Čović: Ovo je klasičan pritisak ‘sarajevske’ politike

Dom naroda Parlamenta BiH danas nije prihvatio prijedlog o osiguranju novčanih sredstva za predstojeće izbore koji bi trebali biti održani u listopad.

Nakon sjednice, novinarima se obratio Dragan Čović (HDZ BiH), predsjedavajući Doma naroda.

Prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda predviđao je da se u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, a na prijedlog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH), donese Odluka o raspodjeli sredstava, kako bi se iz akumuliranih sredstava za provedbu i održavanje izbora osiguralo potrebnih 12,5 milijuna KM.

U Domu naroda obratio se i ministar financija Vjekoslav Bevanda koji je demantirao da je on blokirao provođenje izbora.

U obranu Bevande stao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Čuli ste što je bila tema današnje 11. hitne sjednice Doma naroda. Sjednica je završena nakon duge rasprave, mislim da je bilo 10 rasprava i 17 replika, naravno i obraćanje ministra financija koji je htio ukazati na tijek stvari kada je u pitanju fiskalna politika i zahtjev SIP-a čiji je sadržaj bio na dnevnom redu današnje sjednice kroz inicijativu Kluba bošnjačkog naroda. Taj prijedlog je odbijen, kazao je Čović.

Istaknuo je da je upitno je li on uopće trebao zakazati hitnu sjednicu.

Jednostavno je upitno jesam li trebao zakazati sukladno poslovničkim odredbama, ali zbog osjetljivosti teme nismo htjeli tumačiti da ne treba sazvati sjednicu. Netko politizira temu koja je na dnevnom redu i to uglavnom oni zbog kojih se nije mogao ni donijeti fiskalni okvir, i ostali pretpostavke za budžet, istaknuo je Čović.

Smatra kako su procedure veoma jasne, da se o budžetu za prethodnu godinu ne može raspravljati u svibnju tekuće godine, kao i da je osnova za ovogodišnji budžet u potpunosti drugačija.

Osnova će biti realne potrebe BiH, prihodovne strukture i rashodi. Ključna osnova je izmjena PDV-a, trošarine i niz fiskalnih zakona koji najizravnije utječu na budžet kazao je Čović.

Mišljenja je da zbog inflacijskih i političkih kretanja, pri donošenju budžeta institucija BiH, mora biti pogledano realno stanje.

Usvojit ćemo ga nadam se vrlo brzo, jer smo trenutno bez promjena osnovica plaća policajcima, carinicima i ostalima koji i dalje svoja primanja vežu za proračun iz 2020. godine, reako je Čović.

Predsjedavajući Doma naroda smatra da su političari u predizbornoj kampanji te da nužno ne govore o temama sa kojima se trebaju baviti.

Većina nas raspravlja i pojavljuje se pred govornicom u jednoj klasičnoj izbornoj kampanji. Zakon je vrlo jasan. Institucije BiH se financiraju kroz budžet. Da smo 5 posto energije uložili posljednjih mjeseci, mi bismo budžet imali, kazao je Čović

Ističe kako pojedinci doživljavaju da “hrvatska strana” blokira donošenje budžeta zbog izostanka dogovora oko Izbornog zakona, te da govore o trećem entitetu i podjeli BiH.

Svi ti koji su to radili do sada, trebali su tamo usvojiti, u Predsjedništvu, imaju dva člana Predsjedništva koji su formalno predlagači budžeta, kazao je Čović.

Smatra kako nema ni jednog razloga da “pravi ekspert i čovjek”, ministar financija Vjekoslav Bevanda, koji je predan do kraja BiH bude brutalno vrijeđan na različite načine. Čović je rekao kako se spominju sankcije i kaznene odredbe.

Ovo je klasičan pritisak, evo sad ću reći sarajevske politike, za njih je kampanja davno krenula. Kako riješiti sve bez rješavanja pitanja konstitutivnih naroda, rekao je Čović u obraćanju medijima.

Predsjedavajući Doma naroda je naglasio kako se bez izmjena izbornog zakona ne može “maštati o političkom procesu koji će biti stabilan”, te kako BiH nema institucije koje rade u pravom kapacitetu već 4 godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

18 komentara

  • Covicu ohani malo…! Vise ti ne vjeruju ni tvoji u kuci kojim si osigurao bar po 2-3 milijuna eurića. Sahranices ti i ovo malo hrvata sto nas ostalo… Ovi iz Sarajeva nas ne vole i cine nam maksimalnu stetu ali stetu koju si ti manjem hrvatima sa svojim klimoglavima u HDZ je nepopravljiva. Oni iz Sarajeva nas mrze a vi nas popljackaste. Cunami vam nije ravan..!

  • Rode moj ti si bolji s Baketom nego sa svim Hrvatima…stipu više nas bolan zavaravanja.Evo sad ću se kladiti po život da ćeš opet u koaliciju s SDA poslije izbora,naravno ako obje strane pobjede…i onda Hrvati i Muslumani trebaju graditi međuživot i međuljudske odnose u BIH.De bola mani nas se više s tim.

  • Gad sve što kaže je laž. Vi koji branite izdajnika i komunjaru Čovića pa zar isti nije u kolaiciji sa SDA, kome više prodajete laž. Tvoja partija je uništila Hrvatski narod gotovo do iščezavanja samo malobroja banda koja se nalazi na pozicijama moći režima kojeg predstavlja je privilegirana i čini što hoće sve pod izgovorom zašititom Hrvatskog naroda. Sluge sotonske.

  • Ma ko vas šiša i vas i izbore. Koga li briga za to ko li će izlaziti. Za ove izlizane ne bi izišao ni za kakve pare.

  • Jesmo spali na Komsica i Covica bivse komunjare. Sad se utrkuju tko ce hrvate prestavljati. A oni prestavljaju samo sebe i dobro ovim lešinarima oko njih. Stetu istu cine oba hrvatskom narodu. I oba su vjerni koaliciski partneri Bakiru i SDA.

  • Ej Bože mili koji komentari ne samo politički nepismenih ljudi već i nepismeni što se tiče hrvatskog jezika. Kuš na sarajevske medije. Uzalud vam sve, sve se vidi sve se zna tko se kome dopada. Spominjanje koalicije je nebuloza. Sa kime bi trebali u koaliciju, sa DF ili SDP još većim probošnjačkim nacionalistima od SDA. Bože glupih komentara. Što bi vi napravili inače, novi izbori, novi izbori, novi izbori, novi izbori,…. Politička pismenost čista nula.

  • Neki od nas moraju radit, ako znaš šta je to, parazitu. Nismo imali par slobodnih mjeseci da završimo fakultet na Logosu. I nismo pohađali akademiju kod Lidije Bradare, te nismo educirani o rektalnom alpinizmu.

  • Lidija Bradara, je institucija za vas. Toliko puta je zaustavila probošnjačku muljažu ali vi o tom pojma nemate. U Logosu ima studenata kao i na ostalim fakultetima. Tko uči za znanje nije bitno kako se zove fakultet. Poznajem mnoge koji su završili na državnom ali znanje??? Kako to? Tko uvijek misli kako netko sređuje ispite vjerojatno je i sam sređivao ili bi sređivao. Mojima na sreću nije trebalo sređivati jer su završili daleko od ovog “vilajeta”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.