Čović o oslobađanju Jajca: 13. rujan bit će prepoznatljiv kod svakog žitelja BiH

Hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a i HV-a kao i brojna izaslanstva nazočili su 28. obljetnici oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

13. rujna 1995. godine snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno – redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile su Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Obilježavanje obljetnice započelo je svečanim mimohodom veterana uz isticanje zastava ratnih postrojbi hrvatskih snaga, zatim je nastavljeno koncelebriranom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg spomen obilježja svim poginulim braniteljima te svečanom akademijom kojom je obilježena 28. obljetnica oslobođenja.

Foto: HDZ BiH

Vijence i svijeće položili su: ratni zapovjednici hrvatskih snaga u VRO „Maestral“, izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom, i Sabora RH predvođeno saborskim zastupnikom Josipom Đakićem te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se nazočnima na obilježavanju obljetnice, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozdravio je obitelji poginulih, potpredsjednika hrvatske Vlade ministra Medveda, ratne zapovjednike HVO-a i HV-a, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, domaćine i sve nazočne.

13. rujan je samo datum, i ostat će samo datum, ako ne budemo svaki put iznova prepoznali značaj datuma. Kada kažete u Americi 11. rujan, cijela Amerika zna što je bilo 11. rujna, Al-Quaida svirepo udarila na američke demokratske vrijednosti, srušila najveće tornjeve, izginule tisuće ljudi.

Kada kažemo 13. rujan, koliko nas Hrvata s obje strane granice zna da smo tada oslobodili hrvatski kraljevski grad Jajce, istaknuo je predsjednik Čović na početku svoga obraćanja.

Taj datum jednoznačno mora odrediti i tu našu povijesnu vrijednost i onda ga treba slaviti. Nemamo pravo prepustiti samo našim prijateljima u našem Jajcu da oni znaju što je 13. rujan, poručio je predsjednik Čović.

Foto: HDZ BiH

Posebno je naglasio poštivanje prema svakoj žrtvi koja se ugradila u našu slobodu, kako u Republici Hrvatskoj, i u našoj domovini Boni i Hercegovini, tako i u Jajcu.

Skrušeno i ponizno se moramo pokloniti svakoj žrtvi i kazati im hvala. Tada, ako to svi na isti način uradimo, 13. rujan bit će prepoznatljiv kod svakog žitelja Bosne i Hercegovine. Maestral kao vojno-redarstvena operacija donijela je slobodu čitavoj BiH, ne samo kraljevskom gradu Jajcu, poručio je predsjednik Čović.

Radimo zajedno na tomu, učimo nešto iz povijesti. Čuli smo puno mudrih riječi danas. Iz povijesti moramo izvući sve bitne činjenice, ponositi se s njima, vrednovati ih na adekvatan način, govoriti o njima. U suprotnom, našu povijest pisat će netko drugi, poručio je predsjednik Čović.

Nitko nema pravo odreći se svoje vjere, baštine, kulture, tradicije, svog jezika, zbog toga su mnogi dali svoje živote, nisu to dopustili. Nije velika hrabrost danas da u miru ovako okupljeni u zajedništvu, jasno šaljemo poruku i prijateljima s kojima gradimo Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu koja mora biti europska, na europskim vrijednostima zasnovana u kojoj ćemo osigurati da nitko više od naše djece ne razmišlja o tome smije li se moliti svome Bogu, govoriti svojim hrvatskim jezikom, ponositi se velikanima naše povijesti, kazao je.

Foto: HDZ BiH

Na kraju je predsjednik Čović čestitao obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca, te je izrazio ponos na iskazanom zajedništvu. Poručio je kako se nemamo pravo odreći domovine Bosne i Hercegovine.

Svima koji nas žele podijeliti u različitim političkim procesima, oslabiti i prepustiti onima koji su brojniji, ne mogu u tome uspjeti. Ako budemo zajedno s vama gradili kraljevski grad Jajce, tada sam siguran kada kažemo 13. rujan, to će znati čitava Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, zaključio je predsjednik Čović.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Koja proslava vise. Sto to hrvati imaju slaviti vise.? Tko je bacio slike poginulih u Mostaru pored kontejnera. Sramite se. Zasto cutite o tome. Ostavke svih od Gradonačelnika na dalje ako ne pronađu tog zlikovca. Pa hrvati vladaju Mostarom. Zar je to moguce da se to desi. Tko je to uradio, naredio nikada mirno nece zaspati. Ne treba ga izdajnicka vlast progoniti. Progoniti ce ga mrtvi, njihove duse, oni koji su dvoje zivote dali da bi ovi danas pljačkali, krali i radili sto rade. Proklet bio tko god je to naredio a i izvršio. Spodobe izdajničke…

 • A šta taj dezerter znade o oslobađanju Jajca, ili bilo kojega drugog mjesta??
  Nije ga sram što ima upisano ratnog staža više nego oni koji su krenuli 91. Fuj

 • Dok sam ja ulazio u Jajce, titino govedo je češalo jajca po rvackom moru. Nije ga bilo ni u primisli. E, nećeš druže Draganče

 • Oslobođenju Jajca veliki obol dali su branitelji iz Hercegovine ali danas nema tu nikakve zahvalnosti ni poštovanja !

 • Oni koji su branili Jajce i ginuli danas su mrtvi ili ih nema nigdje na proslavi. Slave oni koji su bili uz JNA i oni koji su se obogatili uz HDZ i uvukli iza rata i zauzeli pozicije. A udrugama vladaju poslusnici politike i njihovi uvlaciguzani. Ovo zadnjih 15- god nema veze sa čašću i braniteljima. Bacanje slika poginulih branitelja pored konjtejnera na smetljiste u Mostaru sve govori o ovoj vlasti…Sto se tu vise ima govoriti. A udruge cute i cekaju zapovjednik politike i komiteta sto priopćiti narodu, braniteljima, obitelji tih poginulih heroja domoljuba… Koje gnjide..!

 • Zasto se nikad ne obiljezava stradanje Hrvata Banjaluckog kraja,Prijedora…Brisevo gdje je bio najveci pokolj nitko ne spominje

 • Zato sto bi to Dodika iritiralo. A neki nasi domoljubi vise vode brigu o srbima i RS. Ali zato Dodik ospe paljbu svake godine na dan proslave Oluje. Kao da oni nisu pobili i protjerali hrvate iz RS skoro 100 posto. I o tome se ne govori i ne smije govoriti. Uvazeni Biskup Komarica je znao o tome progovoriti i bio se sankcionisan i od Crkve i od politicara nasih koji su mu onda uskratili svaku pomoc. To sve govori o politici i nasim politicarima. Njima na cast i sramotu.

  • Iiiiiiii šta ćemo ??Ukorjenila se a vi muški neznatne ih pomaknut,sklopili ruke i šutite.Udružite se i sklonište bagru više samo pale sviće i smiju se glupom narodu koji se nezna dignite i pomesti ,gdje nestade snaga ,hrvatskog naroda valjda u novcu i podmićivanju!!

 • Koji džabalebaroš ovo p…. više ne rađa.
  Molim te Bože gađaj ga nečim samo budi precizan.Živeo UJDI I DRUG DRAGAN…A narodne mase u ekstazi uzvraćaju pokličom…ŽŽŽIIIVVVVEEEEEOOOO..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.