Čović: BiH mora prekinuti diskriminaciju kako bi osigurala budućnost u EU

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović dao je urednički komentar za jedan od vodećih europskih portala – EURACTIV.

U svom je uredničkom komentaru, objavljenom 4. svibnja, iznio stavove o unutarnjim izazovima u Bosni i Hercegovini, aktualnoj političkoj situaciji i EU i NATO putu Bosne i Hercegovine.

U svom je komentaru istaknuo izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene te govorio o 14 ključnih prioriteta i važnosti reformi kao pretpostavki europske budućnosti BiH. Osvrnuo se i na međunarodnu podršku ovim ciljevima stabilizacije i razvoja BiH, u tome osobito ističući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države i njihove predstavnike u BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čovićev komentar prenosimo u cijelosti:

Bosna i Hercegovina nalazi se na raskrižju između uspjeha i neuspjeha njezinog europskog sna. Iako je od konca rata prošlo 25 godina, u posljednje vrijeme čujemo određene političke predstavnike u Bosni i Hercegovini kako pozivaju na rat i odcjepljenje. To je iracionalan pristup koji mora biti snažno odbačen.

Umjesto toga, moramo početi ozbiljno pregovarati unutar Bosne i Hercegovine. Za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Predan sam ostvarenju europskog puta kroz ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Europske komisije, eliminirajući u izbornom zakonodavstvu diskriminaciju protiv manjina u sljedećim tjednima, uključujući ograničene ustavne izmjene, i čuvajući temeljne ustavne odrednice koje osiguravaju potpunu jednakost i paritet između tri glavne nacionalne zajednice – Bošnjaka, Hrvata i Srba.

U 2016. godini sam, kao predsjedatelj tročlanog Predsjedništva, predao zahtjev BiH za članstvo u EU-u. Svjestan sam kako se pred nama nalazi težak put, ali taj put je olakšan kroz 14 prioriteta koje je istaknula Europska komisija.

U 2019. godini smo se posvetili njihovoj implementaciji kroz provođenje teških, ali potrebnih reformi kako bismo ostvarili kandidacijski status. Uvjeren sam kako s potporomEuropske unije i njezinih diplomatskih predstavnika, kojoj svjedočimo u Bosni i Hercegovini, možemo postići ovaj cilj.

Na ovom se putu također oslanjamo na potporu SAD-a. U nedavno upućenom pismu, državni tajnik Anthony Blinken izrazio je vrlo jasan stav u vezi onoga što se od nas s punim pravom očekuje. Ova neizborna godina pruža priliku koju ne možemo priuštiti da propustimo u provođenju izbornih reformi, reformi vladavine zakona i ekonomskih reformi nužnih za put ka članstvu u EU-u i NATO-u.

U tom pogledu, presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), koje su pozvale na okončavanje diskriminacije prema kandidatima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, moraju biti implementirane.

Nedopustivo je da se dio naših građana, uključujući Rome i Židove, ne može kandidirati za najviše državne institucije. Stvaranje pravednih i poštenih rješenja za ove izazove, uključujući i kroz ograničene ustavne reforme, jedan je od glavnih prioriteta HDZ-a koje predlažemo u alternativama za izborno zakonodavstvo.

To isto bi trebalo biti prioritet i svima drugima. Europske budućnosti neće biti bez promjena i to nam svima mora biti jasno.

Svjesni smo da su zaštita i promicanje ljudskih prava diljem svijeta jedna od snaga koja definira europsku jedinstvenost u svijetu. Moramo težiti k utjelovljenju i dijeljenju ovih temeljnih vrijednosti. Duboko vjerujem kako Bosna i Hercegovina može uspjeti i dati svoj doprinos u bliskoj budućnosti.

Nadalje, Ustav i Ustavni sud zemlje često su tijekom zadnja dva desetljeća naglašavali kako je potpuna jednakopravnost i paritet Bošnjaka, Hrvata i Srba temeljno ustavno načelo.

Eliminacija ili obezvređivanje ovog načela na bilo koji način doveli bi do propasti multietničke i multikulturalne Bosne i Hercegovine.

