Čović: Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 32. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne započelo je u petak u Mostaru polaganjem vijenaca kod spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović istaknuo je tom prigodom kako je jedan od ciljeva obilježavanja važnih povijesnih datuma prisjetiti se i odati poštovanje svima onima koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine položili svoje živote.

Ja svake godine ponavljam da tamo gdje nije bilo izvršne i zakonodavne vlasti vezane za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne, hrvatski narod nije opstao. Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države,  poručio je Čović.

Dodao je kako je također važno prihvatiti i sve ono što je bilo loše, a što se vezuje za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne.

Govoreći o povijesnim okolnostima 90-ih godina prošloga stoljeća, Čović je kazao kako je ukidanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bilo posljedica međunarodnih sporazuma kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Mi smo rat zaustavili, a cijena tog dogovora bilo je transformiranje svih institucija koje su tada imale elemente državotvornosti u BiH, i kod srpskog, i kod bošnjačkog, i kod hrvatskog naroda. Svi elementi zakonodavstva Herceg Bosne su ugrađeni u tu Bosnu i Hercegovinu, a mi se i dalje transformiramo, tražimo nova rješenja i tragamo za elementima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja koji su ugrađeni u dejtonski ustav, jer evidentno da mnogi nisu zadovoljili svoje ratne potrebe i planove iz tog vremena, poručio je Čović.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara kazala je kako su Hrvati bili i ostali jamac opstanka Bosne i Hercegovine bez obzira što neki to osporavaju i iskrivljavaju povijesne činjenice.

Hrvatska zajednica Herceg Bosne utemeljena je u vrijeme kada rat u Bosni i Hercegovini još nije bio počeo. Ona je bila jamac opstanka hrvatskog naroda u BiH što je i naša bliža povijest pokazala, jer tamo gdje je bila utemeljena i osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna hrvatski narod je ostao na svojim ognjištima, nije bilo njegovog progona i možemo reći da hrvatski narod na tim područjima i danas živi dobro, kazala je Bradara.

Nakon polaganja vijenaca u nastavku programa predstavljena je knjiga mr. sc. Stjepana Marčetića „Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”.

(Fena)

20 komentara

 • Da nije bilo jugonostalgicara i okorjelih komunista, jugoslovena nikada nebi bilo HZ- HB. Za nju su ginuli najbolji i naj hrabriji sinovi hrvsta. A danas nam se pitaju 80 posto oni koji su bili protiv HZ- HB. Naravno i njihova djeca uža i sira rodbina. U RH nije nista bolje. U RH bolji status imaju Pupovcevi cetnici koji su napadali RH nego hrvatski branitelji i pripadnici HOSA. Kod nas u BiH kod hrvata bolje su prosli dezerteri i tajnice , ljubavnice nego branitelji koji su bili na prvim crtama. Ali sto ces, nikada se vise ono zlo,, rat,, ne ponovio. Sirotinja je ginula, drugi su gradili politicke karijere a treci švercali i pravili biznis. Tako smo dobili obitelji poginulih, ranjene, razvojačeni, psihicki bolesne i ove ratne profitere koji danas imaju milijune. A prije nesretnog rata nisu imali nista….

 • Ma udbašu šta ti spominjem HB? Siti se di si ti bio dok se ona stvarala …Sram te bilo.Ti nemaš prava da o njoj pričaš.Tsko ti je i pol.otac bio Ustaša ,a bio izdajica.Zna to cilo selo Šuti više živoga ti😡

 • Ponavlja gradivo!!Uzalud priča,ko vam vjeruje ,ni vaša dica!!Bože imate li i malo ljudstva.Narod progleda,a vi samo ponavljate otrcane floskule..smiješno ..

 • Jao jesu dodijali sve ove godine ista šuplja priča …dica kad se svađaju pa kad neki od njih kaže kažu mu da je ko Čović i HDZ- ovci ..eto dokle je došlo

 • Da nije tebe Matane nebi ni Radobolja tekla u suprotnom smjeru pokraj tvojih dvora,za to se sigurno nije borio Hrvatski narod,za Matanove obiteljske dvore

 • Da nije tebe Matane nebi ni Radobolja tekla u suprotnom smjeru prema izvoru,kroz imanje pored vasih obiteljskih dvora.Sigurno se Hrvatski narod nije borio za milionske gradevine tebe i tvojih politickih pajdasa.

 • Strašno ovakvi komentari a on se na ovo ne osvrće..Jbt kakav je ovo predsjednik vodeće stranke nigdje pozitive o njemu?????Ma šta njega briga šta ko priča bitno je da su džepovi pretrpani.Ali treba još malo je…..

 • Da nije bilo Herceg Bosne i HVO -a danas bi bila srpska Jugoslavija do Knina a mudlimaki bi je prihvatili kso sboji ” otaɗžbinu”…… 100% bi bilo tako.

 • Niŝta Dragan nije pogreŝno rekao za Herceg Bosnu… to je najveća istina.

  Herceg Bosna je spriječila srpsku Jugoalaviju pa onda idlamsku BiH !!!

  To su činjenice !!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.