Čović: Dvije izborne jedinice u FBiH bi sve riješile

U ponedjeljak je održana redovita 25. sjednica Predsjendištva Hrvatskog narodnog sabora BiH, a novinarima se na konferenciji za medije obratio predsjednik ove organizacije i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Svi tražimo neku mogućnost da profunkcionira i zakonodavna i izvršna vlast. U srijedu ću razgovarati s čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ipak ne mogu vam reći da ima nekog većeg iskoraka prema dogovoru. Što se tiče međunarodnih dužnosnika, uvjeren sam kako oni jako dobro razumiju situaciju u BiH i da nam mogu pomoći, ali mi moramo odraditi glavninu posla, rekao je Čović i dodao osvrćući se na izjavu Milorada Dodika oko toga da bi on htio razgovarati s Izetbegovićem i s njim, ali bez stranaca:

Netko bi volio pregovore voditi isključivo s međunarodnim dužnosnicima, netko bez njih, to je stvar dogovora, kazao je.

Netko tko danas vjeruje da se u ovakvoj političkoj situaciji mogu napraviti temeljite izmjene ustava, ja ga pozivam da to učinimo odmah. U ustavu će teško biti promijeniti jedan mali zarez. I ranije sam pozivao da se naprave djelomične ustavne promjene i to vezane za izborni zakon. Odavno govorim da će u Ustavu biti teško promijeniti jedan mali zarez, a kamoli nešto više. Mi smo se prihvatili obveze, u dogovoru s partnerima kada smo potpisivali sporazum u Mostaru, da napravimo ograničene ili djelomične ustavne promjene koje su nužne da ono što dogovorimo za Izborni zakon bude ugrađeno. Ja sam govorio da se u izboru članova Predsjedništva BiH ona imenica “Bošnjak, Hrvat i Srbin” transformira u pridjev u “bošnjački, hrvatski ili srpski”, rekao je Čović.

Smatra kako je za sve ostalo potrebna dvotrećinska većina i opći konsenzus kod svih naroda, a dodao je i treba uključiti sve presude sudova i legitiman izbor svih klubova u Dom naroda.

Detalj sa sjednice Predsjedništva HNS-a BiH (Foto: Emanuel Soča/Fena)

Za to postoji jako puno rješenja. Ne postoji nikakav Fueleov model. Ako postoji neka vam ga netko da. Postoji priča i onda je to netko tako nazvao, ja ipak mislim da je na stolu pet, šest modela koji su svima nama poznati. Vodili smo dugoročne razgovore i došlo se do nekih mogućih varijacija koje su odbačene i uvijek su odbacivana rješenje od jedne strane, one iz Sarajeva. Bilo da je to ona koja se predstavlja kao ljevica u bošnjačkom tijelu ili njihova desnica. Na kraju je potpuno svejedno tko je od njih odbacivao, poručio je Čović.

Osvrnuo se potom građanski koncept biranja vlasti.

Kad je riječ o članovima predsjedništva, ono kako možemo osigurati da imamo i klasični građanski koncept onda jednostavno bi dvije izborne jedinice u Federaciji sve riješile. I odmah možemo automatizmom, izuzev jedne presude suda u Strasbourgu, koja govori o prebivalištu i etničkom ograničenju, sve provesti. Oni koji se plaše dogovora u Federaciji prijeteći novim podjelama pa kud ćete većih podjela nego sad, rekao je.

Komentirao je i kako “političkom Sarajevu odgovara da po pitanju Izbornog zakona ne bude promjena jer su uvjereni, a to i ne kriju, da će dočekati sljedeće izbore da će izabrati, ne samo člana Predsjedništva, nego i čitav Klub Hrvata”.

To je koncept “Zadrži status quo i igrat ćemo se dalje”, zaključio je Čović.

Inače HNS BiH je u priopćenju poslao zaključke koje je predsjedništvo ove organizacije usvojilo na današnjoj sjednici. Prenosimo ih u cijelosti:

Zaključci HNS-a s 25. redovite sjednice Predsjedništva:

1. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine je osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine. Pokušaji širih izmjena Aneksa IV. – Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili bi natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko – pravni i institucionalni temelj BiH

2. Potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma.

3. Ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika. Pokušaji brisanja “etničkog prefiksa” predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama – Predsjedništvu BiH i Domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava.

4. Predsjedništvo HNS-a još jednom ističe da su unitarističke pretenzije bošnjačkih stranaka neprihvatljive, da negiraju konstitutivne zajednice i njihove posebnosti te da ruše multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine. Konstitutivnost naroda nije deklarativna kategorija, nego suštinska komponenta ostvarivanja ravnopravnosti kroz jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka i biranja svojih političkih predstavnika.

