Čović: Dva člana Predsjedništva BiH ne mogu otići u 70 posto države – Jabuka.tv

Čović: Dva člana Predsjedništva BiH ne mogu otići u 70 posto države

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, Dragan Čović, izjavio je da politika u BiH danas nema većinu koja bi trebala predvoditi zakonodavnu i izvršnu vlast, te da je to najveća opasnost.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, istaknuo je da su se u ovoj stranci opredijelili da 2021. godina, koja nije izborna, bude prilika da se dovede u red sve ono što nije prethodnih godina, a kao prioritet naveo je izmjenu izbornog zakonodavstva i reforme u vezi s putem BiH ka EU.

Mislim da alternative nema. Ne želim ni razmišljati što bi se dogodilo da u ovoj godini ne završimo reformu Izbornog zakona i neke druge reforme koje se vezuju za naš kandidatski status s EU, rekao je Čović za “Večernji list”.

Čović je naveo da se o tome vode intenzivni razgovori na tragu sporazuma potpisanog 17. lipnja prošle godine u Mostaru.

Prema njegovim riječima, u izbornom zakonodavstvu ima mnogo tehničkih izmjena koje treba uraditi, ali je prioritet da jedan narod ne bira drugom predstavnike.

Jedna skupina ljudi radit će na tome kako riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva, a da ono bude prihvatljivo za sve. Uvjeren sam da se Ustav neće moći promijeniti jer nemamo dvotrećinsku većinu u parlamentu, rekao je Čović.

On je naveo da su zakonske izmjene moguće i potrebne, te da očekuje desetine poboljšanja Izbornog zakona kako bi se izborni proces u BiH doveo na standarde koji vrijede u EU.

Sve se to mora završiti u ovoj godini, te sugeriram i onima koji misle da mogu nekoga prevariti da to ne rade jer mogu izazvati nesagledive posljedice, poručio je Čović.

On je sa žaljenjem ustvrdio da je BiH 2018. godine propustila priliku da dobije kandidatski status za EU.

Nakon izbora 2018. godine i upravo izigravanja izborne volje jednog naroda, sve je stalo i dobili smo kaos, rekao je Čović i upitao “što je BiH dobila time što Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH”.

Navodeći da ta dva člana Predsjedništva BiH ne mogu otići u 70 posto države, Čović je konstatirao da je to porazno.

Evo vidite, ovih dana Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova koju sam uvažavao, izlazi i komentira prvostupanjsku presudu za ratne zločine, što je nezapamćeno. Piše note samoinicijativno iz svog kabineta, rekao je Čović, ističući da to nisu institucije BiH.

On je dodao da sljedeće mjesece treba iskoristiti za ispunjavanje 14 uvjeta EU kako bi BiH u drugom dijelu godine mogla očekivati dobivanje kandidatskog statusa i približavanje onome gdje su danas Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Kada je riječ o činjenici da na razini Federacije BiH još nisu provedeni rezultati općih izbora iz 2018. godine, Čović je ponovio da to govori o neorganiziranosti sustava i neodgovornosti.

On je podsjetio da su u međuvremenu došli i lokalni izbori i naveo da je pri tome pričinjena strašna politička greška, koja je strateški projekt jedne od politika u BiH.

Imenuje se SIP BiH mimo zakona i procedura, te se onda njom upravlja kao takvom iz jednog centra moći, jedne politike, jednog kabineta, rekao je Čović i dodao da priželjkuje da u raspravi o Izbornom zakonu i drugim propisima SIP-a bude potpuno depolitiziran.

Govoreći o odnosima BiH s Hrvatskom, Čović je ocijenio da su oni odlični i da svaki dan postoji novi sadržaj u tim odnosima.

Jedan dio možemo promatrati kao odnos BiH i Hrvatske kao države i oni su uvijek otvoreni zbog pitanja koja nameće, uvjetno rečeno, političko Sarajevo, koje želi da je njihovo nacionalno pitanje i pitanje BiH, a nije i ne može biti, rekao je Čović i dodao da u Hrvatskoj postoji potpuno razumijevanje za položaj Hrvata u BiH.

(www.jabuka.tv)


28 komentara

 • Treba prije provesti referendum u državi i pitati narod da li pristaju biti dio evropsko unije. To vas nekoliko samo inicijativno odlučujete. Ako je jedna Engleska iz nje izišla još neke države vrlo rado bi izišle Hrvatska živote dala za svoje osamostaljenje a sad je pod tuđom kapom Švicarskoj ne pada na pamet da ulazi u Eu. A što se tiče izbornog zakona ti bi vrlo rado da se izmjeni do izbora 22 da se možeš kandidirati za člana predsjedništva. Dosta te više daj nekog mlađeg da dođe do izražaja da napravi nekih pomaka.

