Čović i Špirić sudjeluju na konferenciji u Zagrebu povodom 25 godina od Daytonskog sporazuma – Jabuka.tv

Čović i Špirić sudjeluju na konferenciji u Zagrebu povodom 25 godina od Daytonskog sporazuma

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajućeg ovoga doma Dragan Čović sudjelovat će u Zagrebu na konferenciji pod nazivom “Naslijeđe mira”.

Na konferenciji koju zajednički organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Špirić i Čović obratit će se sudionicima u okviru trećeg konferencijskog panela tijekom kojeg će se razgovarati o euroatlantskoj posvećenosti BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru istog panela predviđeno je obraćanje povjernika EU za politiku susjedstva i pitanja proširenja Olivera Varheljija, ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana i specijalnog predstavnika EU za zemlje Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Konferenciju, koja će biti održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, trebali bi otvoriti predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhart, a putem videolinka predviđeno je i obraćanje visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

U okviru prvog panela konferencije pod nazivom “Od Washingtonskog do Daytonskog sporazuma: što je omogućilo mir?” najavljeno je obraćanje sudionika pregovora u Daytonu – bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske Mate Granića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i ministra vanjskih poslova Harisa Silajdžića, američkog diplomata i sudionika mirovnih pregovora Christophera Hilla, vojnog predstavnika SAD-a na pregovorima u Daytonu generala Wesleyja Clarka te člana delegacije Hrvatske na tim pregovorima Miomira Žužula.

U okviru drugog panela pod nazivom “Povezivanje principa tri konstitutivna naroda s presudom Sejdić i Finci: koji je put naprijed”, sudionicima konferencije obratit će se pravni stručnjaci i profesori ustavnog prava iz SAD-a, Hrvatske i iz BiH.

Najavljeno je i videoobraćanje ministra vanjskih i europskih poslova Francuske Jean Yvesa le Driana.

Opći okvirni sporazum za mir u BiH parafiran je u Daytonu 21. studenoga 1995. godine, a službeno potpisan u Parizu 14. prosinca te godine.

(Srna)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.