Čović i Grabar-Kitarović razgovarali o uhićenjima u Orašju i položaju Hrvata u BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je radni sastanak s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, a glavna je tema razgovora bio položaj Hrvata u BiH, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednice.

Prema priopćenju, predsjednica Grabar-Kitarović primila je u ranije dogovoreni posjet člana Predsjedništva BiH Čovića, a susret je započeo razgovorom o kontekstu prošlotjednih uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju te zabrinutosti koju su izazvala među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH.

Predsjednica Grabar-Kitarović i Čović susret su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kojega Hrvatska snažno i svesrdno podupire.

Razgovaralo se i o ključnim projektima potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u znanosti i obrazovanju te zdravstvu i umjetnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

(Fena)


17 komentara

 • Jesu li dogovorili tko je sljedeći na redu od hrvata,pripadnika HVO-ne. Sada je na redu ponovo Središnja Bosna,pa onda Mostar,naravno zapadni… Uglavnom su na redu opet Hrvati i sada će biti kvalifikacija djela ,,Udruženi zločinački poduhvat,, jer hrvati Središnje bosne i Mostara nisu zajedno ratovali sa pripadnicima Armije što bi ih sada spasilo ove kvalifikacije ovakve optužnice.,,šteta,,…Muslimani se nikada nisu udružili i tako nešto činili,to su samo činili srbi i hrvati. Tako barem kaže Sud BiH-ne.Ako je igdje bilo planskog progona protiv hrvata onda je to bilo u Sarajevu,gdje su bošnjaci u ratu sav izgubljeni teritorij od srba htjeli kompezirati agresijom,progonom ,etničkim čišćenjem hrvata Središnje bosne,Sarajeva,Zenice,Konjica,Jablanice itd.To etničko čišćenje su nastavili i u miru i tu koriste sva sretstva od politike,zastrašivanja,ubistava povratnika itd.

 • Kome i zasto lazu nase hrvatske vodje?
  Glavna tuziteljica u BiH je hrvatica Gorana Tadic miljenica Dragana Covica koja je potpisala optuznice.

  • O Draganova miljenica ?koja je imenovana 2013. godine. Hm tko li je tada bio na vlasti?tko li je bio Premijer FBIH? Tko lo je kadrovirao po institucijama?Čiji li je onda ona kadar gdine Budimir?

 • Svakome je jasno da inicijativa druga Gage nema veze sa uhićenjima, za koja je on svakako znao jer su u vrhu tužiteljske piramide i njegovi kadrovi, već se iza brda valja inicijativa za kladionice i ostale osobne prinadležnosti. Do kada će “tupavi hrvatski narod” davati potporu ovakvim individuama, makar i sa 25% iznosu, jer ostali dio potpore ukradu, kao što ukradoše i sve vrijedno spomena pod vlašnju prenajdražeg velikog vođe? Hrvati se iz petnih žila trude stvoriti svoju novu rezervnu domovinu od Njemačke i tu imaju svu potporu “svoga” političkog vodstva, ali prije će Njemačka postati Njemačkistan nego ove tzv. vođe izabranog “svemirskog” naroda se i pokušaju boriti za jednakopravnost Hrvata u njihovoj višemilenijskoj postojbin!

 • Kada je god do sada bila,kako oni to vole nazvati ,,diplomatska ofenziva RH-ke pomoći hrvatskog naroda u Bosni,,hrvati u Bosni su vazda stradali,,najebali,, još više.Tako bi i sada ,na žalost i biti će u narednom periodu…Kao hrvat bojim se ove pomoći,jer ovi u Sarajevu bošnjaci su onda još žešći,agresivniji,radikalniji i drskiji.Pred nama je neizvijesnost,,živi bili pa vidjeli što će se dešavati…

