Čović odgovorio Inzku: U “bavarskim” županijama osvojio sam uvjerljivu potporu – Jabuka.tv

Čović odgovorio Inzku: U “bavarskim” županijama osvojio sam uvjerljivu potporu

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku, a nakon što su se obojica nedavno obratili članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na Arria-formi sastanka.

Zahvalan sam što smo imali mogućnost, pred svjetskim predstavnicima i na najvišoj globalnoj razini, pred Vijećem sigurnosti UN-a, u svojim izlaganjima izložiti sve prepreke i izazove koji stoje pred našom državom, kako bismo napravili prijeko potreban iskorak nužan za euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Uvjerenja sam da zajedno moramo doprinijeti jačanju sveobuhvatnijeg dijaloga o pitanjima koja međunarodna i svjetska javnost, iz razumljivih razloga, ponekad ne razumiju u potpunosti, a kako sam naveo, zbog jednostrane slike, ali i površnosti koja se često prezentira upravo toj istoj javnosti. S druge strane, cjelovito i istinito razumijevanje problema svima je u interesu u Bosni i Hercegovini. Svi naši strahovi, bojazni, zajednički, ali i specifični problemi s kojima se suočavamo trebaju biti prezentirani javnosti i biti izloženi njezinom kritičkom sudu, navodi Čović u pismu.

Osvrnuo se i na Inzkove izjave upućene bh. javnosti nakon izlaganja u Vijeću sigurnosti, koje su, kako ističe, izazvale njegovu osobnu, ali i pažnju hrvatskog naroda koji predstavlja.

Legitimno predstavljanje i konstitutivnost tri naroda u našoj domovini je ustavnopravni meritum na kojem počivaju cjelokupan Daytonsko-pariški mirovni sporazum i Aneks IV. kojim je definiran Ustav Bosne i Hercegovine. Nezadovoljstvo, ili da upotrijebim izraz koji ste u Vašem intervjuu upotrijebili, frustracija hrvatskog naroda proizlazi upravo iz toga što je naša volja kao konstitutivnog naroda grubo prekršena ne jednom, već čak tri puta, u instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a dva puta prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH. U jednom od tih slučajeva imali ste presudnu ulogu, ističe se u pismu.

Međutim, duboko vjerujem, navodi Čović, da je sada došlo novo vrijeme koje je i nova prigoda da uradimo pravu stvar, unaprijedimo vlastito djelovanje, osnaženi dubokom promišljenošću, dragocjenim iskustvima, željom za partnerskim djelovanjem u rješavanju problema i izlaska iz začaranog kruga sukoba, bojazni, optužbi i ucjena.

Nakon mnogo godina provedenih u mojoj domovini BiH zasigurno i sami prepoznajete kako je Izborni zakon BiH prepun manjkavosti i da, među ostalim, omogućava kršenje izborne volje jednog konstitutivnog naroda, da je diskriminatoran kako prema građanima hrvatske, srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji imaju dominantan udjel u populaciji BiH oko 97 %, tako i prema pripadnicima manjina (koje zbirno obuhvaća ustavna kategorija “Ostalih” s udjelom oko 3 %). Složit ćete se kako su ustavno i institucionalno nasilje, prijetnje majorizacijom, asimilacijom, preglasavanjem, eliminacijom iz vlasti, pa i negiranje identiteta kao takvog nepremostiva prepreka i neprihvatljiva forma u kontekstu europskih civilizacijskih postignuća i standarda, naglašava Čović.

Iskoristio je ovu prigodu da, kako ističe, podsjeti visokog predstavnika na službene podatke Općih izbora 2018. godine “na kojima sam osobno osvojio apsolutnu potporu hrvatskog naroda“.

Upravo sam, kako Vi koristite metaforu, u “bavarskim” županijama s hrvatskom većinom osvojio uvjerljivu potporu i legitimitet da predstavljam svoj narod, uz znakovito izdašnu i podjednako meni važnu potporu Hrvata iz drugih područja FBiH. To me danas čini ne samo posebno ponosnim nego mi daje obvezu, snagu i motiv da ove stvarne probleme konačno, svi skupa i u interesu Bosne i Hercegovine, zajednički riješimo, navodi predsjednik HNS-a i HDZ-a u pismu Valentinu Inzku.

Duboko vjerujem, nastavlja Čović, da u razdoblju koje slijedi moramo pojačati dijalog i zajedničke razgovore kako bismo postigli racionalno rješenje, a ustavno nasilje i diskurs koji je tipičan za  predstavnike “većinskog” naroda ostavili daleko iza nas.

Konstitutivnost štiti sve narode podjednako i onemogućava diskurs o nacionalnim većinama i manjinama, koji je sam po sebi destruktivan i kao takav uzrok brojnim problemima i stradanjima, čemu je povijest najbolja potvrda. Također, vjerujem da ste i sami svjesni Vaše veoma odgovorne uloge koju imate kao eksponent međunarodne zajednice, koliko je bitno da Vaš glas vjerno i inkluzivno prezentira probleme u BiH, uz puno uvažavanje svih njezinih naroda i “Ostalih”. Duboko vjerujem da možete imati ključnu ulogu da vratimo prijeko potrebno povjerenje koje je narušeno zlonamjernim izjavama koje proizvode dalekosežne negativne refleksije na budućnost naše domovine. Želim da nas povijest Bosne i Hercegovine pamti kao reformatore koji su za sve buduće generacije koje dolaze napravili ključne iskorake europske i euroatlantske Bosne i Hercegovine, zaključuje u pismu upućenom visokom predstavniku predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

Inzko: Nitko ne smeta hrvatskim županijama da budu Kalifornija, tamo nema Bošnjaka

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Valentin i Komsic su glavni saveznici Covica i ovih njegovih obmana… Covicu tvoja potpora medu hrvatima je malo veca nego Komsicu. Ali izborni inzinjering, bosnjacka podmukla politika i ovakva hinjska politika Valentina i njemu slicnih su tvoji najbolji saveznici. Da bosnjaci samo puste hrvatima da oni izmedu sebe biraju legitimne hrvatske prestavnike stvari bi se mjenjale drasticno na bolje. Ovako ce to trajati u nedogled. Jedni drugima nabacuju loptice za set mec loptu. Bakir, Komsic, Dodik, Covic, valentin sve je to isti projekt i jedni drugima pogoduju politicki opstanak… Bez mladih i pametniji ljudi na politickoj sceni nema napretka, naravno i odlazak ovih stranaca, lesinara koji u datom momentu samo raspiruju nacionalnu mrznju medu narodima. A to pase ovim nasim pitickim mocnicima. To im je garant opstanka na vlasti…

  • Komsic ima potporu 0.5 posto hrvata u BiH i manje, Covic jedva 20 posto. Ovih ostalih 80 posto hrvata su umorni od ove politike i ovih likova.. to sto oni sebi nabirikaju potporu 40 i vise posto glasova na dan izbora iza 19.00 h. To je prica za sebe. 65 posto naroda, hrvata uopce ne izlazi na izbore jer znaju da u ovakvom bolesnom sustavu i okruzenju ne mogu nista promjeniti.

    • I sta to govori o njima sto ne izlaze? Umorni od likova pa neizlaskom ih puste da ih i dalje umaraju? Tko tako razmišlja taj je definitvno jedan ogromni idiot!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.