Čović: Gradnja Pelješkog mosta u interesu cijele BiH – Jabuka.tv

Čović: Gradnja Pelješkog mosta u interesu cijele BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je  danas da je on najveći zagovornik euroatlantskog puta BiH, ali da je neusvajanje Izbornog zakona odvuklo BiH od statusa kandidata.

On je nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao da je izvjesno da u ovom izbornom ciklusu nećemo dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Da je bilo izmjena Izbornog zakona dobili bi status kandidata i aktivirali MAP, rekao je Čović.

Istakao je da kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta da je previše toga rečeno i da se na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije razgovaralo o tome, osim razmjene kratkih informacija.

Informirali smo se ko je šta uradio, ali nije bila točka dnevnog reda. Danas je to tema u funkciji predizborne kampanja političkih partija u Sarajevu i to će se vjerovatno tako nastaviti još koji dan, izjavio je Čović.

Smatra pozitivnim gradnju Pelješkog mosta, istaknuo je da je most u interesu čitave BiH, a ne samo hrvatskog naroda u BiH.

Prokomentirao je i migrantsku krizu u BiH kazavši da su prije nekoliko dana okupili sve predstavnike relevantnih institucija u BiH koji imaju zakonska zaduženja i nadležnost, te istakao da se granica mora zatvoriti.

Svi smo ozbiljno shvatili situaciju. Mi moramo gledati tko ulazi u BiH, a za to nam trebaju sredstva i ljudi. Bila je problema oko financijskih sredstava, ali to će biti riješeno, kazao je Čović.

Podsjetio je da prema zakonu migranti imaju 14 dana da borave na bh. prostoru od trenutka kada zatraže azil.

Mi ne znamo ni o kome se radi. Rekli smo da imamo dovoljno snažnu parlamentarnu većinu da to promijenimo. Još niko nije dobio azil jer to su očito ekonomski migranti. Mi smo za rok od 24 sata umjesto 14 dana. To znači da migranti bude zadržan na granici 24 sata i da bude vraćen odakle je došao. To je stav moje političke opcije, potcrtao je Čović tako što je istaknuo da se migrantska kriza zloupotrebljava i da je to danas biznis veći od biznisa narkoticima.

Čović je upozorio da bi se u zimskom periodu mogla dodatno pogoršati migrantska kriza.

Na večerašnjem susretu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, kako je rekao, neće razgovarati o Pelješkom mostu, već o projektima i vremenu koje tek predstoji.

(Fena)


8 komentara

    • Meni nije u interesu.Meni je u interesu da napravite put do Neuma da mozemo doc na to malo mora bez prelaska granice.Nemamo svi ni mladost ni zdravlje za cekat.Jos mi je u interesu da popravite cestu za Medjugorje,Capljinu ,Ljubuski i ostale nase opcine.Sta me briga tudja drzava.Rucavam u svojoj kuci nisam u susjeda nebitno sta je ko kuvo

  • Kako saznajemo i naš Dragan od milja Pape, koristi kremu na bazi smilja za potencija. Kako smo čuli Dragan se pohvalio na kavi da krema djeluje izvanredno, i da bi ista uskoro mogla postati hit među njegovim kolegama političarima. Dragan kaže da mu čudotvorni kremu dobavlja netko iz Stoca, ali nismo dobro čuli jer smo sjedili dva stola dalje a taman se konobar došao ulizivat.

  • Glupih komentara možeš iščitati po portalima. Da pane metor negdje u svjetu pojedinci bi za to odmah optužili HDZ i Dragana Čovića. Sve su stranke bile u vlasti u BiH u različitim nivoima vlasti, a nitko od njih nizašto nije kriv nego samo HDZ BiH, pa gdje živite i u kom svjetu. Svi su oni / što su se pitali u BiH / namirili sebe i svoje , a takođe iste uhljebili, a napada se samo HDZ, svaka čast.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.