 • najlakše je gledati bujicu i onog pomalo čudnog(ponekad) votitelja emisije g.V.Bujanca. Izbor njegovih gostiju više ponekad govori o njemu nego o gostima koje dovodi. Tako je sinoć dovukao ž.bludimira, propalog platformaša i antihrvata , u svoju precijenjenu emisiju. Još im je falio samo ustaša na baterije kakvih ima u svakom našem selu -Ćanu slavnog primorca.
  Tema emisije ,naravno -zna se – Dragan Čović i uhićenja Hrvata.
  To bi otprilike bilo kao da imate emisiju o otkrivanju vode na Mjesecu ili na nekom njegovom satelitu. Unaprijed već , zna se kome će pripasti pohvale za to epohalno otkriće. Tako, nekako slično, sam tijek emisije (kod nas rado gledane u svim kategorijama naroda i staleškog gradjanstva) unaprijed se mogao predvidjeti sa vrlo velikom vjerojatnošču , kojom se ni mnoštvo više manje priznatih kladionica kod nas- ne bi smjelo uhvatiti u koštac.
  nime , dežurni krivac za uhićenja svih tih naših jadnih ali i ponosnih Hrvata Posavine ,unaprijed se znao !To je po običajnom pravuUpovijesnom kod pravaša i platformaša) gotovo uvijek dr.Dragan Čović, predsjednik HDZ,a BiH.
  Ako je i od g.Živka Bludimira i ostatka platformaške ergele-previše je.
  Nijedne riječi uvaženog voditelja emisije Bljuvice g.V.B. O ulozi tog bivšeg predsjednika vederacije Ž.B.I njegovoj ulozi u suspenziji prava hrvatskih ratnih i vojnih invalida tijekom zadnjih par g. vladavine platforme i saveznika im.
  Koliko je pripadnika HVO,a završilo, nigdje ,ostalo na ulici bez ičega , upravo zahvaljuijući g.Ž.B, i njegovoj platformaškoj braći po zakonu, koja za Hrvate ,ratne i vojne stradalnike ima jedna mjerila a za neke druge-neka druga pravila.
  Ukratko, dežurni krivac za uhićenja Hrvata se zna -TO JE DRAGAN ČOVIĆ.
  Da nije jadno i smiješno , bilo bi smiješno i jadno.
  Dragan Čović je pokazao da nije kukavica prilokom onih namještenih nereda u veljači 2012 god. u Mostaru,koji su odigrani i tko zna čijim interesima i po tko zna čijim nAREDBAMA. kOLKO SE ZNA -A ZNA SE -TADA MU JE IZ NEKIH DIPLOMATSKIH KRUGOVA “SUGERIRANO”DA ZBRIŠE IZ MOSTARA ,DOK TRAJU DOGAĐANJA NARODA. NIJE IH POSLUŠAO I OSTAO JE SA SVOJIM NARODOM, MADA SU NEKI PRIŽELJKIVALI NEŠTO DRUGAČIJU OPCIJU.
  Ne znam gdje su tad bili Bujančevi platformaši na čelu sa Yurišićem i Bludimirom , je su li i oni sudjelovali u “socijalnim previranjima”osiromašenog naroda , koji su gle čuda rezultirali paljenjem podosta toga što nosi predznak hrvatsko.?!Paljene su hrvatske, katoličke svetinje, između ostalog. Moglo se vidjeti, zgužvanih, spaljenih ,uokvirenih slika i razbijenih stakala, sa slikom Bažene Djevice Marije. O mrskim hrvatskim simbolima i njihovom gaženju od strane “uznemirenih socijalnih predvodnika nereda”izlišno je i govoriti.
  zanimljivo je, kad se govori o navodnim ratnim zločinima Hrvata Orašja ,24 i pol godine nakon rata, primjetiti jedan naočigled nevažan ali ipak važan paradoks.
