se ti za Hrvate nego za svoju guzicu da stekneš što više kapitala i da drmaš ministarstvom financija.😠

 • U kom li je devru sada. Čim se počne tužiti nešto smrdi. Zašto to ne riješavaš zbog čega su ljudi glasali za tebe. Zašto si nas doveo u ovu situaciju.Ima li međunarodna zajednica ima li HR koja je čla i a europske unije. Što ti radiš.? Što misliš da je Srbija članica EU Dodik bi vas sve izvrnuo naopačke. Treba raditi za svoj narod 24 sata,a ne javljati se kada Dodik dođe u posjetu svako 3 mjeseca. Dodik radi za svoj narod. Njemu kada dođe on proziva i tebe i Hrvate da su ustaše!! A ti ponizno šutiš. Neki je dan napao nekog zastupnika iz njihovog sabora i rekao da on štiti balije i ustaše. Ti ponovo šutiš. Šuti i dalje.Gdje su Hrvati u rep srpskoj. Nema ih, a Dodik se javlja za Srbe u Mostaru svako malo.Tko se javlja za Hrvate iz B. Luke i B. Posavime. Nitko.

 • Covicu konj je za tebe inteligencija.Bjezi da te vise ne gledamo.Sve u zivotu sto znas raditi to je krasti i lagati.Nisi ni za sta.

 • U Poljskoj, u svim većim gradovima, postoji tkz stub srama, sa ispisanim imenima i prezimenima bivših komunističkih dužnosnika, koji su aktivno sudjelovali u promicanju ideja i zaštite komunizma. Nevjerojatna je činjenica da hrvatski narod nakon 50 godina jugotamnice, nakon krvavog rata, ponovno bira svoje tamničare, vjerujući da su to istinski hrvatski predstavnici. Nevjerojatna je činjenica da Crkva otvara širom vrata tamničarima hrvatskog naroda, vjerujući da su se istinski pokajali za svoje grijehe.
  Ali najgora je surova, bolesna istina koja nema logike i smisla.

 • oslije svega shvatimo da smo mi samo gradjani Bosne i hercegovine. Ne postoje plemenske zajednice u AMAZONU, a u nas se prave. Opametimo se.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.