Čović: Problematiziranje gradnje Pelješkog mosta nije službeno stajalište BiH

BiH ustrajava na svom putu prema EU. U tome joj Hrvatska nudi svekoliku pomoć. U isto vrijeme iz BiH se neki protive europskom projektu kakav je Pelješki most.

O najnovijim prijeporima između Hrvatske i BiH, ali i unutarnjim odnosima i položaju Hrvata u BiH za HRT je govorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Iz svega je vidljivo da problematiziranje gradnje Pelješkog mosta nije službeno stajalište BiH. Službeno stajalište zadnjih godina je bilo u smislu ohrabrivanja Hrvatske da nastavi s takvim infrastrukturnim projektom koji ima veliko značenje i za BiH”, kazao je Čović.

On smatra kako se u ovom slučaju radi o stajalištu jedne stranke i par pojedinaca u toj stranci. Tome u prilog dodao je i kako u tri godine, koliko je on član Predsjedništva “nijednom pitanje Pelješkog mosta nije otvoreno, jer se podrazumijevalo da je na njega data apsolutna suglasnost – budući da je RH ispoštovala sve predviđene uvjete”.

“Mora se definirati što su stavovi Bosne i Hercegovine, a što stavovi pojedinaca ili političkih stranaka”, odgovorio je Čović na pitanje radi li se o sukobu s Europom – budući da BiH ustrajava na svom putu prema EU, a protivi se europskom projektu kakav je Pelješki most. Kazao je kako se radi o stavovima bošnjačkih stranaka, dominantno SDA.

Čović smatra da će se uskoro, u ime bošnjačkog naroda pojaviti i druge stranke sa sličnim stavovima.

“BiH ima jasan stav – izgraditi kvalitetne odnose s RH, jer vidimo da naš novi put prema Europi ide preko Zagreba. BiH nema prijepor s Hrvatskom kada je u pitanju ovaj projekt, kao i mnogi drugi projekti”, dodao je.

Na pitanje stoji li iza toga Turska i teza kako predsjednik Erdogan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac dinastija Izetbegović, Čović je odgovorio:

“Sva tri člana Predsjedništva nedvojbeno podupiru euroatlantski put BiH i to zagovaramo u javnom diskursu, ali se, zbog dnevnopolitičkih potreba uvijek javi neka strana koja traži izgovor za zaustavljanje nekog projekta i traži krivca u nekome drugome”, kazao je Čović.

“Siguran sam u europsku budućnost BiH i bilo tko, bez obzira je li to neka turska politika ili netko drugi – ne može pretjerano utjecati na promjenu stava kad je u pitanju europska budućnost BiH”, naglasio je.

“Što se tiče jedne dinastije kako ste rekli – ne želim vjerovati da postoji jedna takva strategija, ali svakako je sve moguće”, dodao je.

Zaključio je kako BiH “nema luksuz gubljenja vremena i ponavljanja grešaka te da mora usvojiti europske standarde”.

“Odnos Turske i BiH ne postoji kao prijepor na našem euroatlantskom putu, a postoje li u BiH i Turskoj određene političke strukture koje imaju neke druge strategije – to ćemo vidjeti”, ponovio je Čović, koji smatra da takve strukture nemaju snagu da uspore put BiH prema Europi.

Čović smatra kako ovakva retorika šteti odnosima Hrvata i Bošnjaka.

Podsjetio je da će se izbori u BiH održati za nešto više od godine dana i da zadržavanje ‘konfliktnih’ odnosa između ta dva naroda nekome odgovara.

“Uvjeren sam da imamo dovoljno snage da se u idućih par mjeseci ne uvučemo u zamku, jer je najveća prijetnja Bosni i Hercegovini da se bavimo sami sobom dok zemlje jugoistoka Europe idu ka Europi i NATO-u”, rekao je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.