Čović: Priču treba raščistiti do kraja, oni koji su izvlačili milijune iz Aluminija imaju svoje ime i prezime

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da pravna država mora pokazati svoju snagu u slučaju Aluminija.

Sve što ima obilježja kriminalnih aktivnosti mora biti istraženo i procesuirano. Tu nitko ne smije biti zaštićen.

Oni koji su malverzacijama izvlačili novac iz Aluminija imaju ime i prezime i nadležne institucije tu priču trebaju dovesti do kraja.

Apeliram da se to uradi što prije i da taj proces bude maksimalno transparentan, kazao je Čović u intervjuu za Fenu.

Zbrinuti velik broj radnika

On ističe da je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radnika prioritet na kojem svi moraju raditi.

Sad je najvažnije zaštititi radnike i to u smislu reprogramiranja kreditnih obveza koje mnogi od njih imaju te osiguranja primanja i zdravstvenog osiguranja. Svima treba biti jasno da Aluminij ne može i ne treba biti isti kao do sada. Proces obnove mora ići etapno i zbog tehničko-tehnoloških, ali i ekonomskih razloga. Konkretni planovi i ekonomske računice postoje pa i redoslijed aktivnosti koje treba poduzeti je jasan. Sve to mora biti na zdravim ekonomskim osnovama. Naravno, sve to uključuje niz pretpostavki, administrativnih, tehničkih i financijskih odluka. Tu je posebno važna uloga Vlade Federacije i ja očekujem da ta uloga bude sve vidljivija, naglašava Čović.

Govoreći o posjetu Zagrebu i tamošnjim razgovorima o Aluminiju Čović podsjeća da je Aluminij jedan od najvećih proizvođača u BiH te ujedno i jedan od najvećih uvoznika i izvoznika te da je njegovim zaustavljanjem značajno ugroženo poslovanje Luke Ploče, Željeznica Federacije BIH i dijela Hrvatskih željeznica koje povezuju luku Ploče i BiH. Pored toga, vlasnička struktura Aluminija je takva da 44% čine mali dioničari (radnici), 44% vlada Federacije BiH, a 12 % Republika Hrvatska. Svi oni imaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru, sukladno udjelu u vlasničkoj strukturi.

Zbog navedenih činjenica jasno je da Aluminij nije samo problem lokalnog karaktera, pa se čak ne tiče samo ni BiH. Sve kratkoročne i dugoročne reperkusije izazova s kojima se suočavamo posljednjih dana sasvim sigurno će jos dugo vremena biti jedan od naših prioriteta u zajedničkom nastojanju da u najvecoj mogućoj mjeri saniramo štetne posljedice prestanka isporuke električne energije Aluminiju, što je dovelo do gašenja proizvodnje.

U ovom trenutku najvažnije je iznaći odgovore kako i kojom dinamikom pokrenuti proizvodnju na tržišnim osnovama i zaštiti prava zaposlenika.

Uvjerio sam se da sva pitanja vezana za sudbinu Aluminija, osobito nakon ovih susreta, imaju svu potrebnu pažnju, razumijevanje i potporu , kaže Čović.

Koja je njegova odgovornost?

Prokomentirao je i prozivke na njegov račun u smislu odgovornosti za stanje u kojem se našao Aluminij.

Što se mene osobno tiče, iako sam apsolutno i nedvojbeno bio izvan menadžmenta i bilo kakvog utjecaja na sami rad Aluminija, svjestan sam da kao predsjednik HNS-a i vodeće hrvatske stranke nosim određenu dozu, uvjetno rečeno je možemo nazivati političkom odgovornosti i to kao netko tko je predstavnik i tko govori u ime hrvatskog naroda. Prvenstveno na način i u smislu potrebe da pružim svoj maksimalan doprinos koracima usmjerenim ka zbrinjavanju radnika i obnovi proizvodnih procesa u Aluminiju. Naposljetku, od mene je zatražena pomoć od onih kojima je ona zbog nastalih okolnosti potrebita, a to je već samo po sebi dovoljan razlog da se uključim u rješavanje ovog problema u mjeri u kojoj to mogu i u kojoj je to dopušteno, ističe Čović.

Kaže kako je jasno da postoji i politička zlouporaba slučaja Aluminij, koja je prisutna već godinama, a ova eskalacija problema pokušala se, dodaje, iskoristiti kako bi se, prije svega njega, a onda i hrvatsku politiku u BiH oslabilo u vrlo osjetljivom političkom trenutku.

Pokušaji da se mene obilježi kao nekakvog glavnog krivca su političke podvale i dio mnogo većih igara za koje je Aluminij samo iskorišten.

Na žalost kreatora, takvi pokušaji su već propali i hrvatska politička pozicija u BiH danas nije nimalo slabija.

