Čović: Popis stanovništva prevažan je za hrvatski narod

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za Večernji list je kazao kako je popis stanovništva od 1. do 15. listopada prevažan za hrvatski narod, ali i za BiH u cjelini.

“Oko popisa se mnogo špekulira, jer se od njega želi praviti politički dokument i iz njega se izvlačiti mnogo onoga što on u sebi ne krije kao statistički normativ. Preko popisa se žele slati i određene poruke. Znam da je bilo interesa određenih, prije svega među Bošnjacima, da se kroz popis profilira i četvrti narod koji bi trebao biti brojniji od Hrvata, pa da se i na taj način špekulira o jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Kao što se pokušavalo špekulirati i s presudom šestorici Hrvata u Haagu. Sve je to za mene sada u drugom planu”, kazao je Čović za Večernji list.

Dodao je, kako popis stanovništva nije nikakav politički dokument, već zaštita Hrvata u BiH, te kako je to i zaštita interesa Katoličke crkve u BiH pa i BiH kao države.

Odgovarajući na pitanje, što je konkretno mislio kada je kazao kako treba ukinuti Federaciju BiH, Čović je kazao kako se napravila špekulacija oko te izjave, te kako je u duhu jednoga šireg razgovora, na pitanje treba li ukinuti županije kazao ‘zašto ne bismo ukinuli Federaciju’, te kako upravo tako i misli.

“Trebamo reorganizirati BiH i tu je stav HDZ-a BiH vrlo jasan i on je uklopljen i u ono što smo potpisali Kreševskom deklaracijom i što smo kasnije potvrdili i kroz dvije deklaracije i rezolucije Hrvatskoga narodnog sabora, a to je da trebamo reorganizirati BiH kako bismo dobili minimalno, evo ja ću kazati, četiri federalne jedinice u BiH od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom. I to je način reorganizacije i Federacije BiH”, kazao je Čović.

Kada je riječ o izjavama pojedinih domaćih stručnjaka, ali i dužnosnika međunarodne zajednice, koji spominju mogućnost ukidanja ili smanjenja broja županija u kontekstu preglomazne administracije u FBiH, Čović je kazao kako nije sporno da postoji prevelika adminsitracija i da je Federacija skupa.

“Zbog toga umjesto Federacije i deset županija, 11 parlamenata i vlada, mi nudimo tri i kada dodamo tome RS, imat ćemo četiri. Time smo dobili racionalnost koje nijedno od rješenja koja su nam do sada nudili ne nudi na toj razini. Osim toga, ovim rješenjem ćemo dobiti i konačan osjećaj ravnopravnosti bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i konačno se prestati baviti prošlošću i okrenuti se budućnosti”, kazao je Čović.

Govoreći o sastancima s liderima drugih stranaka, Čović je kazao kako su već održani neki sastanci i kako će neki tek uslijediti, te kako se već sada vidi kako je potrebno vratiti se sebi na početak te da nitko drugi ne može rješavati ‘naše probleme’.

“Ako mi sami ne uredimo i BiH i Federaciju i odnose u njoj, nema ništa od euroatlanskog puta. Ključno je uspostaviti jednakopravnost tri naroda u organizaciji države. U Federaciji svi špekulanti koji su ušli u vlast bez ikakvog legaliteta i legimiteta i dalje će pokušati trgovati, jer ništa drugo i ne rede, dok za to vrijeme sustav apsolutno ne funkcionira“, kazao je Čović.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i koliko to može biti od pomoći Hrvatima u BiH, Dragan Čović je kazao kako je pomoć velika i kako bi bilo neodgovorno ne igrati na tu kartu.

Istaknuo je kako je prije nekoliko dana imao sastanka s predsjednikom RH Ivom Josipovićem te kako će vrlo brzo imati sastanka i s predsjednikom Vlade RHZoranom Milanovićem.

“Zatražit ću sastanak s predsjednikom Sabora Josipom Lekom i predsjednikom HDZ-a RH Tomislavom Karamarkom. Vjerujem kako će svi oni podržati jednu inicijativu za zajednički stav oko BiH. Nešto slično što smo imali 2011. godine kada su predsjednik Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor napravili jedan zajednički stav u pisanoj formi o odnosu zakonodavne i izvršne vlasti Hrvatske prema BiH i Hrvatima u BiH. Lagano to pripremamo i mislim kako ćemo do kraja idućeg mjeseca imati zajednički stav”, zaključio je Čović.

Govoreći o tom stavu, istaknuo je kako će on biti  vrlo uravnotežen i krajnje prijateljski na način da nitko ne može optužiti  nekoga u Hrvatskoj  da se miješa u unutarnje stvari u BiH.

“Taj stav će biti  na načelu potrebe jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.  S druge strane bit će to zagovor da legitimni predstavnici  hrvatskog naroda trebaju obavljati vlast u BiH i da ih nitko ne može eliminirati”, kazao je Čović.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ima korektan odnos sa srpskim predstavnicima, koji prati i ljudski odnos pojedinih predstavnika dva naroda na različitim razinama vlasti, što je uvelike pomoglo i u relaksiranju odnosa dva naroda u BiH.

“Moje nastojanje je da nešto slično učinimo i u odnosima hrvatskog i bošnjačkog naroda. Bez toga, mislim, dalje neće ići”, rekao je Čović za “Večernji list”.

Čović je naveo da je većina srpskih predstavnika svjesna da će, ako Bošnjaci uspiju do kraja da eliminiraju ili marginalizuju politički život Hrvata u BiH, tada sigurno pažnju usmjeriti prema srpskoj politici.

On je istakao da stranke iz Republike Srpske imaju vrlo jasan stav u Sarajevu i da se on u značajnoj mjeri podudara sa hrvatskim.

Čović je napomenuo da ima korektan partnerski odnos sa strankama u Republici Srpskoj, te da ni u Federaciji BiH neće biti problema kada tako uredi odnose i sa Sarajevom.

Lider HDZ-a konstatovao je da “četvorka” u FBiH ne funkcionira, jer nije do kraja preuzela odgovornost za ono što je trebalo provesti. (SRNA/FENA)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.