Čović i Izetbegović u Mostaru nisu razgovarali o Mostaru – Jabuka.tv

Čović i Izetbegović u Mostaru nisu razgovarali o Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Mostaru su razgovarali o provedbi međustranačkog sporazuma SDA-HDZ BiH potpisanog prošle godine.

Oni su u Mostaru nazočili potpisivanju zajedničke izjave o ubrzanju procesa europskih integracija, koju su potpisali članovi zakonodavne vlasti BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikta.

Vjerujem da ćemo dobar dio posla što se tiče Mostara danas privesti kraju na način kako smo to dogovarali prije sedam-osam mjeseci. Što se tiče drugog dijela sporazuma, odnosno izmjena izbornog zakonodavstva, već sljedećeg tjedna dogovorit ćemo zajednički sastanak s predstavnicima međunarodnih institucija na kojem ćemo o tome razgovarati, kao i o reformskim procesima koji su preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa, kazao je Čović novinarima.

Po njegovim riječima, krajnji rok da se sve to uradi je peti ili šesti mjesec ove godine.

Ako sve to uspijemo onda se možemo nadati i kandidatskom statusu. U suprotnom, imat ćemo zastoj kakav imamo sada, vlast koja ne funkcionira na većini razina, neslaganje i onda je, naravno, teško tražiti potporu međunarodne zajednice, bilo da se radi o migrantskoj krizi, covid problematici, ekonomskim ili socijalnim problemima, istaknuo je, prenosi entitetska agencija.

Kada je u pitanju izbor mostarskog gradonačelnika Čović je kazao kako čelnici stranaka nisu o tome razgovarali te da je to pitanje u nadležnosti gradskih stranačkih organizacija.

Dragan Čović (Foto: Fena)

Predsjednik HDZ-a BiH još jednom je uputio kritiku prema Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koje je, po njegovim riječima, svojim odlukama dovelo do izbornih nepravilnosti i izbornih krađa u Doboju, Mostaru, Uskoplju i drugim sredinama.

Prije izbora smo znali da se to radi pa smo informirali sve one koje je trebalo informirati, podigli smo kaznene prijave i to je sve nešto što nam daje za pravo da ne dopustimo da se ti ljudi uključuju u bilo kakav naredni izborni proces, a da bi se to spriječilo prioritet svih prioriteta je novi izborni zakon, ocijenio je Čović.

Dodao je kako će kao čelnik stranke podržati odluku travničkog HDZ-a BiH, ako se ta stranačka organizacija odluči na bojkot novih izbora za općinskog načelnika u Travniku.

O izbornom zakonodavstvu nakon Vlade FBiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako je s Čovićem razgovarao o ubrzanju europskog puta, a da razgovore oko uspostave vlasti u Mostaru trebaju voditi Mostarci.

Ja sam zainteresiran za razgovor o ubrzanju europskog puta prije svega. Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru jer to trebaju raditi Mostarci, a ne da se razgovara na razini predsjednika stranaka, kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako treba iskoristiti novu šansu i novu energiju koju će dati upravo potpisani dokument te ubrzati europski put Bosne i Hercegovine koji je u zastoju već godinu dana.

Bakir Izetbegović (Foto: Fena)

Komentirajući izmjene izbornog zakonodavstva, temu na kojoj inzistira HDZ BiH, Izetbegović je kazao kako će se o tome razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju federalne vlade.

Smatram da je krajnje vrijeme da tu neke pomake napravimo, poručio je Izetbegović, prenosi federalna agencija.

Upitan očekuje li pritisak međunarodne zajednice kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH i imenovanje sudaca Ustavnog suda, Izetbegović je odgovorio kako se ne može pričati o izmjenama zakona i izmjenama Ustava, a ne poštovati Ustav i zakon.

To znači popuniti Ustavni sud, krenuti u formiranje federalne razine vlasti, onda razgovarati o izmjenama, eventualno, zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.