5. Predsjedništvo HNS-a poziva sve uključene strane u pregovore, kako domaće, tako i međunarodne aktere, da ulože maksimalne napore u postizanju konačnog dogovora o otvorenim pitanjima, poštujući pri tome temelje Ustava BiH. Legitimno predstavljanje i zastupljenost legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda utkana je u povijesni, politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine koji je potvrđen i u Daytonskom-pariškom međunarodnom mirovnom sporazumu, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH.

(www.jabuka.tv)21 komentar

 • Da, izborna jedinica naša u F BiH, Hercegovačkoneretvanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Hercegbosanska županija, Srednjobosanska županija i Posavska županija, da Hrvati na tom području biraju političke predstavnike. A bošnjačka izborna jedinica, Sarajevska županija, Zeničko-dobojska županija, Tuzlanska županija, Bosansko-podrinjska županija i Unsko-sanska županija, oni da na to biraju svoje predstavnike. I nek sastanak bude između vas,Izedbegovića i Dodika bez međunarodnih predstavnika.

 • Covicu tvoje se vise nigdje ne pika, lupas praznu slamu vec 15 god, lazes i obmanjujes hrvatski narod. Nego reci ti nama Dragane kako se uhljebiti u Elektro, Eronet ili negdje na drzavne jasle. Tu si maher i to ti ide. Koje su tu seme pomagaj Dragane ziv bio…

 • Što je riješeno jućer, riješiti će se danas i prekosutra, a sutra je već rješenje za danas, isto kao i jućer, od prekjućer. Budući je histerija neviđena i nećuvena, tu smo ako treba pogurati naprijed. U razmatranju je, nakon redovitog svenarodnog ispita savjesti, prvoga ćetvrtka u mjesecu, ušla posebna, centralna, izborna jedinica “Bišće polje”, kao takova, jednako kao i jedincat svehrvatski ćovjek ispred legitimnog hrvatskog ćovjeka, žitelja i naroda, za ćlana. Koliko to bude politićki umjesno i moguće, u pripravi je i redoviti performans, kao i priopćenje, a da li na brdu ili pogranićno ostaje još na razmatranju ispred glavnog stranaćkog stana za prve petke i utorke u mjesecu, za uštapa. Cimbal i mjed nisu momentalno predmetni, osim što ostaje upitno hvasta li se ljubav, kao takova.

 • dobro reče čovke mi smo ugroženi da od njih i njihovih pulena nemojte nam više pomagati i biće nam bolje tko je nas opljačkao di se vi pitate i tko može do posla to ti nama izbori da budemo svi isti

 • dragance.trazis ono sta nepostoji u ustavu i dejtonu nes to.dobit.dragance.znamo kud vodi taj lopovski izborni zakon.mislis nekog prevarit.tisi dragane davno sazrijo za zatvor.znamo stasi radijo u toku rata.dragance svesi javna preduzeca unistijo gromte ubijo u onoj vili kojusi od harama napravijo.caksi.rjeku radoboju okreno kroz svoje imanje da hladis ijeti noge.jebote onaj kote sklepo preko noci.

 • Dragana kao i Bakira, Dodika boli neka stvar, oni du namirili i svoje cukun unuce da moze zivjeti i nista ne raditi dok je zivo. Ovo je prica njih svih i supljaci za obicne mase. Da ima volje EU i Amerikanci sve znaju i raspolazu svim cinjenicama o lopovluku nasih politicara. Kad netko iz vana zelio dobro BiH i narodima kojo tu zive pomesti ce bar 50 politicara i jos toliko ratnih profitera. Ove procesuirati, nelegalno stecenu imovinu oduzeti i BiH nebi bila duzna ni jedne km…

 • Vi govorite sta ocete. . .za mene je covic gospodin pravi. Samo pljujete po njemu i i nista pametnije neznate. Da ste vi na njegovom mistu ili naprimjer na mjestu Dr. kvesica svi bi isto radili. . . Mislim cak da bini gori bili. Al eto vam tamo he he he
  Zivio Ha De Ze

  • Anonimno 21 : 44 , to si u pravu.Nitko na izbore.Ako Covic organizuje izbore i izborne liste proglasiti ga izdajnikom.Imam osjecaj njega zaboli kufer za Hrvatima bih.Nije smo on nego i svi ostali u hrvatskom saboru.Prije rata ni bicikl nisu imali , a sada nemogu ni popisati sta imaju…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.