Čović: Otrgli smo od zaborava sve ono što možemo zvati zločinom protiv čovječnosti

Na “Groblju mira” na Bilima u subotu je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, a obilježavanju su, među ostalim, prisustvovali predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izaslanstvo Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović naglasio je kako danas mogu biti zadovoljni jer su otrgli od zaborava sve ono što se može zvati zločinom protiv čovječnosti.

Osam godina kako smo postavili kamen temeljac ovdje na Groblju mira Bile možemo biti zadovoljni jer smo, možemo s pravom kazati, otrgli od zaborava sve ono što možemo zvati zločinom protiv čovječnosti a obilježavamo ga uz Europski dan sjećanja za sve žrtve totalitarizama, kazao je Čović u izjavi za Fenu.

Dodao je kako je svaki zločin samo zločin i da se mora na takav način i vrjednovati.

Čini mi se da i ovaj skup danas ovdje prije svete mise govori koliko smo bili u pravu i mislim da ćemo mi to danas kroz naše poruke ovdje vrlo jasno kazati svima. Jednostavno, svaki zločin je samo zločin i mora se na takav način vrjednovati. Nastojat ćemo imati vrlo brzo, uz deset godina, ovdje desetak tisuća križeva koji će svjedočiti o svima onima koji su nastojali zaboraviti i na neki način prikriti sve ono što se događalo prije osam desetljeća, poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić istakao je kako je Groblje mira na Bilima mjesto na kojem se sjećaju svih onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda.

Obilježavajući ovaj dan žrtava totalitarnih režima mi Hrvati se legitimiramo kao pripadnici civiliziranih naroda i institucija Europe poštujući sve najviše europske institucije koje su ovaj dan odredile kao Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Ovo samo mjesto- Groblje mira na Bilima za mene zapravo predstavlja svojevrsni “hrvatski Arlington”, dakle mjesto na kojem se sjećamo svih onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda pod različitim zastavama i znakovljima, kazao je Ljubić.

Božo Ljubić

Dodao je kako predvodnici hrvatskog naroda njihovu žrtvu cijene kao temelj onoga što danas uživaju.

Mi koji danas predvodimo hrvatski narod sigurno tu žrtvu cijenimo kao temelj ovoga što danas uživamo, dakle bez obzira na probleme uživamo jednu slobodu hrvatskog naroda i ovdje u BiH i u Hrvatskoj. Naravno, pred nama je još uvijek dug put da ovu državu izgradimo takvom kakva će biti prihvatljiva za sve njene narode i građane, međutim ne možemo poreći da živimo u slobodi, naglasio je Ljubić.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

Biskup Palić na Bilima: Kršćanska molitva za pokojne nije prkos već izričaj plemenitosti

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)50 komentara

 • Poštujemo, podržavamo i pogurat ćemo naprijed svaku znakovitu i znaćajnu, ali jednako tako i onu manje znaćajnu i znakovitu, svenarodnu obljetnicu i obilježavanje, kao i prigodnu poruku, poslanicu, pobudnicu, reminiscenciju i tomu slićno.

  • Na Bilima su bili i, inače, idu samo oni koji to moraju. To govori o tome koliko obični smrtnici vjeruju u to što vi govorite i radite.
   Sreća je što vsm dolazi konec!!!

   • Ćlanstvo je epistemološke naravi, onkraj dakle klasićnoga ćlansko-stranaćkoga realiteta. Ućlaniti se može ontološki, u skrovitosti ćovjekove nutarnje intrizike, kao takove. Mi smo, baš, maloćas imali naš redoviti, stranaćki, svenarodni ispit savjesti, ispred glavnog stranaćkoga stana u redovitome sazivu, gdje je odlućeno o prihvatu novih ćlanova po online iskazanome zahtjevu, kao takovome, ili stranaćkom simpatiziranju, sasma svejedno. Što se nas u stranci tiće, Vi ste već ćlanom (mi smo to malo, naime, na sazivu pogurali naprijed).

    S’ Poštovanjem

  • Samo nikako da otmeš nas istinske branitelje kojih je bilo u HVO 37000A SAD IH IMAŠ 220000 LAŽNIH Koji glasaju za tebe

 • Hahaha koji su to majstori obmane,sve je to ok.da nije jedne činjenice,to je……svaka obitelj koja je izgubila nekoga od Blajburgu na ovamo treba samoproglašenom generalu i staroj lopini Iliji Ili Vrljiću i njegovoj regimenti uplatiti 200KM. za križ od betonine,pa 10 000 križeva najmanje,jednostavna matematička radnja (+,x)pokaže o kakvoj se količini novca radi,lopine samo sjede i smišljaju pljačke.Osobno imam više predaka koji su stradali na Križnom Putu,ni za kosti im se nezna,ne pada mi na pamet dati ni lipe ovim hoštaplerima,zapalim svijeću i pomoli se.

