Čović: HNS BiH je najveći problem bošnjačke politike

Pedsjedatelj BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je kako Hrvatski narodni sabor BiH predstavlja najveću enigmu bošnjačkoj politici, te je ratnohuškaške poruke bošnjačkih političara ocijenio “zamagljivanjem” problema kako se ne bi promijenio Izborni zakon.

“HNS je ključni problem bošnjačke politike, nemaju odgovor na takvu politiku i sve su činili kako bi nas podijelili, piše Večernji list BiH. Pokušaji nisu uspjeli, niti uz podzemlje, obavještajni rad, silna materijalna sredstva, ucjene”, rekao je Čović u intervjuu za Radio most, koji zajednički realiziraju Radio Herceg Bosne i Hrvatski radio u Melbourneu.

EU i NATO

Čović je istaknuo kako se HNS BiH danas povezuje s HZ Herceg Bosnom, zbog čega je uvjeren će se ga ova institucija očuvati. Odbio je izravno komentirati istup bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića o “spremnosti na rat”, ističući kako se radi odvlačenju pozornosti.

“Izbjegavam komentirati što drugi političari govore. A kolega Izetbegović je gotovo posljednjih godinu dana u funkciji jačanja političke opcije te daje snažnije izjave i različito tumači događaje, čak i vezane uz EU i NATO. Naš odgovor nije u nadopunjavanju oštrine tih izjava nego da nas nitko neće pomaknuti sa sadašnjih pozicija. Ono što je očuvano u Domovinskom ratu, hrvatski narod će uz potporu RH ostvariti, a to je jednakopravnost”, rekao je Čović.

“Evidentno sve te izjave i poruka, primjerice i SDA o Pelješkom mostu kako će tražiti obustavu izgradnje, besmislene su. Istodobno nas žele uvući u zamku da se zamagli kriza u Sarajevu, a da se u javnosti govori o problemima u regiji. Nama to nije cilj. Nama je cilj ispuniti uvjete za EU”, dodao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Bez inženjeringa

On je uvjeren kako će se izmijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike zbog čega se upućuju poruke, tvrdi on, kojima se potiče podizanje napetosti.

“Izmjene Izbornog zakonodavstva ćemo ostvariti. Nema moderne BiH bez jednakopravnog hrvatskog naroda. Ovo je stvaranje okruženja da se o tome ne priča. I da se pomalo zvecka oružjem u funkciji slične politike 90-ih. Mi nećemo govoriti o sivilu rata, nego budućnosti. Sve što mi tražimo jest da hrvatski narod može birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu. To je minimum minimuma. To su najviši demokratski standardi. Ne sumnjamo da ćemo ga promijeniti i da ćemo osigurati da se Hrvatima izbornim inženjeringom bira predstavnike. Izbora će biti”, istaknuo je hrvatski član državnog vrha.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Tako je čova svoje nedamo tuđe nećemo Bakir misli daje samo njegova BiH Neda zajamčena prava u miru a glumi poštenje bićemo ravnopravni sviđalo se to Bakir ili ne ni milimetar nema odstupanja pa komu obojci akomu opanci

  • HNS-bor ne radi niti 30 posto onoga zbog čega je proglašen,uspostavljen,što bih mu trebali biti priorijiteti u opstanku i zaštiti hrvatskog naroda,branitelja. Sve se svelo na minimalne osobne interese u sklopu HNS-ra,određenih pojedinaca i političkih skupina…Ako ne budete vjerodostojni,ustrajni,principjelni hrv.narod će to prepoznati i onda HNS-or kao takav nema svrhu…Dobro zamišljeno,dobri programi u početku ali u stvarnosti nema rezultata.Hrvatski narod,branitelji sve u lošijoj poziciji.Preuzeli ste odgovornost,dobili većinsku potporu hrv.naroda,branitelja,zato se prihvatite posla…Pustih obećanja i kukanja dosta…Hrv.narod vam je dao povjerenje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.