Čović: Ne mogu Ankara i Zagreb utjecati na glasove u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović je, gostujući u emisiji “N1 na 1” komentirao aktualne teme i događaje.

Britanski lordovi su u izvještaju o BiH kazali da “Dragan Čović koketira s trećim entitetom u BiH”.

Na pitanje je li za treći entitet u BiH, Čović je odgovorio da još uvijek tragaju za rješenjima.

“Pa.. ne znam. Pomalo je besmisleno reći da netko koketira s nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskoga naroda u BiH je drugačije organizirati BiH jer ovako sigurno ne funkcionira, naročito u području Federacije BiH. Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a s druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organiziranu BiH je drugo pitanje”, odgovorio je za N1 Dragan Čović.

Čović je istaknuo da s članom Predsjedništva BiH i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nema problema u komunikaciji.

“On ima jedan zadatak, a ponekad mi se čini da ja imam potpuno drugačiji zadatak od onoga što on radi, da su nam taktike da se ostvare naše političke strategije potpuno različite. Naravno da tu dolazi do problema, ali to neće umanjiti moj afinitet prema odnosu prema BiH kao domovini. Ona može preživjeti i preživjet će kao moderno organizirana država u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ustavno jednakopravni”, kazao je Čović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Tursku, gdje je navodno išla lobirati da turski predsjednik Erdogan utječe na Bakira Izetbegovića u vezi s izmjenama Izbornoga zakona BiH, a Čović nije želio izravno otkriti je li razgovarao s hrvatskom predsjednicom.

“S kim se osobno čujem ću držati za sebe jer su to privatni razgovori. Imam redovitu komunikaciju sa predsjednicom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Plenkovićem. Mislim da je ta komunikacija na razini dana, potrebe i trenutka”, odgovorio je Čović.

Lider HDZ-a smatra da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije na taj način razgovarala s predsjednikom Turske.

“Pokušavamo godinu i pol dana napraviti trilateralni susret na najvišoj razini Hrvatske, Turske i BiH. Da je na toj razini razgovarala, o tome kako unaprijediti stvari, to sam siguran, kao i da ona štiti i zagovara jednakopravnost institucionalnu u BiH, kao i Plenković i svi drugi iz Hrvatske”, izjavio je Čović za N1.

“Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko toga morati dogovoriti. Ne vjerujem da netko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što netko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni netko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba”, smatra Čović.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

 • Predsjedniče imaš mandat Hrvatskog naroda i treba bit jasan ,treći entitet i to je to ,a ne od izbora do izbora obećavati i zavlačiti ,dosta nestaje nas treba jasno i nedvosmisleno reći di smo i po cjenu svega ,a platili smo veliku cjenu u ratu znali smo šta je naše

  10
  1
 • Ja radim u inozemstvu i kad ne bih uradio posao koji mi je povjeren, sigurno plaću dobio ne bih.Pitam: šta si ti napravio za nas Hrvate otkada si u vrhu vlasti a znamo svi kako si debelo pretplaćen a da ne govorimo o drugim privilegijama a pogotovo o muljažama. Znači ti druže sve ove godine lažeš ovu jadnu sirotinju i to debelo naplaćuje šta da bi tim istim koje lažeš ostala jedino varijanta potražit svoj spas u Njemačkoj jer ni oni ni njihova djeca ne mogu ovdje nikad posao dobit iz razloga što je to pašaluk za tebe i tvoje odabrane.Pitam se samo do kad će te ta ista sirotinja trpiti.

  • Proći će milijun godina dok naši tupsoni skuže da ih političari uvijek na isti način obrade za izbore. Obećaje se treći entitet i ravnopravnost Hrvata a poslije izbora Kur.ina. Tri godine nas nitko ne šiša dva posto a onda ispočetka.
   Kad bi, nekim čudom, dobili treći entitet Čović zna da nikad više ne bi bio izabran. Kad se sve uzme u obzir treći entitet ćemo dobiti NIKAD.

 • Koji Manipulation, stara komunistička škola, a sve u ime nas napaćenoj Hrvata.A moj jadni narod guta nemilice ta njegova sranja i kao da mu nije dosta traži još tih njegovih govana. Jadno i žalosno na šta spade jedan ponosni i nesalomljivi narod .Da ga ovako manta jedan komunistički proizvod.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.