Čović: Rekonstrukcija Vijeća ministara logičan je slijed – Jabuka.tv

Čović: Rekonstrukcija Vijeća ministara logičan je slijed

”Nalazimo se na prekretnici i sadašnji trenutak zahtijeva od svih političkih aktera da čine sve ono što je potrebno, sukladno vlastitom političkom kapacitetu, kako bi se zemlja stabilizirala”, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

”Europske tračnice su odavno položene. BiH je zahvaljujući pruženoj ruci EU, nakon dužeg razdoblja stagnacije ponovno na njima. Sada je kontinuitet kretanja od presudnog značaja za realizaciju onog stupnja napretka koji će trajno onemogućiti regresivne procese i povratak u stanje nepovjerenja, besperspektivnosti i beznađa kakvo smo donedavno imali. Svi skupa se moramo ponašati i djelovati državnički, što uključuje i obvezu da, ukoliko imate puni reformski kapacitet i politički legitimitet, onda ih trebate staviti u funkciju provedbe nužnih reformi na poziciji vlasti.

S druge strane, ako imate opozicijski potencijal ili opredjeljenje, kao što je to primjerice slučaj sa DF-om i nizom manjih stranaka, onda se trebate kritički postaviti spram reformskih procesa na način da pozitivno utječete na njihove rezultate i provedbu, a nipošto djelovati tako da se uspore ili zaustave reformski procesi”, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, odgovornost pozicije i opozicije je u tom smislu gotovo podjednako velika i ona proizvodi obvezu za svakog od političkih subjekata da se pozicionira sukladno političkom trenutku i vlastitim mogućnostima.

”Uvjeren sam da je apsolutno nužno nadići sva pitanja i odnose personalne naravi, a u službi općeg prosperiteta i dobra koji nalaze svoj puni izraz u europskoj perspektivi BiH”, naglasio je.

U kontekstu takvog promišljanja vidi i “prostor za unapređenje odnosa između dvije vodeće bošnjačke stranke SDA i SBB-a u interesu stabilnosti Federacije BiH i države BiH”.

”Pred nama je jako puno posla i nužno je postići raspoloženje i opredjeljenje u zakonodavnim tijelima na svim razinama za odlučno reformsko djelovanje, osobito u Federaciji BiH, gdje još uvijek ima politikantskog otpora koji proizvodi određene probleme.

Tu prvenstveno mislim na DF koji mora konačno jasno i nedvosmisleno odlučiti da li će podržati reformski put BiH ili će ga nastaviti opstruirati prvenstveno zlorabeći poziciju potpredsjednika Federacije BiH.

Naravno, u svemu tome ne možemo izgubiti iz vida posebnosti BiH i imperativ legitimiteta predstavljanja konstitutivnih naroda, na kojem ću uvijek inzistirati bez obzira na to koja je politička opcija ili konstitutivni narod u pitanju, jer to nalaže Ustav ove zemlje i njena pravno-politička tradicija”, kazao je Čović.

S te strane, smatra on, SDA ima potreban legitimitet bošnjačkog biračkog tijela, a uz SBB bi on bio dodatno ojačan na način na koji to ne bi mogla učiniti niti jedna druga dominantno bošnjačka stranka.

”Osim toga, SBB je potvrdio svoje reformsko opredjeljenje i to je ono što je najvažnije, ostalo prepuštam političkoj mudrosti lidera dvije najveće dominantno bošnjačke političke stranke”, istaknuo je.

Čović smatra da je rekonstrukcija Vijeća ministara BiH logičan slijed događaja u kontekstu novih imenovanja u Vladi FBiH i stvaranju nove parlamentarne većine.

”Razgovaram sa partnerima o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama pa tako i oko Vijeća ministara. Razgovaramo i o otklanjanju poteškoća u njegovom funkcioniranju kako bi ono što bolje radilo. Ono što me posebno zanima je kapacitet tijela na svim razinama da brzo i učinkovito donose odluke iz djelokruga svojih nadležnosti definiranih ustavom i zakonima.

Isto se odnosi i na Vijeće ministara koje mora funkcionirati besprijekorno kako bi moglo udovoljiti reformskim zahtjevima. To podrazumijeva i da ono ne izlazi iz okvira svojih ustavnih nadležnosti, ali s druge strane i da dobro surađuje sa svim drugim razinama.

S te strane Vijeće ministara je najodgovornije za uspostavu i promidžbu duha suradnje između svih institucionalnih aktera kako bi se BiH kao cjelina kretala ka EU. Ukoliko to nije na potrebnoj razini, moja je obveza da potenciram ta pitanja i dajem poticaj njihovom rješavanju unutar institucija sustava”, rekao je Čović.

(Fena)


4 komentara

  • Čović smatra, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, kazao je Čović, prema riječima Čovića, Čović, Čović, Čović itd, itd. „Sada je kontinuitet kretanja od presudnog značaja za realizaciju onog stupnja napretka koji će
    trajno onemogućiti regresivne procese i povratak u stanje nepovjerenja, besperspektivnosti i beznađa kakvo smo donedavno imali. Svi skupa se moramo ponašati i djelovati državnički, što uključuje i obvezu da, ukoliko imate puni reformski kapacitet i politički legitimitet, onda ih trebate staviti u funkciju provedbe nužnih reformi na poziciji vlasti.“ Par neinteligentnih frazetina koje bi trebale biti poruke za filozofske rasprave u pokušaju da se drugima, i poziciji i opoziciji, docira političko ponašanje i relativizira osobna odgovornost koja se pakira u opću formu. Kao da mu je savjetnik, prebjeg iz tabora Martina Raguža(ne mislim na Božu Ljubića), što i ne čudi jer ipak su oni po pedigreu iz istog inkubatora. Sva djelatnost mu se svodi na prepisanu domaću zadaću koju mora stalno pokazivati mentorima, na obilaske par državniku neprimjerenih događaja, ali se to mora u duhu sarajevske raje, umjesto da se snažno pošalju poruke, i domaćoj i međunarodnoj javnosti, o neodrživosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Pitanja promjene Ustava BiH, promjene Izbornog zakona, javnog kanala na hrvatskom jeziku, neriješeni status većine pripadnika braniteljske populacije, najveća stopa nezaposlenosti u Europi, neprihvatljiva tolerancija na korupciju u državi, netransparentnost u svim segmentima življenja, nestanak Hrvata u BiH i sva druga životna pitanja populacije kolju predstavlja, drug nam Gago zbio u jedan vagončić na EU tračnicama i ponavlja priču trećerazrednih svjetskih birokrata o agendi za reformsko opredjeljenje. Ova pitanja se postavljaju samo na stranačkim skupovima kako bi se biračima, po tko zna koji put, prodala muda pod bubrege. Ukoliko mu je agenda za reformsko opredjeljenje briga za nove članove NO u javnim poduzećima pod kontrolom HDZ-a i zbrinjavanje stranačkih uhljebara u te tvrtke, onda je reforma nešto što se aktivno događa već punih 25 godina od istih političkih opcija, a što nije ništa drugo do klasična podjela ratnog plijena i uživanje u njegovim blagodatima. Neka ti je sa srećom druže Gago uz zamolbu da više ne vodiš brigu o meni i mojoj obitelji, jer što veću brigu vodiš, nama sve gore i gore, te nas nemoj više braniti, ni ti, niti tvoji prijatelji Lijanovići, Jurišić, Raguž, i ostala elita. Predlažem vam da u sustav uvedete i plemićke titule, jer je.eš sav novac koji imaš ukoliko se običnim imenom ne razlikuješ od svojih podanika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.