  Naime, radi se o tom da je svaki pripadnik HVO,a barem potencijalno kriv za recimo smrttamo neke bake od 90 godina i da zato po zakonu treba odgovarati što je posve razumni. Iako baš i nije razumno, da tom nekom vojniku, recimo netko zbog toga prišije epitet “zločinačkog udruživanja” u zlu i kriminalnu vojnu skupinu sa nakanom da recimo tu dotičnu 90, godišnju stARICU-LIŠI ŽIVOTA!
  Dolazimo do pomalo apsurdne i bizarne “pravne”situacije da se nalaziš u situaciji ,skoro 25 g.nakon rata ,kako moraš nekom “zakoniku i zakonodavstvu” DOKAZIVAT DA NIJE BILO NIKAKVOG UBOJSTVA -nikakve dotične bake i još manje nekog udruživanja u nekakvu zločinačku organizaciju!
  Dok je recimo dnevni list Večernjak , prije otprilike nekoliko tjedana donio opširnu reportažu o majkama, Hrvaticama iz srednje Bosne, našim heroinama i patnicama , kojima su pripadnici muslimanske vojske, na kućnom pragu ubili po TROJICU SINOVA I MUŽA.
  Navode se imena tih majki Hrvatica , i samih stradalnica surovog rata u srednjoj Bosni imenom, Sarafina Lauš i Anica Jurić.Njima su njihovi najdraži ubijeni na kućnom pragu od strane onih ubojica koji su nosili oružje i oznake neke druge vojske,ne hrvatske.
  Njima su sinovi i muževi ubijeni ,ne u borbama , nego su strijeljani na kućnom pragu od dojučerašnjih susjeda i onih s kojima su išli u školu i družili se s njima. Zar to nije zločin vapijući do neba?
  Ti zločinci koji su ih ubili i sad slobodno šetaju po Kaknju i po Varešu po riječima ovih majki patnica, kojima su ti isti zločinci pobili njihove najdraže.
  Gdje je tu pravda i zakon ?Ili možda zakon i pravo vrijede samo za neke druge žrtve a za hrvatske- Ne!?
  Je li možda dr. D.Čović ,kriv za neprocesuiranje tih ubojica i neljudi iz redova armije BiH, ili je pak to netko drugi, koji namjerno zataškava ta ubojstva.
  Svaki bi dan svaki Hrvat morao slušati o tim majkama patnicama , kojima su pobijeni i sinovi i muževi i oi čijim ubojstvima i ihićenjima ubojica-ne gledamo ne te-ve, u i ne čitamo po novinama.
  Ovde se radi o ubojstvima hrvatskih civila i zarobljenih vojnika i straca od strane muslimanske vojske a ima takvih slučaje va ubojstava hrvatskih civila i vojnika mučenih i zarobljenih od strane srpske i četničke, još i više nego ovih prvih.
  Postavlja se opravdano pitanje zašto se tim ubojicama iz redova druga dva naroda ne sudi?Zašto su na slobodi a znaju im se imena i prezimena?
  Zašto hodaju slobodno po srednjoj Bosni u ovom prvom slučaju ili po Prijedoru, Gradišci ili Bnja Luki u ovom drugom također zločinu od strane srpskih ubojica?
  Ili zakoni u ovoj zemlji vrijede samo za Hrvate?
  Čak i kad ta “ubojstva” i te “sumnje” nisu još”dokazane , nego su plod političkih spekulacija i zakulisnih igara raznih i”igrača” koji igraju, vedre i oblače po ovom “VEĆEM”Entitetu?
  Ne može za sve zlo koje se događa Hrvatima BiH, biti kriv D.Čović. Jednostavno, on je čovjek koji se bori za hrvatske interese Hrvata BiH.
  Bacati mu klipove pod noge lažni upitnim poluistinama i još upitnijim moralnim političkim spodobama, po raznim Bljuvicama,ne će nam donijeti ništa dobrog , kao što nam ti politički platformaši i bivši oficiri JNA,ničeg dobrog nisu ni donijeli u zadnjih 15(petnaest)godina.

