Čović: Da sam želio treći entitet, dobio bih ga – Jabuka.tv

Čović: Da sam želio treći entitet, dobio bih ga

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u  videointervjuu za Klix.ba odgovara na najaktuelnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

Izbori u Mostaru i formiranje vlasti

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

Za mene je SIP nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su proračunato donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izboru u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora događa da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača, kaže Čović između ostalog.

Poručuje da će HDZ praviti vlast s onima sa kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

Ja sam ponudio svima koji žele da imamo moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić će biti gradonačelnik, nema tko drugi biti, ističe.

Na pitanje kako vidi prijedlog Bh. bloka da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara Čović kaže:

Razne ideje postoje, ali ja ne vidim kompetentnije osobe da bude gradonačelnik od Marija Kordića.

Ipak, ukoliko Kordić ne bude gradonačelnik, Čovića su pitali hoće li će uvjetovati funkcioniranje drugih razina vlasti.

Pa zašto bi uvjetovali. Pa Federacija je blokirana evo dvije godine. Za to su krivi oni koji su kompromitirali vrijednosti Ustava BiH , odnosno partneri s kojima nismo uspjeli postići dogovor o Izbornom zakonu posljednjih pet godina, ističe predsjednik HDZ-a.

Zašto HDZ nema opoziciju?

To je vaše promišljanje. Ja sam politički subjekt koji svojim radom treba dobiti podršku. Ali evo kada pričamo o meni evo kazat ću vam ekskluzivno, da sam nekih sedam, osam dana prije izbora u Mostaru na sastanku sa gospodinom Johannom Satlerom i Ericom Nelsonom kazao gospodinu Izetbegoviću da će HDZ dobiti 14 ili 15 mandata, vi ćete dobiti sedam, osam ili devet mandata. Ja vam nudim odmah da napravimo dvotrećinsku većinu. Ako bude obratno, ja opet pristajem da napravimo većinu s vašim gradonačelnikom.

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović kaže:

Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niže razine dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo npraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo s gradskim vijećem. Jasno je ko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je neko dodavao preferencije , već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti postići dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovčna većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika.

Treći entitet

Često se uz ime Dragana Čovića spominje treći entitet, stoga ga je novinar Klixa pitao želi li treći entitet.

Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju, pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet, kže Čović.

Na konstataciju da je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.

Koga će Hrvati izabrati nije važno, d ali će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo, istakao je Čović.

O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku

Ma to je potpuno pogrešna percepcija. Pa ja redovno razgovaram s gospodinom Izetbegovićem kao s najvećim prijateljem. S Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a s Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesira. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali.

O odlasku u Beograd s Dodikom i preskakanju Sarajeva

Evidentno meni netko daje poseban značaj i ulogu u BiH. Pa ja redovno odem u Crnu Goru i to nitko ne objavi, a razgovaram s predsjednikom te države. Ali otišao sam tu noć sa Aleksandrom Vučićem i to je bila tema svih tema. Kada sam u Zagrebu to više nije tema, ne objavi se.

A smatrate li da se se politički udaljili od Sarajeva?

Ne, pa kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo s Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričamo.

Ali zašto onda imamo problem da nemamo federalnu vladu dvije godine?

Pa to i jeste problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo. Moja ideja je da stavimo na list papira što želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i nek on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo što ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa šta ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li neko nama uskratiti pravo da biramo svoje predstavnike, da li će to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima.

O građanskoj BiH

Na pitanje smeta li mu građanska BiH Čović i zar kroz građansku BiH i Hrvati ne bi ostvarili svoja prava odgovara:

Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to neko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU.

Što se mene tiče BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog. Pa i prije 70 godina imali ste nacionalni ključ, a bila je Partija.

Kada ste zadnji put razgovarali sa Željkom Komšićem?

Desetke puta sam razgovarao s gospodinom Komšićem. Posljednji put možda prije nekih šest ili sedam godina. Dragan Čović s gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Na konstataciju da se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:

Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva . Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Daytonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati, naglasio je.

Zašto termin “stolni grad”?

A zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu. To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banjoj Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samo u Mostaru i bez obzir koliko to nekoga iritiralo,  ja ću to govoriti da je stolni grad, zaključio je Čović.

