Čović: Hrvati ne bi opstali u BiH da nije bilo Herceg Bosne

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Herceg Bosna je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne koje predvodi premijer Jadranko Prlić, Čović je rekao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata.

“Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Haški sud (ICTY) donijet će 29. studenoga pravomoćnu presudu u slučaju Prlić i drugi, najopsežnijem predmetu u povijesti suda.

(Hina)


12 komentara

  • “Razuman čovjek prilagođava se svijetu, nerazuman čovjek uporno pokušava da svijet prilagodi sebi i tako cjelokupan progres zavisi od nerazumnog čovjeka.” Bernard Shaw

  • Od HZ-HB-ne ostali nam mrtvi branitekji ,heorji domovinskog rata,ranjenji,razvojačeni,poniženi branitelji i ovi što ih sudovi sada progone tko divlje zvjeri za navodno počinjene ratne zločine…. Naravno tu su ostale i državne firme,EP-HZ-HB-ne,Pošta,Eronet,Aluminij itd. Onim koji su tu je super i mogu slaviti HZ-HB-nu,naravno u tu skupinu spadaju i privatni poduzetnici,posljeratni tajkuni,,ratni profiteri,,…Stara narodna kaže ,,nekom rat,nekom brat,,..Tako i ovaj hrvatski narod,branitelji u BiH-ni,neki prošli super a neki i danas dan vode bitku za svoju opstojnost,pravdu i golo preživljavanje…U svemu ovome hrvatska politika,političari,naravno hrvatski u RH-oj i BiH-ni su odigrali glavnu ulogu pa je stanje ovakvo kakvo jeste…Žalosno da je danas ponizno,sramotno i skoro postalo kažnjivo reći da si se borio u odori HVO-ne za HZ-HB-nu,i opstojnost svoga naroda na ovim prostorima BiH-ne…

  • Jabuko,demantiraj činjenicama ovo iznad,pa da vidimo tko je retardiran.Jednim se sudi u Hagu i pred domaćim sudovima za Udruženi zločinački poduhvat u sklopo HZ-HB-ne,jedni je slave i uživaju njene blagodati…Što običan narod ima od ovih,skoro skrivenih proslava HZ-HB-ne,gdje su iskreni branitelji,časnici koji su učestvovali u obrani prostora HZ-HB-ne. Zašto oni ne polažu vijence i ne pale svijeće. Još jedno za jabuku,živio sam za HZ-HB-nu,srcem,borio se kao pripadnik HVO-ne i sada što imamo od toga.Da može svatko iz Sarajeva od bošnjaka,političara reći da smo zločinci,ovaki,onaki,da smo dio udruženog zločinačkog poduhvata.Tko stoji iza branitelja HVO-ne danas,tko stoji iza optuženih i osuđenih…Lako je pjevati Tompsonove pjesme,mahati hrv.zastavama,biti na državnom proračunu ili dobroj drž.firmi i biti domoljub,na baterije,po potrebi ,,profesionalno obavljati tu funkciju,,.Ovo sada što imamo od HZ-HB-ne je sramota i ruglo i za ovo se istinski branitelji nisu borili…Za sve je kriva podanička politika hrvatskih prestavnika u vlasti RH-ke i BiH-ne. Bakir,Sefer,Reuf,Komšić,Suljagić,Helez,Šerif Patković i njima slični nam djele lekcije,etiketiraju nas tko zločince,agresore a naši šute,mule…Pa tko je pobio,protjero hrvate Središnje Bosne,Posavine,hrvate Sarajeva,Konjica,Jablanice,Kaknja,.Zenice itd.Gdje nesta 250 000 tisuća hrvata,katolika.Tko odgovara za to u Hagu i pred domaćim sudovima. Jabuko,o ovome pričam,ili si mlad pa neznaš ili si glup pa ne razumiješ neke stvari…Ili si bezobrazan pa ne želiš da znaš istinu…Sjedi sa ljudima koji su prošli rat,proživjeli sve ovo i vidi onda tko je retardiran.

  • Jabuko retardiran si ti ili onaj tko te napravio,takvog shvatanja…Čovjek nije retardiran ako ima drugačija shvatanja,miščjenje o nečemu i poglede…Zato ova riječ,,retardiran,,me sramoti kada je pišem,izgovaram.Osjećam se jadno i tužno kada ovo napišem,ali kako doprijeti do takvog jadnog mozga drugačije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.