 • Mačak Mirko uzalud se trudiš opravdati lik i djelo Dragana Čovića,on je antihrvatski element i to je vidljivo.Tužiteljica Tadić,Mijo Krešić iz Tuzle osvjedočeni udbaš,Čolak nekad ministar pravosuđa,molim te lijepo kako se svo zlo događa Hrvatima a Hrvati navodno sve imaju u svojim rukama…Sto puta sam napisao i napisat ću gdje je pavda za ubijene u poraću u Travniku,Anto Valjan,Perica Bilić,Luka Jezerčić i otac mu,neznam ime,Jozo Leutar,Anto Domić,Jozo Kafadar,pa onih dvoje staraca kod Kaknja,pa obitelj Anđelić pokraj Konjica,svi pobijeni na badnji dan…
  Hej mačak ja znam da ih nije Čović ubio ali svojim ignorianjem problema i floskulama o europi,samo je dao poticaj islamskim fundamentalistima da ubijaju,ne sjećam se da je napisano da Hrvat ubio muslimana u Prozoru,ili Čapljini…
  Ej jebo te HDZ-e izdajnička stranka osobnih interesa,svoj gospodarski kriminal prebijaju preko jadne sirotinje,kupi knjigu “zločin bez kazne “pa pogledaj slike napaćenih Hrvata srednje Bosne,masakar i to ne u ratu već 97.98.99.i dalje…
  KAD NEMATE ŠTA REĆ PROZIVATE POLUPISMENE LIJANOVIĆE I OVOG BUDIMIRA ZA PLATFORMU,
  Da je HDZ-e prava domoljubna stranka ne bi postojali ni Budimir ni Lijanovići kao protukandidati,a ako sam ja sve u krivu,onda je činjenica da Čović i HDZ-e nisu sposobni voditi i zaštiti hrvatski narod!Jer vidljivo je da smo u problemu…
  U svakom slučaju Čović je negativna ličnost,to što se dobar dio hercegovaca prodao zbog malih poslića,to vama gospodo na čast,ionako niko sa sobom ništa neće ponijet,ali će ostat upisano u povjesti: “PRODALI STE HRVATSKE IDEALE I POGAZILI HRVATSKU STVAR”
  Kakvi ste svi vi Hrvati kad muslimane oslovljavate sa “bošnjaci” to je izmišljotina kojoj hrvatske strukture daju legalitet,i sad oni koji se mjenjau svako deset godina polažu veće pravo na teritorij i zakon nego mi domicilni koji smo svojim izlaskom na referendum 1991.dali priliku BiH-a za samostalnost,i svojom borbom očuvali koliko toliko naše krajeve…Hrvatsko vodstvo je nikakvo!
  Pa koji intelektualac može uopće razgovarat sa Srbima kad se zna da su zlikovci i da rovare protiv Hrvata,di je 150 tisuća Hrvata iz Posavine????????

