Čović: Potrebno je napraviti analizu diplomatsko-konzularne mreže

”Potrebno je napraviti analizu naše diplomatsko-konzularne mreže, provjeriti njenu racionalnost i učinkovitost, da jednostavno bude u funkciji naše vanjske politike ako već za nju izdvajamo značajna financijska sredstva”, izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak o pristupanju izradi Strategije vanjske politike BiH za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Zaključeno je da se formira Radna skupina za izradu Strategije koja Predsjedništvu BiH do 30.lipnja treba dostaviti načela i plan za izradu Strategije. Radna skupina zadužena je da analizira kapacitet postojeće strukture MVP-a i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za provedbu predložene Strategije i dostavi Predsjedništvu nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH.

”Rezultati moraju biti primjereni izdvajanjima, a tu mislim i na pripremu naših ljudi koji odlaze u diplomaciju i njihovu komunikaciju sa središnjicom. Sve to se mora izdići na jednu višu razinu. Osim toga, moramo prilagoditi našu diplomatsko-konzularnu mrežu strategiji vođenja vanjske politike. Moramo ju koncentrirati tamo gdje su nam danas ključni vanjskotrgovinski partneri, a poznato je da već petnaestak godina nismo u tome ništa mijenjali, iako se puno toga oko nas mijenja. Od MVP-a ćemo tražiti kritički osvrt na našu trenutnu diplomatsko-konzularnu mrežu u svijetu”, ističe Čović.

Članovi Predsjedništva su, kaže, napravili osnovne smjernice i dali odgovornima u Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova da zajedno osmisle ključne odrednice kako bi što prije dobili strateški dokument kada je u pitanju vođenje vanjske politike BiH.

”Bez jednog takvog dokumenta mi teško možemo zakoračiti u svijet euroatlantskih integracija, ozbiljne suradnje sa susjedima ili bilo kojih drugih projekata koji imaju međunarodni karakter. Mislim da će to ići predviđenom dinamikom”, istaknuo je Čović u izjavi za Fenu.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.