Naprotiv. Ipak, nije tajna da mnogi koji više i ne kriju antihrvatski sentiment, priželjkuju gospodarsko, društveno pa onda i političko osiromašenje i krah Hrvata kao političkog naroda, a situacija s Aluminijem ih je dodatno ohrabrila u takvim razmišljanjima. S te strane je jako važno da upravo sada, kada je možda i najteže, pokažemo svu ustrajnost, odlučnost, ali i vizionarstvo i prilagodljivost koji će odrediti poslovne poteze za budućnost modernizacije, progresa i snažnog iskoraka ovog podneblja ka Europi, poručuje Čović.

Što znači najava političkog zaokreta prema partnerima?

Kada je u pitanju politički zaokret koji je nedavno najavio u kontekstu blokade uspostave vlasti i reforme izbornog zakona Čović kaže da se možemo neko vrijeme nakon izbora pretvarati kao da imamo vlast.

Ali prava istina da je nemamo i institucije gube snagu u smislu funckionalnosti, kapaciteta donošenja odluka, ali i političkom smislu.  To se onda odražava i na euroatlantske integracijske procese i aktivnosti s kojima već uvelike kasnimo, rekao je i dodao:

Kompletna država tone sve dublje u krizu i ne možemo se praviti kao da to ne vidimo. Stoga je i naša obveza, kao odgovornog političkog subjekta, da dignemo glas protiv toga i ukažemo na svu pogubnost svjesnog opstruiranja implementacije izbornih rezultata i provedbe na izborima izražene volje sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. Međutim, očito je da ima onih kojima odgovara status quo i neuspostava vlasti, a posebno izbjegavanje reforme izbornog zakonodavstva.

Oni koji to rade su krajnje neodgovorni, jer tako obesmišljavaju održavanje izbora, čime ugrožavaju vladavinu prava i demokraciju.

Hrvatska strana nije i neće biti dio problema i opstrukcija. Međutim, za nas je, a uvjeren sam i za cijelu BiH i njen europski put, prevažno da vlast profunkcionira, ali i da konačno riješimo pitanje izbornog zakona, kao važnog stupa vladavine prava te zastite ustavnih načela i općih principa ljudskih prava. Uostalom, to od nas očekuju i prijatelji iz EU, napominje Čović.

Ponovio je kako on i njegova stranka neće dopustiti da ih se više zavlači i troši vrijeme na produciranje nekakvih kriza.

Oni koji uistinu žele s nama ozbiljno surađivati morat će vrlo brzo staviti sve svoje karte na stol. Svi koji žele konkretan napredak imat će partnera u nama, ali alibi za opstrukcije ne želimo davati nikome. Iduće godine su lokalni izbori u BiH i oni konačno moraju biti održani i u Mostaru. Temeljna pretpostavka za to je izmjena Izbornog zakona. Očekujemo da to, bez daljnjeg nepotrebnog i štetnog odlaganja, prihvate partneri na bošnjačkoj i srpskoj strani s kojima smo ušli u postizbornu suradnje,  zaključuje Čović.

(Fena)


31 komentar

 • Za Dr.Dragana Čovića,nije problem ti si Dragane odličan političar Europskog kalibra,šta je sa onim našim komšijama što bi se bombama raznosili u ime BOGA ,,neće to EU ,moj Gagi.

  6
  26
  • Kako nece,cijela obitelj mi je tamo.Zajedno sa vama.I vidi druze se i obilaze a ne sa njemcima.Uzivaju i gledaju na nas budale kako se raspravljamo oko “nacionalnosti” a ne tehnologiji koja napeduje npr.Ne jedi g…

   15
   1
 • Svaka banka je duzna relrogramirsti kredite, normalno ko se nade u ovakvoj situaciji, ali nazalost kako kome, mene su vlacili godinu dana i na kraju nista, ustvari nije nista SADME TUZE pa se bojim da i ovim radnicima nibi bilo ovako

  11
  1
 • Dragane kad bih se neke stvari rascistile u ovoj drzavi gdje bi ti bio i svi slicni tebi. Vi nas vodite, prestavljate, kradete vec 25 god. Sad se cudite sto se desilo u Aluminiju. Vi ste nam se desili vec odavno i citava BiH sa vama ce biti Aluminij i svi cemo brzo u stecaj iz kojeg nema povratka. A kako netko nekog da procesuira, istrazi kad se umrezila sve ista vrndza i svatko od vas je sa svakim u talu. Tko je to veliki u BiH odgovarao, tko je pravosnazno presuden zadnjih 25 god. Vrana, vrani oci ne kopa… Tu i takvu demagogiju, spinove, pricu o pravnoj drzavi slusamo vec dugo. Lopova sve vise i vise presuda manje. Sto to govori o drustvu gdje zivimo..

  39
  2
 • Trlalalalala la sta ste do sada napravili konkretno ko je iza sto odgovarao ….