 • Tt, razmisli malo. U politici iskoristis sve sto možeš za dugorocni opstanak jer nesto više ne možeš. Povijest jednog naroda nije 30 godina vec 300 godina

 • Anonimno 16:36, očito nisi bio na groblju i očito kako mrzis Iliju Vrljica. Moja obitelj je uplatil za dva ujaka i djeda za tri križa i nimalo ne žalimo, moji subarem toliko zasluzili kao i jednu godisnju misu. Je li ti žao dati 200KM ali vjerojatno ti nije žao uzivati njihovu zemlju Od tih 200 KM ise mali dio za one koji nemaju roda svoga kojima su ubijene kompletne obitelji. Je li ti i toga žao JADO. Ako treba odradit cu nekoliko dnevnica i za tvoje. Zavucite se takvi u misju rupu jadnici

  • Promašen ti je komentar totalno. Evo kaže biskup na tom istom groblju: “Zato ovo plemenito djelo treba čuvati od bilo kakve mrlje i nepotrebnih konotacija, zazivanja mržnje ili, ne daj Bože, bilo kakvog osobnog interesa”. A na tom istom groblju isti čovik radi sve križeve. Po vlastitom priznanju, cijena je “malo veća od stvarne”. I kako je onda ovo groblje “očuvano od osobnih interesa”?

  • 17:12 koliko je križeva mogla dati vladajuća stranka, koliko su polokali požderali po restoranima iz proračuna. Koliko je drug čović potrošio na slavlnu sa četnikom dodikom????koji svako malo ponovi laži da su hrvati pobili milion srba u jasenovcu. Sa Dodikom koji kaže da je u Blajburgu trebalo sve pobiti???? I Čovića nije tu sram držati govor a prijateljevat sa udbašim Čolacim koji su ubinali hrvate

  • Samo sirimašan duhom i emocionalno obogaljen čovjek može ustupiti ime svoje obitelji ilu ne daj bože kosti svijih najmilijih nekomu da taj nwtko od tiga stcara priču. Bilo kakvu.
   Od kako piatohi čovjek, on se moli svojima na njihovim ukopnim mjestima i mjesnim crkvama, barem u kršćanskom svijetu. Dolaskom komunizma pičela su ae raditi masovna obilježavanja koja nikada nisu bila mijesta; mira, molitve, poštivanja žrtve, već isključivo mjesta na kojima vladajući kažu koju riječ…..ili pokažu nazočnost u prvom redu. To su kroz povjest uvijek bila mijesta prijepora, a ne mira i molitve.
   Pretencionizam pokazan davanjem imena mjestu”groblje mira” zorno govori da su tvirci znali da neće imati podršku puka/naroda….pa kao evo ruku mira pružamo. Ma jelte molim vas lijepo.
   Nemir ste unijeli među svoj narod. Svjesno ili ne pokazati će vrijeme. Da ste sebi sponenik dizali jeste. Eto vam ga.
   A ovi što spominju novac i nazivaju jadom svakog ko ne želi platiti kotizaciju ili nema za istu…….znajte: dok je vas i takvih kao vi, uvijek će biti novih mjesta prijepora i spora. Novih sukoba i projekata mimo volhe naroda u provedbi političara i kokakbih šerifa. Na vama žive. Na vama opstaju. Vašu povjest iskrivljuju. Vašoj veri se rugaju.
   Mom ocu se ja molim. Mom ocu ja sviheću palim. Mom ocu ja misu pkaćam. U njegovoj srkvi. U njegovim groblju. I taki se poštuje otac, stric, djed…..tako i nikako drugačije.
   To su vrijednosti od davnina i starina.
   Vi i vaše političke novotsrije….mrš!

 • Jeli glava boli od fešte sa Milom I Halidom,a tek parada kiča sa grbom Čović,samo ti fali YU oznaka na grbu,džabe ti,povijest će te pamtiti kao lopova i grobara Hrvata u BiH.

 • Cini mi se,kako ovim koji negoduju, ne fali YU oznaka. Urezala vam se u srce i dušu, ne da vam mira te ovako uvijek isti pljuju po svemu dobrom za naš hrvatski narod. Najgora je stvar, pored onih sto su bili jugosloveni , ostati mentalni jugosloven kao sto kaze general Glasnovic. Pametni se mijenjaju, uče na greskama. Glupi ostaju zakopani u svojim rovovima, svoj mrznji, koja ih izjeda dok Sotona polako uzima dio po dio. Mrznja,jal,zavist je jedan od smrtnih grijeha ako to niste znali.