(www.jabuka.tv)


57 komentara

 • Ne lazi, dobio bih ga al u k…u.Doveo si nas da ne znamo gdje smo i sta smo.Ne znam tko te vise dozivljava kao ozbiljnog politicara????

  • Nađi gdje. I on i itko od naših političara iz drugih stranaka da su govorili da to žele… Izborni za predsjedništvo i Dom naroda. Entiteti nisu potrebni, bolje vracati na Vance Owen ili Cutilierov s dobrom decentralizacijom

  • Da..i ja mu kazem da je pederčina zbog toga..Koje ovce on pravi od svog naroda.Sad je to i javno iznio.Pas mu j.mater pokvarenu.

 • Jadni su hrvati aki ih ti zastupas.Samo dobro tebi i par supcina oko tebe.Na izbore u federaciji nije izaslo vise od 30 % hrvatskih glasaca .

 • Jednom davno kad sam bio malo dijete od mozda 7 godina, bio je Uskrs. Kako sam se igrao sa kuhanim jajima, imao sam ih obicaj sakrivati i naravno mama ih nije sve uspjela naci a mislila je da je nasla.
  Nakon mozda 3 tjedna po kuci se poceo siriti nesnosljivi smrad, ispocetka lagano a kasnije sve vise i vise da smo morali cijelu kucu isprevrtati da nademo pokvareno jaje, tzk mucak.
  Pricu pricam iz razloga sto pokvarenost ovoga pokvarenjaka gosp Covica mogu usporediti samo sa ovim pokvarenim i smrdljivim muckom. Govno jedno stidi se i procitaj moj komentar.

  • Uništava nas polako ovaj sijedi starac.Nije ničija do zore gorila, ali kad će Hrvatima u BiH “svanuti” da napokon žive dostojanstveno??

   • Misli malo, isto ovako može Bakir reći da je htio “građansku” dobio bi je. Niti ga je ikad ijedna politička steanka Hrvata tražila a ne kože ga dobiti bez međunarodne. Sjetite se samo Samouprave

  • Evo pljujem ti ja samo zbog psovanja smrdo neodgojeni.
   Gdje je Dodikovo odcjepljenje?
   Treći entitet može samo dati međunardona i treba ga međunarodno priznati da bi funkcionirao. Inače bi samo bio označen kao separatist

 • Osim psovki kojim samo pokazujete svoju ionako poznatu kulturnu i intelektualnu zaostalost, molim nađite mi i dajte link ijednog hrvatskog političara iz HDZa, HDZ 1990, HRSa da je IJEDNOM stavio u plan, rekao da će tražiti dijeljenje Federacije!
  To ne može ići bez dozvole međunarodne zajednice tako da je ovo šupljak da da ga je htio mogao ga je dobiti. To su samo Izetbegoviceve fore kojim motiviraju svoje ljude. Obećavao je Dragan samo Izborni zakon za predsjedništvo i Dom naroda, samo da nema majorizacije više. Ni to ne ide jer nema dobre volje bošnjačkih stranaka.
  Teritorijalni ustroj Dayton, Vance Owen, Cutilierov pa po imenima možete vidjeti da samo stranci rade.

 • Ja bih radije da se ukinu oba entiteta a naprave federalne jedinice s većim pravima ko u Njemačkoj ili županije u Švicarskoj. Naravno uz pošten Izborni zakon.

 • Dragan je posten i iskren. Njemu treci ne treba, treba da pokradu ovo malo sto nam ostalo i kraj. Njega zanima lova i talovi, vlast i imunitet kroz visoke funkcije koji ih stiti od Sudskih progona. Saveznike ima u SDA i SNSD. Na zalost sve je to ista ,, banda,, koja zavada narod 25 god i zive bolje nego Angela Merkel.. Samo u BiH politicari su milioneri jer su u talu u svemu i kontroliraju sve drzavne firme koje su podjeljene u ova tri tora, bosnjacki, srpski i hrvatski. Svatko svoje krade i pljacka…

 • Sad je se pokazao tko je, radje cu za muslimane glasat nego za nase izdajnike, smradu jedan.
  Dok ti sijes mrznju medju ljudima ja ti zenu taslacim svakodnevno, stoko jedna ne otesana!!!