  • – pristaju li biti
   – Europske
   – samoinicijativno
   – izašla
   – EU
   – 22.
   – Člana
   – interpunkcija
   – ‘neka dođe do izražaja i napravi neke pomake’

  • Kao prvo, UK nema ni pojma jos sta su napravili, posljedice ce osjecati desetljecima, a ne godinama. Kao drugo, usporediti Svicarsku i takve izuzetke sa bilo kim u Europi moze jedino netko tko jako malo poznaje materiju o kojoj prica. BiH nema ama bas nikakve alternative osim europskog, EU puta.

  • predstavnika Hrvata u BiH trebaju birati Hrvati u BiH, da li će taj izabrani predstavnik od Hrvata biti “mlad” ili “star” koje vjere to trebaju Hrvati da odluče , a ne Oni koji nisu Hrvati i koji se tako stvarno ni ne osjećaju.

   • Posavina, samo bih da te pitam kakve to hrvate u BiH pominješ? Odakle su oni, ko su oni?
    Koliko znam, a znam vrlodobro, u BiH nema hrvata. U BiH postoje samo katolici Bošnjaci i Katolici Hercegovci i Katolici Bosanci i Hercegovci.
    Sve ostalo su pobačaji koji su se afirmirali u neprijatelje ove zemlje i fašiste ustaškoga stila koje treba ovako ili onako protjerati iz zemlje.
    Pomeni Boga i pomoli mu se Posavino, ali pomoli se Bogu iz saborne crkve Katedrale srca Isusova u Sarajevu.
    Lijepi pozdrav i svako dobro ti želim.

 • Niti smo V. Britanija niti smo Švicarska valjda vi sto komentirate toliko razumijete. Kakva takva EU bila ali što je alternativa tome, mala Jugoslavija, partizanske kape na svakom ćošku. NE HVALA. Najgore sto ce se raspasti u krvi a netko to očito priželjkuje jer bi prodao dosta oružja a nama kaos kao u Siriji. Tko god koči i oduzima drugom narodu prava je taj koji to priželjkuje. Samo kako ce se provesti, hm…

  • Vidim da ih je se dosta opametilo. Ona se za valentinovo bori za njega. Voli ga. Sutra karakterna majka koja će isto djecu odgajati bez srednejg prsta ikome, a on otac i budućnost domovine. Klošar. Policija je na nekim mjestima vrlo uređena. Pohvale. Iako ima idiota i u tim redovima. Samo je još potrebno da se bakir preda. I da se Bosna doda Hrvatskoj – Hrvatima.

 • Za 12,43 bravo to je istina za 12 ,06 ti neznan šta pričaš, pratiš li ti šta Evropa sada znaci Hrvatskoj??!! Takvi smutljivci samo unose nered među ljude , prošetaj do srednjeg vijeka.

  • Da. Znači totalitarizam. Nametanje rodne ideologije, pedofilije, usvajanja djece od homoseksualnih parova, iseljavanje Hrvatske, rasprodaja svega što vrijedi, potpuno gašenje poljoprivrede i iseljavanje( masovno) Slavonije. Nametanje obveznog CIJEPLJENJA provjerenim otrovima kojima trenutno UBIJAJU stariju populaciju. Medicinski i medijski TEROR putem mainstream medija. Uvođenje besmislenih, IDIOTSKIH mjera koje služe samo zato da se teroriziraju ljudi. Bez ikakvog racionalnog razloga. Cenzura koja se uvodi. Zabranjivanje korištenja domaćeg sjemena i uvođenje GMO- sjemena. Uništavanje malih i srednjih poduzetnika. Raj na zemlji. EU. PS. poserem vam se na Jugoslaviju i te priče.

 • Komsic i Dzafirovic iz dna duse mrze hrvate i sve sto je hrvatsko a ti dobrocinitelju sve pokrade i privatizia uz svoje poslusnike sto je hrvatsko. Znaci nema dobra za hrvatski narod.

 • BiH ulazi u EU u paketu sa Turskom. To će se dogoditi 2984. godine, a možda i koji mjesec prije. Ovi što trkeljaju kako EU nema alternativu pripadaju slijedniku KPJ/SKH koji se piše akronimom HDZ. Za Hrvate iz BiH to ne znači ništa jer su već državljani RH koja je u sustavu EU. Neće značiti ništa niti za preostala dva naroda u BiH jer će ih sve progutati Njemačko tržište rada. BiH je predviđena za hot-spot migrantsku zonu i nema joj spasa. Bolje ju je reorganizirati u federalnu uniju triju konstitutivnih naroda ukoliko joj doista žele opstanak i boljitak, jer ovom politikom u BiH je sve manje “Bosne”, a sve više Arapa.

 • Prvo treba izici iz svoga dvorista ,preskociti 2,5 m zida
  Onda izici iz zupanije tj.kantona
  Pa izici iz FBiH
  Pa izici iz BiH
  A vi mislite da bi EU da joj udjemo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.