  argumentirajte hadezeovci,razuvjerite me ako sam u krivu

  • Tuziteljica Tadic postala tuziteljica za vrijeme Budimirove vlasti. kada je sa malo osvojenib glasova u Hrvatskim gradobima postao premijer federacije pod “Hrvatskim” predajednikom Komsicem?! I HDZ i Covic su krivi i za to jer da su oni pravi ko ti onda Budimir i Lijan ne bi postojali?! Pokrij se necim.
   osim sto kmecis imas li ti i tebi slicni ikakav prijedlog necega konkretnog da pod ovim ovlastima u ovakvoj BiH sto trebaju predstavnici brojcano najmanjeg naroda uraditi?

 • Pa koliko vidim u 90 % navedenog i sa moje i sa tvoje strane -slažemo se. Onih 10 % posto di se ne slažemo su dr.D.Čović i politička ne peta kolona nego šesta kolona -Platformaši.!
  Naime, namjerno pišem šesta a ne peta kolona kako je uobičajeno po nekim uvriježenim pravilima koja datiraju tamo negdje od početka dr.sv.rata i okupacije dotičnih država i državica koje su iznjedrile tu “uzrečicu”.
  Jer ,doista ,paradigma pete kolone itekako se razlikuje od paradigme “šeste kolone”.Šesta kolona za razliku od pete kolone su oni koji se busaju u prsa kao naši ili oni koji pušu u zajednički i jedini rog ali kad dođe do biti ili ne biti , onda oni pokažu tko su i što su zapravo.
  Prikloniti se jačemu i s njim sudjelovati u vlasti, makar to bile samo mrvice vlasti,njihov je pokretački moto. To ,što će pri provođenju te vlasti uglavnom nauditi svojim sunarodnjacima i nacionalnim interesima vlastitog naroda itekako naškoditi ,za njih je manje važno nego ne obnašati barem neke djeliće te (o)vlasti. Problem je uvijek isti;šesta kolona su oni koji te uvijek iznova iznevjere i ostave na cjedilu ,čak i onda kad se nadaš da si snjima sklopio kakav -takav deal.
  Ne može se časni naziv pravaša ,odnositi na one koji gle čuda imaju razumijevanja za nekakve povijesne megalomanske apetite nekih drugih a za svoje sunarodnjake i njihove nevolje ne samo što nemaju razumjevanja nego čine takve postupke i nerazumne ustupke drugima na štetu svog naroda.
  Ne bih previše o platformašima , njihovim imenima njihovom programu koji se svodi samo na guljenje proračuna i grčevita borba za fotelje. Odgovorno tvrdim , većeg ološa od njih Hrvati od pada komunista i komunizma na ovim prostorima ne vidješe. nI jeda čovjek tu među njima nije bio u kojeg si mogao uprijeti prstom i reći;taj i taj je častan čovjek, bori se za interese svog naroda?Nijedan, za njih su ovi iz HDZ,a mila majka, ma kakvi god bili a ima i njih svakakvih. Što se tiče vođe najjače hrvatske strankeD.Č.po meni on je jedan od najsposobnijih hrvatskih političara ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj. Malo koji političar se može mjeriti s njim. Čak i onaj prikriveni četnik ili socijalist(što kod Srba opet dođe na isto) za njega je čisti amater. Nije mu ni do koljena M.
  Dodik. Nitko Hrvatima u BiH ne može osporiti pravo da se bore za hrvatska prava u BiH.Hrvati imaju kao povijesni narod s najstarijom biografijom pravo da gledaju na razne ideje i na čitav proces u BiH SA STAJALIŠTA HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA.
  To je normalno jer čije bi interese Hrvati zastupali ako ne svoje?
  Valjda se ne će boriti za prava sjevernoameričkih indijanaca ili Ujgura sa zapada Kine!Hrvati u BiH su jedini koji zastupaju ideju zajedništva sa kršćanskim zapadom i EU.Kolko ja vidim, druga dva naroda , baš i nisu oduševljeni tom idejom i gdje god mogu ,bacaju joj klipove pod noge!Oni gledaju negdje drugdje , jedni na arapski Bliski istok drugi pak na Rusiju.
  Zato je Plenkoviću apriori, odmah poslana poruka kakvu BiH , oni, ti drugi vide u budućnosti. Njihova vizija takve države poprilično se razlikuje od viđenja hrvatskog viđenja državno pravnog uređenja i baš ne nalaze neke jake dodirne točke u usaglašavanju pristupnog puta BiH, ka cilju koji vodi u zajedničku EU.
  Spremni su manipulirati i krivotvoriti volju i nastojanje hrvatskog naroda na uštrub nekih svojih radikalnih s jedne i unitarističkih ciljeva s druge strane.
  međutim ,prije ili kasnije stvari će se posložit dobro za nas Hrvate. To samo budale i politički naivci i neznalice ne vide. Ne mogu oni koji su za podjele i diobe , oni koji su za radikalizam ili drugi za unitarizam ,
  .ne mogu pobjediti. Oni su već politički gubitnici makar to još ne vide.
  Opcija koju slijede Hrvati u okvirima ove i ovakve E.unije kojom drma Njemačka ,povoljna je za Hrvate. Možda to još sad izgleda daleko, možda se čini da ide presporo ali ta opcija koju Hrvati zagovaraju sigurno će na kraju biti pobjednička.
  Oni koji misle da mogu manipulirati Hrvatima i s one prekodrinske strane i sa ove unitarističke ,na kraju će se grdno preračunati. Ostat će im samo da se mogu kiselo nasmješiti za kamere. D.Čović to vrlo dobro zna i upravo zbog toga što stvari polako ali sigurno idu na ruku i na vodu hrvatskim nacionalnim interesima -dižu se optužnice s obe strane na Hrvate, kako bi se proces ako ne zaustavio, onda barem usporio. Međutim , kotač s ezakotrljao i nitko ga više ne može zaustaviti. Ni Srbi, nI Rusi, ni Musimani. Znaju to oni vrlo dobro i zato ovakvim nakaradnim političkim optužnicama nastoje zamutiti vodu kako bi se BiH, odmakla od Europe ali kasno im je .

  Hrvatska će politika u konačnici pobijediti na ovim prostorima bez obzira na krokodilske suze onih koji sve čine kako bi nas ostavili na Balkanu.
  O zločinima i jednih i drugih nad Hrvatima srednje Bosne, jeverne Hercegovine ili pak sjeverozapadne Bosne ne vrijedi pisati. Znaju institucije BiH, sve o tim zločinima , mada čine sve da ih ako ne zataškaju onda barem što dulje drže u zaključanim ladicama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.