Čović podržao obilježavanje 100. obljetnice humanitarne akcije fra Didaka Buntića

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se danas sa izaslanstvom Organizacijskog odbora 100. obljetnica jednog od najvećih humanitarnih pothvata u povijesti hrvatskoga naroda, spašavanja gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvoga svjetskog rata koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić.

Sastanku su nazočili fra Marinko Šakota, župnik Župe svetog Jakova Apostola, Međugorje, fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Mario Vasilj, glavni urednik časopisa “Glasnik mira”.

Na sastanku je razgovarano o programu obilježavanja 100. obljetnice humanitarne akcije fra Didaka Buntića, s posebnim osvrtom na održanu svečanu akademiju obilježavanja 100. obljetnice fra Didaka Buntića krajem veljače u Zagrebu, piše Pogled.ba.

Predsjednik Čović na održanom sastanku iskazao je punu potporu nastavku ovog projekta, a ranije je pristao biti pokrovitelj svečane akademije koja će se u listopadu 2017. godine održati u Mostaru.

Svečanom akademijom koja će se upriličiti u Mostaru želi se obilježiti plemenita akcija, da djelo fra Didaka Buntića, koji je snažno podupirao obrazovanje djece i inzistirao na uključivanju djevojčica u sustav opismenjivanja, ne zaboravi.

Na sastanku je razgovarano o programu Svečane akademije, planovima te drugim temama i projektima koji se trenutno vežu uz ovu svečanost, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

(www.jabuka.tv)
6 komentara

  • Fra Didak Buntić je bio čudo od čovjeka i svećenika. m,alo je uopće takvih ljudi i svećenika koji su svoju veličinu dokazali svojim životom i svojim djelima.
    Nestrpljivo očekujem dan kada će se otvoriti grobnica u širokobriškoj bazilici i otvoriti se kovčeg kako bi se uvjerilo da mu je tijelo čitavo i neraspadnuto ,kao što su se svjedoci uvjerili godine 1938u čitlučkom groblju Podadvor pri iskapanju i prenošenju njegova tijela.
    Tijelo, tog može se reći svetog čovjeka , tada je preneseno u Široki Brijeg i bilo je očuvano i čitavo, IZGLEDAO JE KAO DA je živ po riječima svjedoka.
    Godine 2022. navršit će se točno sto godina od smrti tog velikana Hrvatske i Hercegovine. Nadam se da će dotle, na zahtjev vjernika biti kanoniziran taj velikan ljudskosti.
    Jednom, ipak, mora doći trenutak otvaranja njegova groba i Crkva ĆE MORATI ODATI ZASLUŽNU POČAST TOM humanisti i spasitelju tisuća izgladnjele djece.

  • Pa drug Gago je kopirao djelo fra Didaka Buntića, i to nikako nije plagijat poput njegove disertacije, i nadmašio je višestruko ovoga velikana hrvatske prošlosti jer je u spas poslao, ne 17000, ne 170000, već 370000 Hrvata u inozemstvo da ne umru ovdje od gladi. Ako ovo nije za povijesne anale onda ne znam što jeste.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.