Čović: Nakon izbora 2018. će doći do dogovora o Daytonskom sporazumu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkoga dogovora u vezi Daytonskoga mirovnoga sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora, kazao je Čović.

Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će oko navedenih stvari precizno zauzeti stav.

Naš cilj je osigurati konstitutivnost svih triju naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati,  rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini.

Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega srušen voljom međunarodnoga čimbenika, smatrajući da su uništene i osnovne vrijednosti toga sporazuma.

Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su, recimo, u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornoga zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi, odnosno druge političke stranke, biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH, smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH, zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija“.

Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome, poručio je Dodik novinarima.

(Fena)


7 komentara

  • Kako ti mislip nakon?
    Jadan brate nas će nestat dok.ti migneš k…..
    Boga ti ne mudruj više bezveze nije narod glup.Koji ti je k.zar misliš da ti itko išta više vjeruje.Živiš u zabludi .teškoj zabludi ako misliš da lažnjaci vječno prolaze.S Kočerina sam i dat ću glas SDSu samo ga ti više neš primirisat.Vozi.

  • Dobili mi uzp Cova hvala obecal si da nece biti nasi generali procesuirani kak si ti lazov veliki a sta je sa rvatima iz rs i oni nisu rvati za tebe Nisi ni ti rvat za mene ne mrzis srbe cak sto vise ljubis se sa dodikom gadis mi se psu pokvareni

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.