Čović: Neće biti prijevremenih izbora, moramo vidjeti kako dalje

”Ako Bosna i Hercegovina želi kandidatski status za članstvo u Europsku uniju, mora se mnogo intenzivnije raditi na realizaciji Reformske agende”, ocijenio je u utorak član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ističući da je uvjeren da neće biti prijevremenih izbora i da se mora naći model kako djelovati do izbora 2018. godine.

On je u izjavi novinarima u utorak u Banja Luci, nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, rekao da postoji zastoj u funkcioniranju i odnosima na razini BiH te da izvršna i zakonodavna vlast nemaju sadržaja.

”Ukoliko želimo do kraja godine kandidatski status, moramo mnogo brže provoditi stvari, ‘otkočiti’ upitnik Europske komisije i druga pitanja”, poručio je Čović.

Ponovio je da prilikom odlučivanja u Predsjedništvu BiH mora postojati konsenzus, jer je sve drugo izigravanje povjerenja.

Čović je potez bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, nazvao “kršenjem Ustava BiH i zlouporabom ovlasti, jer za to nisu postojale neophodne odluke nadležnih bh. institucija”.

Kada su u pitanju odnosi SDA i HDZ, u kontekstu krize odnosa u BiH, posljednji 20-ak dana koji se vežu da reviziju presude, naveo je da se mora razgovarati te da je potrebno sljedećih dana sjesti kako bi se vidjelo kako dalje, jer je sve što se događalo izazvalo veliko nepovjerenje i bit će teško, kaže, nastaviti s povjerenjem dalje.

Tvrdi i da su lidera SDA Bakira Izetbegovića upozoravali da razmisli u vezi s revizijom presudom, kada se saznalo za sve detalje, jer će izazvati krizu, ali da se, nažalost, do toga došlo.

”Moramo sjesti i vidjeti kako dalje, jer vlast mora funkcionirati, a izbori su tek u listopadu sljedeće godine…”, dodao je Dragan Čović istučući da će sljedećih dana sjesti trojica članova Predsjendištva BiH i sagledati kako premostiti ovu situaciju.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da kršenje Ustava traži i kaznenu odgovornost.

”Bakir Izetbegović je izgubio svoj kapital, nestalo mu je međunarodne podrške, te je potrebno da se stvari rješavaju u BiH, vraćanjem na izborni Dayton, a degradacije moraju biti ispravljenje”, tvrdi Dodik, naglasivši da BiH, “čak i ako se raspadne, ne smije ući u nasilje”.

Zato, ističe, najbolje je da se razgovara, bez nametanja stavova samo jedne strane.

Kada je u pitanju Reformska agenda, kazao je da je RS ispunila sve potrebe obaveze, ali to moraju uraditi Federacija BiH i državna razina.

(Fena)
3 komentara

  • Čoviću ako hrvati trebaju vazda spašavati BiH-nu,nemoj majketi više,dosta….Ili vi svi spašavate svoje fotelje,udobne stolice i dobro plaćena radna mjesta. Jedan dan nas grijete,pa nas hladite,pa ste u svađi,pa se izmirite. Dosta tih igrica,igara u kojim samo vi uživate. Šta više sa Bakirom možeš graditi,što mu vjerovati ili je opcija Komšić,Reuf,Nikšić.Lijanović… Ludilo u BiH-ni se nastavlja…

  • Prijevremeni izboriiii …to bi bilo odlično. ..zgadili ste se narodu ..pokrali ste tužnu državu , iskoristili gdje ste Šta mogli, prekrili istinu , gonite narod trbuhom za kruhom,mi smo postali robovi , nemamo vremena ni za svoju obitelj , mijenjate zakone u svoju korist , jednostavno ne da te živjeti ! Da imate imalo ljubavi i savjesti u sebi ne biste to činili , Al samo ostaje dokad ?! Još malo :)svemu dođe kraj … lijep pozdrav …

    • To za svake izbore pišete… I šta se desilo? Niti jedne izbore pošteno nisu izgubili jedino glasovima Bošnjaka ali eto valjda misliš da će Bakir biti bolji prema tvojima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.