  Drage ovcice samo glasajte za mene…. hval ti dragane hval prijatelju

  5
  2
 • Prije par dana jedan covjek pametan i mudar rece.,, Osamdesetih sam imao oko 30 god i cetvero male djece, ljut sam na sebe i danas dan sto ne odo u Njemacku odmah kad je Titu noga zabolila,,. Slusam i razmisljam. Covjek bio upravu…Tiho i mudro zbori i puno toga rece…

  20
  2
 • Strah te Dragane to se vidi,polako se nazire pocetak kraja Hdz diktature,tebi je u interesu da vlada kaos i da j…be lud zbunjena,tu se super snalazite jer i neznate sta znaci sigurnost pa bila onapoliticka, vjerska, nacionalna ili ekonomska.
  Po kojoj logici bi se sad trebali zauzimati da banke izlazile u susret radnicima aluminija naspram onih radnika iz nekih drugih poduzeca koji takoder nemogu kredite vracati. Zao mi je tih ljudi ali je jasno da na ovu kartu igra navedena nakaradna politika radi svog interesa te ukoliko radnici dozvole ovu igru nek racunaju da ulaze u bitku sa bankama ali sami i sa poznatim ishodom tj izgubljenim parnicama i jos vecom kamatom na dugovanja.
  Sta je rjesenje,nek HDZ-HNS sacini ugovor sa bankama da je solidarni suduznik svim tim ljudima te tako osigura financijsku sigurnost.Ali to bi bila bajka,sve u svemu zesca hdz demagogija i vezivanje problema aluminija sa izbornim zakonom,politickim koalicijama,evropski putem i sl..

  22
  4
 • Nikad nije kadno… Pobjeci iz ove drzave gdje vladaju lopovi i mafija… Poigravaju se sa narodom , obiteljima i ljudskim zivotima. Strah ih nije ali kako ih vise nije sram i kako se Boga ne boje…

  16
 • Lopov do lopova, kakav narod takva vlast, drzava,politicari i kultura, a tebi dobrocinitelju hvala ti otiso Sam u Austriju prije tri mjeseca iz aluminija. LUSTRACIJA.

  17
 • Ja mislim da bi ovog lika trebalo umnožiti nekoliko puta, tako da ako jedan slučajno rikne imamo rezervnog. Jerbo mi inače nećemo bez njega moć naprid.

  17
 • Dosta si haracio stoko jedna,koliko je samo visokoobrazovani ljudi napustilo ovu zemlju.Dok si ti zaposljavao podobne seljacine koji jedva da su srednju skolu zavrsili.Samo u elektroprivredi kolko si kriminalaca zaposlio,kao Oliver Mandaric koji po elektricnom gura staru i nemocnu zenu.Svakoj diktaturi je dosao kraj,kad je rikno jedan Tito ne vidim zasto nebi i tebi odzvonilo kao i tvojoj sviti,kurvama,ubicama i ostalom olosu.Treba ti zabranit ulazak u crkvu,i tvojim ortacima.Svak ko se nije htio vama prodati napustio je ovu zemlju i ja cu uskoro kobogda. Da nikad niste rekli da predstavljate hrvate,jer to nikad niste vec ste svoj osobni interes predstavljali.Ali kao sto rekoh nicija nije do zore sjala

 • Nije problem što ga zatvori ti Dragane, već je problem Dragane da od kad si ti mijenjao uprave, šteta se povećala za 200 miliona KM. Od 1.1.19 do 1.6.19 Aluminij nije platio ni marku struje EP hzhb a prijavili su skoro 70 miliona gubitka. Kad se uzmu cijene glinice i ostalih troškova trebali su biti 38 miliona u plusu, gdje su ti novci Dragane. Eto dragi Dragane, ti i Jelkica izgleda oštetili EP hzhb za tolike milion, a ne želiš preuzeti kapi odgovornosti.
  Zatvoriše ga pizde

 • Kako vam ne dosadi pisati iste komentare svaki put na svaku vijest o Draganu?
  Taj kraj HDZa prizivate od 2000. g. 😂😂
  Sretno vam

  1
  12
 • Ako si predstavnik Hrvata, Dragane znas sve sta se desavalo.. uhvati lopove.. vratite ukradeno i pustite narod da zivi.. Inace cete u povijesti biti upisani kao najveći neprijatelji svog naroda.. Kako mlade ljude odgojiti kada vide sta se radi..Vide da ne mogu nista poduzeti pa napustaju ove prostore.. Toliko se to umrezilo u svim porama… Sve se vraca.. Sve se placa… Oteto prokleto…

 • Barisu Colaka za ministra pravde i sve rijeseno u dva mandata koliko vec ima dok je rijesio generale Miju Jelica i Nedjeljka Obradovica i transferirao ih u lijepu nasu a u Mostaru uziva plodove svog rada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.