  • Neka ga još 300. Samo radi takvih ko ti.
   Niti je on niti itko iz 90tke ili ijedne druge stranke Hrvata u BiH ikada zagovarao treći jer ZNA da ga bez MZ ne mogu dobiti, a da su oni bili za to ne bi nikada tražili integriranje HZHB u Federaciju .
   Samo Izborni i decentralizacija!Entitete mogu slobodno ukinuti

 • A šta zaslužuje ovaj lik nego psovku poslije ocakvih izjava..ali dežurni lizači guzice iz Elektre koji ste zaposleni bez ikakva reda ga ližite do smrti dok mladi svit kopa po Njemackoj.Svi ste vi gnjide pokvarene i bijednici.Rezultat je vidljiv a vi samo lizite.Sta cete ako se ovaj slucajno razboli,trazite mu zamjenu.Pravednik..zar si tako slatkoran.E ako jesi bome imas apetit.

  • Davno je ono gotovo, bar što se Hrvata tiče. Prvo je ukinuta Herceg Bosna, pa je onda rušenjem tzv aprilskog paketa ukinuta i Bosna i Hercegovina, što se naime tiče nekog normalna života dostojna čovjeka. Već uči kako se zahvaljivat na dobročiniteljstvima, i kako što serioznije naklapat o rodoljublju i o domoljubju, i to kroz stoljeća. Pomalo i o gradoljublju, jer takvi su sad trendovi, ali bolje se uglavnom držati rodoljublja i domoljubja, i skrušene zahvale. A najbolje, ako si muško, gledat pomalo sebi kakvu haljinu, pa volja ti onda u pedere, volja u kraljevstvo nebesko.

 • Da si napravio treći nikad više na vlast nebi došao. I to vrlo dobro znaš. Držiš kompletan Hrvatski narod u BiH taocem koji te štiti od istog tog naroda. Mi želimo treći, mi sanjamo treći, mi ćemo i ostvarit treći.

 • Vodja jednog naroda,ciji su toliki decki svoj zivot dali 90-ih,koji svake izbore trubi..treci entitet!!!Sad ovo izjaviti…IOLE PAMETNOM HRVATU I PREVISE!

 • izborni zakon bez promjene ustava ove zemlje nemoguce je promjeniti to se nece dogodito sa ovom garniturom politicara kojim nije u interesu da se ista mijenja.

 • U ratu smo htjeli banovinu
  Ispusili smo
  Svi koji kazu da su htjeli bih a bili su u hvo ili lazu ili lizu guzicu covicu
  Samo jerko moze ovo raskopati

 • Znaju da si to tako cijelo vrijeme mislio..i da si citav svoj zivot radio protiv Hrvatskog naroda..jer u tebi jos tece krv crvene petokrake..i u dubini svoga srca ostao si komunist..ali ovo izjaviti..i od tebe previse!

 • Pa jesu li ovi hrvati potpuno poludili?

  Imate rješenje. Porušite crkve, napravite džamije od toga, pozovite arape i turke i bićete spašeni.

  Bravo narode tupi.

 • HIPO, kome ti držiš pridike?
  Jeli te to kočerinski pratar podučava sa skijanja iznad Sarajeva?
  Baš ste moralni svi skupa,priča mu o skromnosti itd..hahaaaa.
  Bit će psovke još više, jer je narod iznevjeren ,prepušten sam sebi.Jedno pričate a radite stvari poput svinja.Moralni uzori više ne postoje.Točka.

 • Prema Daytonskom sporazumu Hrvatska ima pravo okupirati BiH, to će se desiti kad ovi šupljaci i lopovi ko Čović odrade svoj posao destabilizacije naroda i rušenje države

 • Nisam za Čovića ali nije problem u njemu problem je u sistemu u cijeloj BiH od mjesne zajednice do predsjedništva. Ne postoji čovjek koji je dobio mjesto u državnoj službi bez štele i oni koji su upali u onom sistemu znaju cake pa zapošljavaju svoju djecu a djeca od običnog čovjeka imaju 2 opcije raditi kod privatnika ili preko granice. Ovo je moje mišljenje da nije Čović na vrhu bio bi netko drugi i vjerojatno bi sve bilo još gore on je inteligentan čovjek koji zna govoriti i ima manire gospodina tako da je bolje da je on nego netko tko ne zna sastaviti dvije rečenice. Što se tiče svih ostalih stranaka nisam vidio da itko priča o pravim problemima iz
  uzev onog malog iz Banja Luke a vidjeti ćemo i njegove rezultate brzo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.