Čović partnerima poručio da odustanu od politika nadmudrivanja

Hrvatski predstavnici kroz HNS kao i svi naši predstavnici na svim institucijama vlasti do kraja su predani našem euroatlanskom putu i siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak i ispunili uvjete, koje je europski tim postavio pred nas do kraja ovog mjeseca, istaknuo je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Mostaru.

Posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i premijera Nizozemske Marka Ruttea, koji su pravi partneri i predvodnici europskog tima, učinio je puno toga da jasno prepoznamo što su naše obaveze kad je u pitanju EU ambicija, odnosno naša europska perspektiva. Neću govoriti koji su to zakoni i što ćemo raditi kroz naše sastanke, ali vrlo je jasno da nam je ostalo dva ili tri tjedna da sve ono što smo preuzeli i jasno definirali možemo provesti, kazao je Čović.

Istaknuo je kako ne vidi nijednog razloga da se ove uvjete koji se trebaju ispuniti doživi kao nepremostive.

Drugim riječima, uz našu aktivnost, dogovore i pregovore koje možemo napraviti na potpuno drugačijoj osnovi nego kako to radimo proteklih mjeseci, taj posao možemo završiti do kraja veljače i uvjeren sam da ćemo to i uraditi. Imamo samo dva ili tri tjedna, trebamo to iskoristiti i naša zajednička predanost vrlo je jasna oko toga. Hrvatski predstavnici kroz HNS i sve naše predstavnike na svim razinama vlasti do kraja su predani našem euroatlantskom putu. Siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos i to nije strateška obaveza za jedan trenutak, nego dugoročan cilj koji nema alternative, kazao je Čović.

Uvjeren je, kako kaže, da će dati puni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak do kraja ovog mjeseca.

Mislimo da ovaj posao moramo uraditi s partnerima, mi sami u BiH, isključivo kroz izvršnu i zakonodavnu vlast. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti i nevjerodostojnosti u svom radu gdje mijenjaju stajališta svaki dan oko onoga što smo precizno dogovorili. U četvrtak ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu i upravo ću mu na ovaj način pristupit.

U četvrtak se mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas, a koje je navedeni europski tim postavio pred partnere u Bosni i Hercegovini. Ono što je ključni naglasak, ovaj put naviknute igre političkog marketinga za potrebe tijela kojima se obraćaju u javnosti moraju prestati narednih 20 dana. Pozivam i partnere u vlasti, ali i sve lidere opozicije da razumiju da je ovo vrijeme koje nam se neće za dugo vremena ponoviti, kazao je Čović.

Također, partnerima je poslao poruku da “ne traže alibi politiku onima koji umjesto nas mogu donositi odluke”.

To sugerira da odluke koje mi donosimo ne mogu biti ohrabrivane nametnutim odlukama visokih predstavnika jer ne može korespondirati naš europski put, otvaranje pristupnih pregovora s nametanjem bilo kakvih odluka, bilo to izborno zakonodavstvo ili bilo koji drugi zakon, kazao je Čović.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu

Dodao je kako je odnos HNS-a prema međunarodnoj zajednici vrlo jasan.

Strateški partneri u vanjskoj i unutarnjoj politici bez izuzetka. S te strane i danas želimo pozvati naše partnere da nas prate i pomognu nam da dođemo do najboljih rješenja kada je u pitanju zakonodavstvo koje moramo promijeniti da bismo otvorili svoju europsku perspektivu i da tu gradimo najviše demokratske standarde. Isto tako, očekujem od OHR-a u BiH da se uzdrži od bilo kakvih nametanja bilo kakvih odluka jer one će sigurno derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački proces. Cilj nam je zajednički, a to je 20. ili 21. ožujka dobivanje ili otpočinjanje procesa pregovora kad je u pitanju naš pristupni put Europskoj uniji, kazao je Čović.

Istaknuo je kako će Hrvatski narodni sabor BiH do kraja štititi prava hrvatskog naroda, ali i svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Bez obzira što sad ispred sebe imamo ključni zadatak, pristupanje EU-u, moramo razumjeti da hrvatski narod neće odustati ni od jednog strateškog pitanja definiranog kroz sve odluke HNS-a proteklih godina kada je u pitanju ustavna jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima, kada je u pitanju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti, zapravo do kraja ćemo inzistirati na poštivanju Ustava, zato će osnovno obilježje našeg djelovanja biti ”ustavoljublje”, kazao je Čović.

O’Brien kritizirao Čovića: Zato mladi ljudi napuštaju Hercegovinu

Pozvao je sve predstavnike međunarodnih institucija da se do kraja provedu sporazumi iz Mostara.

Mostar je danas grad koji ima jasnu budućnost, prosperitet, u kojeg se investira i rado dolazi, ali i polako vraća. Sve svoje partnere i prijatelje, pa i međunarodnu zajednicu pozivam da zajedno realiziramo ono što smišljamo za budućnost ovog grada. Dovoljno je Mostar bio grad slučaj da bi se njime netko ponovno pokušao igrati u izričaju, bez obzira zbog čega je to kazao, naveo je Čović.

Govoreći o Južnoj plinskoj interkonekciji, kazao je da je energetska neovisnost Bosne i Hercegovine ima posebno mjesto u strategiji HDZ-a BiH i HNS-a.

Schmidt: Unaprjeđenje izbornog procesa prioritet broj jedan za vlasti u BiH

Kada je u pitanju osmišljanje nove energetske, plinske infrastrukture u Hercegovini, angažirali smo najveće stručnjake i autoritete koji su nam sugerirali i pomogli napraviti prijedlog zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji u kojem je definirano da je tvrtka koja će se baviti tim projektom javno poduzeće u vlasništvu Vlade FBiH sa sjedištem u Mostaru. Ostajemo do kraja otvoreni tražiti i druga rješenja na sličnim principima.

Ti isti eksperti vrlo jasno su nam stavili do znanja da ne smijemo biti naivni i prepustiti slučaj, moramo biti do kraja uključeni u ovaj projekt koji će se raditi kroz narednih desetak godina i u koji će se investirati na stotine milijuna eura. Ovaj projekt ne može biti privatni interes nekog pojedinca jer je javno poduzeće, tako da imam vrlo jasan stav za sve one koji u ovom političkom trenutku, kada pregovaramo oko Europske unije, pokušavaju prebaciti težište na tobožnji problem odnosa u Mostaru ili na problem energenata u Hercegovini. Ja sam do sada, a i dalje ću služiti isključivo svom narodu i svojoj domovini, kazao je Čović.

(Fena)

5 komentara

  • Covicu bosnjaci nikada nece pristati vise da hrvati biraju svoje prestavnike u Domu naroda i hrvatskog clana presjednistva. Bio to Bakir, Niksic, Konakovic itd. Svi oni pusu u jednu tikvi i svi zele od Federacije napraviti bosnjacki teritorij po uzoru na RS. Za njih dogovori a i potpisi tih sporazuma ne vrijede nista. To su osobe bez morala i obraza….

  • Jedino razlaz je rješenje. Svjesna sam da ne smijemo mrdnuti od svjetskih hoštaplera ali držali su tako i Jugoslaviju i raspade se. Samo je pitanje dana

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.