Čović: Parlamentarna većina ne postoji, stavovi sve udaljeniji

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da parlamentarna većina ne postoji, te da su stavovi svakim danom sve udaljeniji.

Moguće je da uočite da neke stranke nešto dogovore, ali uzmite današnju i jučerašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prethodnu sjednicu i vidjet ćete da nema dogovora koji zastupa parlamentarna većina. Ide do toga da se svjesno krše zakoni, konkretno Izborni zakon BiH, pa i Ustav kad se imenuju recimo tijela i smjenjuju članovi Centralne izborne komisije, rekao je Čović prilikom druženja s novinarima u Sarajevu.

Čović je dodao da danas ima sastanke s liderom SBB Fahrudinom Radončićem, SNSD Miloradom Dodikom, SDA Bakirom Izetbegovićem, kao i s veleposlanicima SAD i EU.

Imao sam prije ovoga sastanak s Izetbegovićem, a tema tog jutrošnjeg sastanka bilo je nepostojanje parlamentarne većine i sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Jedini stav po tom pitanju moj je bio da trebamo samo poštovati Ustav i zakon, rekao je Čović podsjećajući na preciziran dogovor kada je riječ o raspodjeli 330 milijuna eura od MMF.

Naglasio je da je sve dogovoreno, usvojeno i javnosti obznanjeno, te da treba ići u njegovu realizaciju o čemu je u pisanoj formi informiran i MMF.

Da bi se taj novac plasirao s Centralne banke BiH postoje jasne procedure i jedino što sada nemamo su odluke Vijeća ministara BiH koje bi trebale otići kao jasan naputak Centralnoj banci BiH u Sarajevu. Tu nema nikakve politike i to je posao koji je davno završen, a sve ostalo je nadmudrivanje, podvukao je Čović.

Na pitanje o eventualnom odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora, Čović je naveo da bi u tom slučaju BiH prolongirala proces koji je ustavno definiran i ponavlja se svake četiri godine.

Nadam se da ćemo imati sve preduvjete da se organiziraju lokalni izbori uvažavajući sve kriterije koje bi stožeri i eksperti trebali dati u narednih par mjeseci kad je riječ o pandemiji, dodao je Čović.

On je rekao da se ne bi zanosio promišljanjima da je sada prilika da se postigne dogovor i o staroj ideji o objedinjavanju općih i lokalnih izbora.

Da bi se to uradilo treba mnoge stvari promijeniti, možda čak i ustavno a nisam uvjeren da imamo za to kapacitet. Da bi se Ustav promijenio treba dvije trećine u Parlamentu. Ne bih se zanosio. Moramo naći ambijent kako organizirati izbore u sada prihvatljivim zakonskim i ustavnim okvirima, kazao je Čović.

Kada je riječ o misi koju je kardinal Vinko Puljić služio 16. maja za žrtve Bleiburga, Čoviće je rekao da je to, što se njega tiče, misa kao i svaka druga širom svijeta, te da ne bi to komentirao.

Već sam ranije rekao da je misa bila za žrtve svih nevino stradalih na križnom putu. Svaki zločinac, bez obzira o kome se radi je zločinac i svaka žrtva je žrtva bez obzira o kome je riječ. I ne vidim niti jednog razloga da dalje komentiram i buduće mise kojih će biti jako puno za duše ovih ili onih, naveo je Čović.

On je najavio da će idući tjedan, 28. svibnja, biti održana sjednica Doma naroda o čemu je danas odluku donio Kolegij ovog doma.

(Fena)

6 komentara

  • Nego reci ti nama što nisi bio na misi u Sarajevu? Aaaaaaaaaaaaaa, a znadeš ti vrlo dobro, jer nisi bio na spisku pozvanih, nisi bio jer si svojom politikom napravio razdor između Hrvata Hercegovine i Središnje Bosne, umjesto da si jačao naše jedinstveno, nedjeljivo političko tijelo, bavio si se lokalnim politikama i željama hercegovačkih poduzetnika i njihovih ljubavnica, samo pare su važne. Nadam se da u Hercegovini ima svećenika, a ima, koji će podržati kardinala Puljića, i onda ćemo, uz Boga, našu jedinstvenu Crkvu, i nove pametne ljude, napraviti tako jaku zajednicu, u kojoj će svaki katolik Hrvat biti jednako vrijedan, da će nam i Židovi na tome pozavidjeti, jer samo se tako možemo oduprijeti jugobosanskoj anarhiji. Uvijek zajedno, Hercegovina, Središnja Bosna i Posavina, za vjeke, vjekova Amen. Sarajevo, uz vas smo….

  • U Crkvi molitva Svevisnjem za sve nevine i neduzne koji su ubijani a vani antifasisti sa petokrakama i ikonografijom iz komunizma. Klicanje Titu, kozaracko kolo i komunisticki povici…Pa dragi narode hrvatski gdje nas dragi voda pripada..????

    • Nit je dobar dio tih ”nevinih i neduznih” bio neduzan i nevin, nit su ti koji su ispred protestirali antifasista. Odjebite jedni i drugi vise, dosta je slavljenja ustasa ili partizana, PUCA MI KURAC za jedne i za druge, za mene ste isto sranje.

  • Za ,,ccc”

    Pa što onda komentiraš, vidi ti izražavanja, uličarski nivo. Sud je jedini koji može odlučiti postoje li elementi krivnje ( čitaj kazneni zakon, postupak, postupanje sa ratnim zarobljenicima ). Kad su Amerikanci stupili na teritorij Njemačke, pohvatali su nacističke oficire i osudili ih na smrt. Dok su partizani sve redom postreljali bez ikakvog suđenja – krvna osveta. Užas, koji primitivan i zatucan komentar, užas, užas…a složio bih se da prosvejednici nisu bili antifašisti, ali ovo gore što si napisao, daj čovječe pročitaj kazneni zakon, ako si već za civilizaciju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.