To bi također prekršilo njezine temeljne vrijednosti i norme te bi bilo suprotno demokratskoj volji naših građana. Sumnjam kako bi bilo tko podupirao zemlju kojom bi dominirala isključivo jedna etnička skupina.

Stoga, mi, predstavnici triju zajednica, moramo graditi međusobno povjerenje na jednak način kao što su to učinili naši EU partneri po koncu Drugog svjetskog rata, slijedeći put međusobnog pomirenja, priznanja i poštivanja.

Naše izborno zakonodavstvo obeshrabrilo je velike dijelove građana Bosne i Hercegovine, uključujući i hrvatsku zajednicu u ovoj državi. Najmanja zajednica, po definiciji, najviše ovisi o vladavini zakona i povjerenju u institucije.

Neustavno je da brojčano najveća zajednica odabire i odlučuje o tome tko će predstavljati najmanju konstitutivnu zajednicu, iako je upravo to ono što se događa Hrvatima i ostalima u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud je 2016. godine presudio da načelo legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao direktan izraz demokratskog načela, mora biti zajamčeno. Na svakoj je od zajednica da odluči tko će tu istu predstavljati, budući da je to standard u europskom političkom životu.

Moramo prilagoditi i iznova potvrditi sustav podjele moći u Bosni i Hercegovini koji osigurava jednaka prava i koji ne diskriminira nikoga. Kao politički lideri, sada moramo pregovarati na temelju Mostarskog sporazuma potpisanoga u lipnju 2020. godine, poštivati sporazume i ponovno izgraditi međusobno povjerenje. Više nemamo vremena za gubljenje.

Sve to će nas približiti članstvu u EU-u i od nas učiniti pravednije i kohezivnije društvo.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • covic.prica o plemenskim zajednicama.te zajednice.torovo.kao ovce pred klanje i sisanje.okakvoj diskriminaciji covic prica.koje diskriminovan.ovaj covic.sveje sjebo.stasemoglo sjebat ugasijoje mnoge firme.kastoje alminiski kobinat soko.mostar.hepok mostar.glinicu fabriku duhana mostar.kolikoje opijacko novca iz alminiskog.covic ima podebeo kriminalni.dosije covic nek pripazi sta prica.obicemuse ta prica o glavu.sjeboje svoj.hrvaski puk upravogaje covic.sahranijo.i raselijo.covic.vodi.politiku hazara tudmana.

  • nisu me ubili ljudi iz Haga. pošteno sam se dao u borbu protiv ugnjetavača odavnina koji nemaju ni stida ni srama. ja sam Hrvat koji je strepio na svojoj zemlji. moji nisu oteli. došli su u 7 vijeku i nakon toga nam mira ne daju. mi Hrvati smo Hrvati. mi nismo slavenski narod. Srbi nisu naša braća. Srbi nas vole od prve države. Tomislavove. zavukli su se kao uljezi da razaraju svetu zemlju. onda su došli poslje drugi. kako to da su se Bošnjaci poturčili? zar nisu Srbi osnovali srednjovijekovnu Bosnu poradi uništenja Hrvatske? umro sam ali sam živ.

   • Povjest je još neistražena, tek u novije vrijeme se otkrivaju neke nove informacije. Sad se predpostavlja da su mnogi slavenski narodi postali od Hrvata. To su, smatra se, Ukrainci, Poljaci, Česi, Rusini i mnogi drugi. Problem je da Hrvati vrlo brzo mijenjaju svoje nazive. Zovu se po rijekama, poljima, planinama, šumama i slično.

    Ukrainci pišu naprimjer ovo: “Jedna od najranijih državnih formacija na teritoriju moderne Ukrajine bila je država Zapadno gorje (bijeli Hrvati – stanovnici planina) – Bijela Hrvatska. Obuhvatio je teritorije Zapadne Ukrajine (Lavov, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Zakarpattia i Chernivtsi regije), Češke, Sjeverne Rumunjske, Slovačke, Južne Poljske i Sjeverne Mađarske.

    U ranim stoljećima novog doba bijeli Hrvati bili su uključeni u migracijske procese koji su u to vrijeme obuhvatili cijelu Europu. Tijekom agresivnih kampanja masovno su se preselili duboko na europski kontinent, počeli nastanjivati plodne ravnice istočne Slovačke, južne Moravske i središnje Češke, premještajući od tamo dalje prema zapadu nekoliko keltskih plemena.”