 • 6 …mogao si staviti i 666, zar te toliko izjeda sloga hrvatskog naroda, vlasi i nasih svecenika. Kome to smeta vjerojatno je 666

 • Vecinom se nasljednici partizana protive svakom obiljezavanju hrvatskih obljetnica. Ne obazirati se na njih jer propala im drzava kugoslavija te su ostali sirocad😂😂😂. Nije im lako. Zato hrvatski narode,koji postujete svoje pretke,borce za hrvatsku drzavu, dolazite u sti vecem brojun

 • Zlocini se vratili, samo je sad drugi zlocinac u liku i djelu Covica i njegove zlocinacke organizacije koja radi genocid nad hrvatima BiH.

 • Fino od ovog komuniste da priznaje zlocine svoje bivse partije, ali je on skupa s Vrljicem dooobro naplatio svaki ovi kriz i stavili milione u svoje dzepove.

 • Nitko nas nije vise raselio, unistio, ni Turci ni dvije Jugkslavije kao ti Dragane i tvoji podanici…Bog neka ti oprosti al narod nece

 • Kako prepotentno kazano”otrgli od zaborava….”
  I to kaže onaj ko nije imao osjećaj za te vrijednosti do ’90 godine.
  Mi koji smo to nosili u srcima, svojim dušama i zdravom pameću prenosili istinu i svjest o tomu sve godine od ’45 pa do danas, vam kažemo.
  Sa tom građevinom ste načinili grešku. Povukli amaterski potez. Stali ste nogom u g..no, povukli nekolicinu drugih i sada nemate kamo natrag. Nemožete.
  I snagom političkog straha to pokušavate održati na životu. Teško da će vam proći. Da ćete još jedanput podjeliti narod, hoćete. Opet.
  Dakle, postigli ste cilj. OPET!

 • Bijeli Kriz opomenu salje. Zaustavite mrznju i nesudite nikome. Prekrstite se ili ne i krenite dalje. Pustite nas koji se za njihove duse molimo bez zlobe i mrznje u srcu i dusi🙏🌹Svako mjesto molitve je Sveto, moliti treba za vas koji razmisljete s mrznjom i sto reci kao proklete. Bog je ljubav i njemu nista nije nepoznato, ni ti skrito. Hvala Bogu na miru i blagosovom kojim odise Groblje mira.

 • Dragane to sto ti radis sa svojim poslusnicima, velikim hrvatima, domoljubima hrvatskom narodu sto ga vi kao prestavljate je zlocin protiv covjecnosti, cak naginje i ka genocidu jer vodi ka istrebljenju jednog naroda. Kad sve pokradete sto vrijedi i kad sve zavrsi u rukama 200 obitelji oko tebe a ostali odlaze , sele odavde, stari mriju, mladi odlaze. Znaci da se radi o ozbiljnom zlocinu. Paralelno vi slavite iz dana u dan, rasipate se novcem, mocim u kojem uzivate, kupujete stanove, vile po RH, spremate se lagano za bjeg a ujedno gradite kriminalni milje oko sebe drzavnih firmi, upravnih odbora itd. Za daljnhju pljacku. Jedni drugim se smijete, podilazite i izgubili ste smisao za zivot, stvarnost…

 • Pozdrav cjelokupnoj”zlatnoj mladeži”Bogodola,samo da priupitam,kako idu radovi u Rami na novoj zgradi ZZO.
  Dobri ste,o čas posla”skupište”onoliku lovu!?
  Ma iz tog kraja”sposobni”ljudi i gotovo….mora da je do nekih podzemni voda,zračenja Hartmanovog polja i čistog zraka,što bi drugo bilo!!?

 • OVCE OVCE OVCE ko vam je napravio ceste i asvalt do vukojebina struju, telefone, vodovod, fabrike,magistrale i i sve ostalo u Jugoslaviji.

 • U Drvaru ceka 26 dirokobrizana da se dostojno sahrane,koji su pobijeni 27 7 1941 god.Baceni su u jamu ????neka vam prijatelj Dodik pomogne,nece grobnice biti prazne.

 • I još nešto, za one slabijeg vida. Puno je manje političara ove godine, a puno više naroda na misi na Groblju mira. Tako slike i snimci govore, nisu valjda lažirani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.