Čović: Legitimno predstavljanje nema alternativu i oko toga nema pregovora!

Oko legitimnoga predstavljanja na svim razinama nema pregovora, rekao je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, Čović je izjavio da HNS neće praviti kompromise oko legitimnoga predstavljanja i to je jednoglasan stav svih stranaka članica HNS-a BiH, piše Dnevnik.ba.

HNS ostaje pri konsenzualnom stavu da legitimno predstavljanje nema alternativu, što znači da se to načelo mora ispoštovati u cjelini na svim administrativnim razinama vlasti. Što se tiče odnosa prema prijedlozima koji dolaze s druge strane, naš je stav da isključivo želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, s obzirom na to da imamo svega mjesec dana do raspisivanja izbora. Jasno je da se ništa više od toga ne može uraditi, rekao je Čović te dodao kako su odbačeni svi stavovi koji derogiraju Ustav BiH, mijenjaju dvodomni karakter parlamenata i derogiraju popis stanovništva iz 2013. godine.

Taj ćemo stav obrazložiti i predstavnicima međunarodnih institucija kad za dva-tri dana budemo s njima razgovarali ovdje u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. Detektirali smo i jasnu težnju da se od FBiH stvori entitet samo jednoga naroda, no to ste sve čuli i od drugih dužnosnika, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH također je razgovaralo i o zajedničkom izlasku na izbore te je dogovoreno da devet od deset stranaka ide zajedno na izbore, svi osim HDZ-a 1990.

Na izbore ćemo izaći zajedno na onim prostorima i razinama na kojima postoji objektivna ugroženost Hrvata od majorizacije. To su državna, entitetske i neke županijske razine. Tamo gdje je apsolutno moguće imati politički pluralizam na terenu, poput ŽZH, HBŽ-a ili PŽ-a, tu ćemo ići odvojeno, rekao je Čović.

Istaknuo je kako je stav HDZ-a 1990 da samostalno ide na izbore te da ostaje mogućnost da i oni zajedno s ostalim strankama HNS-a zajedno izađu na izbore na razini Predsjedništva BiH, ali i u RS-u.

O tehničkim, pak, izmjenama Izbornoga zakona BiH stranke HNS-a ne žele ni raspravljati bez cjelovite izmjene zakona.

Na novinarsko pitanje je li izgubio optimizam da je moguće izmijeniti Izborni zakon do početka svibnja, Čović je rekao kako se o njegovom optimizmu može razgovarati. Po prirodi je, veli, optimističan čovjek i on vjeruje u dogovor dok god za to ima vremena.

Sa svoje strane ću učiniti sve što mogu da se Izborni zakon promijeni. To ću reći i veleposlanici Cormack koja će za dva-tri dana doći ovdje u Mostar. Što se, pak, realnosti tiče, ako bismo gledali što se sve događalo zadnjih godinu dana, onda je mala vjerojatnost da se nešto dogodi. Ovaj prijedlog bošnjačkih stranaka apsolutno nam je neprihvatljiv. O tomu na HNS-u nema rasprave i to je stav svih stranaka. Konsenzualni stav HNS-a je da nas zanima isključivo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama. To je sve, naglasio je Čović.

Istodobno je prijedloge bošnjačkih stranaka prepoznao kao političke spinove. Smatra da bošnjački prijedlozi udaljavaju BiH od njenoga europskoga pravca i da su u funkciji homogeniziranja bošnjačkoga biračkoga tijela.

Izrazio je i žaljenje što tri naroda s predstavnicima međunarodne zajednice razgovaraju na odvojenim sastancima i ponovno je pozvao sve strane da sjednu za stol kako bi se došlo do svima prihvatljivoga rješenja.

Minimum onoga što mi tražimo je da se ispoštuje legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Tu smo dodali i Mostar jer smatramo da se i to pitanje može i treba riješiti, rekao je.

Nije želio komentirati kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nego je inzistirao da se mora stvoriti okvir unutar kojega Hrvati mogu sami izabrati svoje političke predstavnike.

Uvjeravam Vas da će hrvatski narod izabrati svoje predstavnike i u Predsjedništvo BiH i u domove naroda, istaknuo je Čović.

Naglasio je i da HDZ BiH nije kriv što nije došlo do dogovora. U jednom trenutku prošle godine, rekao je, činilo se da se došlo do dogovora, no kasnije se pokazalo da bošnjačke stranke igraju neke igrice.

Bošnjačkim strankama trebalo je godinu dana da pokažu svoje stvarne stavove, istaknuo je.

Govoreći, pak, o svojoj kandidaturi za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, Čović je izjavio je da će se o tomu odlučivati tek u srpnju.

To što se sada priča o tomu kako treba “poraziti Čovića” dovoljno nam kazuje o političkoj atmosferi u BiH, istaknuo je.

Kazao je i kako je u Mostaru uoči Sajma gospodarstva uspio okupiti lidere susjednih zemalja te premijera Bugarske, koja predsjedava Europskom unijom.

Plenković je upoznat s većinom naših stavova, a i s Vučićem imamo sve više prijateljske odnose. Naša gospodarska suradnja može biti još bolja. Naša je želja da pokušamo riješiti svako otvoreno pitanje s našim susjedima. S Crnom Gorom smo riješili sva pitanja, a sada smo na tragu da ih riješimo i sa Srbijom. Primarno su to granice, kao i s Hrvatskom, ali i druga pitanja. Naravno, ja sam to ne mogu riješiti, nego to trebamo rješavati sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno s Vijećem ministara BiH. Ipak, pitanje granica nam je primarni interes jer BiH mora zatvoriti pitanje svojih granica, zaključio je Čović.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.