Čović: Hrvatima je prioritet europski put i bit će predvodnici u tome

”Iskušenja u Bosni i Hercegovini je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bh. europskoga puta. Jako nam je važno da kroz akademsku misao i kroz znanstvenu djelatnost, jasno poručimo kako vidimo Bosnu i Hercegovinu, kakav je njezin europski put te da vrlo jasan definiramo naš strateški put”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u pozdravnom govoru na otvaranju znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?”, koji se održava u organizaciji Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH u Neumu.

Dodao je kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

”Europski put BiH nema alternativu. Hrvati jesu predvodnici toga puta, ali nećemo se na tome zaustaviti. Želimo realizirati sve projekte koje smo definirali kroz naše agende. Bez želje da degradiram jedan od dvaju naroda, i jedan i drugi narod su zadovoljni s onim što imaju i činit će sve da se ovaj proces zadrži još pet, šest godina, uvjereni da su kroz dva entiteta riješili problem reorganiziranja BiH”, rekao je.

Rekao je kako je cilj ove dvodnevne konferencije bio okupiti sve znanstvenike koji promišljaju BiH iz pozicije hrvatskoga naroda.

”Cilj je da zaključci stručnoga skupa definiraju strateški put i odrednice za poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Želimo poslati poruku kojom ćemo definirati ono što je problem danas u BiH, aktualni politički trenutak. Kada smo procjenjivali vrijeme održavanja skupa, nismo planirali da ćemo imati ovako jasno iskazanu krizu koja definira nefunkcioniranje Daytonske BiH, odnosno našega Ustava i zakonodavstva koji ima toliko prepreka za funkcioniranje države koja želi slijediti europski put”, rekao je.

Naglasio je kako je hrvatski narod u obvezi ponuditi rješenja i za BiH i za stabilnost u BiH, ali i osigurati jednakopravnost hrvatskoga naroda.

”Ovaj trenutak je prepun iskušenja i izazova, nijednom od 95. godine do danas, na ovakav način iskazan. Iskušenja je previše, mi smo sebi stavili kao prioritet da budemo predvodnici stabilnosti BiH i njezina europskoga puta i osiguramo jednakopravnost hrvatskoga naroda na području cijele BiH”, rekao je Čović.

(Bljesak.info)

9 komentara

 • čoviću dragane, ti im trebaš dragane
  da im kupiš bodove, bodove sa pecare!!!!!
  eto ti si se našao biti zabrinut, i ti ćeš nositi i voditi.

 • Mi uopće ne želimo u EU,eutanazija,abortus,liberalni zakoni,mi HRVATI to ne želimo…

  SMRT BOSNI SMRT EUROPSKOJ UNIJI—

 • Moj Čoviću ti nama svaki dan kažes nešto novo što mi želimo i ćemu mi težimo…Pital itko nas hrvate katolike ili su tvoje želje i naše želje.

 • Rušenje vlasti nije riješenje, Vlast narodu nije riješenje. Vrhunac našeg razmišljanja ne smije biti kako srušiti sadašnju vlast, nego kako napraviti bolju. Nedajte se zavesti jeftinim parolama, Nemojte upasti u zamku i biti prevareni. HDZ-e,HNS, je jedna i jedina politička opcija za Hrvate u BiH. To je jednostavno tako i nikako drugačije, Nedajte da vas varaju–

 • Mi hrvati, Dragane, vec jesmo predvodnici na europskom putu. Evo npr., ja sam u europi vec 4 godine. Hvala Ti, o Veliki Vođo. Hvala Ti.

 • Vodice on vas kao sto je odveo Radobolju iz svog prirodnog toka,odveo isprid svoje kuce!Ma vergogna!!!Srami se. !!’

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.