  • Covicu kopcaj malo. Evropske vrijednosti nisu dijeliti narod u tri grupe tj. Tri vjere. To nigdje Nema u E U. To je sto kao da u nekoj zemlji EU djele crne i bjele Svak za sebe. EU vrijednosti su da su svi gradjani bez obzira na vjeru boju i naciju i njihovo pravo je da biraju koga hoce ne koga im ti odredis.

 • Da je on ok i da Hrvate vodi u bolji zivot i doprinosi BiH europskom putu, pa ja bih prva rekla, dajte mu sto zeli, pustite covjeka neka vlada, aaaaali brate, nista za vas Hrvate nije uradio, nista dobro. Osim sto brine za to da gaji mrznju. Je li ima kakva normalna postena alternativa HDZu?

 • Covicu vi pohlepni politicari morate pod hitno prekinuti diskriminaciju svatko svoga naroda. Jer svi mi smo diskriminirani u odnosu na vas , vase obitelji, stranacke poslusnike. Vama je super dobro a narod je na rubu. Tvoja borba za hrvatski narod, na taj i takav nacin dovest ce nas do nestanka…Lopovluk, korupcija, nepotizam su rak rana ove drzave. A vi politicari to predvodite…

 • Anonimno 18:46 ma ne valja ta prica, i SDA je dobila po dupetu, treba nesto da valja svima bez da mi broji krva zrnca, prije svega mi ne trebamo prihvatati taj govor. Mi kad bi se upoznali bilo gdje, sigurno se ne bi mrzjeli, tako ne trebamo ni ovde u anonimnosti. Svako dobro!

  • Ne mrzim ja Vas nego Vi mrzite mene.

   Alija piše: “Islam nije samo religija

   …Uz vjeru u Boga u ovome je sadržana glavna poruka Kur’ana i u njoj je čitav Islam. Sve drugo je samo njena razrada i objašenjenje. Ovaj aspekt Islama, pored toga što sadrži sam princip islamskog poretka, kao jedinstva vjere i politike, vodi i drugim važnim zaključcima, čiji je načelni i praktični značaj ogroman..

   Prvi i najvažniji takav zaključak svakako je zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i neislamskih društvenih i političkih institucija…”

   Ajde ti meni objasni šta ovo znači.

 • Ma Dragan je ok. I borba koju vodi je ok.
  Ali njegova “okolina” mi nije jasna.
  Da ne bi bila bezobrazna ili neugodna,nazvati ću ih najblaže što mogu; “ljigavci” koji stvaraju negativan imiđž. Kako stranke,tako i hrvatskog naroda.
  Politički bijednici,loši menadžeri sa visokim mišljenjem o sebi.
  Jednostavno kazano, vuku natrag.
  Dragan je svjestan činjenice i stanja,ali ih ne dira???

 • Prekini ti diskriminaciju hdz u Županiji Zapadno hercegovačkoj,malo im svoje uposljavati pa ukinuli zakon da im smetaju djeca poginulih branitelja!

 • Ovi neki misle kako je još Kugoslavija živa. Haloooo, na kojim ste drogama. Što je više kleveta i laži Čović nam je sve draži. Pa samo nastavite lagati. Prozirni ste vi koji ne možete naučiti nekoliko hrvatskih riječi pa iznositi neistine. Čoviću kaoa do poda, covjek smireno govori i ponavlja uvijek isto i tako vas je doveo pred zid gdje cijeli svijet vidi kako Muslimani žele dominaciju nad malobrojnijim Hrvatima. Bravo Čoviću, tako se to radi,👏👏👏. Komsica je Dodik tako ponizio te samo teška budala može i dalje ostati predsjednik naroda kojeg zoliko mrzi. Bravo Dodik,👏👏👏. Samo nastavite, Sejdo je doveden pred zid.

  • Čović je Jugoslaven bio i ostao.A ti si na drzavnoj sisi pa drukas za njega.Jadan ti sa takvim razmisljanjem, dabil jadan.Raseli nas sijedi starac i zavi u crno, a ti pivaj .urcu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.