Čović: Ako propustimo prigodu, nećemo skoro otvoriti pregovore s EU

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako se BiH nalazi na prekretnici i upozorio da ako do kraja veljače ne provede važne reforme neće skoro dočekati novu prigodu da otvori pregovore o članstvu u EU-u koje se očekuje u ožujku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno s nizozemskim kolegom Markom Rutteom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen ovoga tjedna bio u Sarajevu, pozvao je vlasti da u sljedećih šest tjedana izmijene nekoliko zakona, uključujući izborni i izrazio uvjerenje da će u ožujku ove godine Europsko vijeće odobriti otvaranje pristupnih pregovora.

Vrijeme istječe, a ova struktura neće dočekati drugu prigodu oko približavanja EU-u. Ulazimo u krajnju neizvjesnost ako ovo ne riješimo, rekao je Čović gostujući u programu RTV Herceg-Bosne iz Mostara, prenosi Hina.

On vjeruje da su članovi vladajuće petorke koju uz HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor čini probošnjačka i građanska Trojka te SNSD dovoljno ‘hrabri’ da provedu reforme na kojima inzistira Europska komisija. Radi se o izmjeni izbornog zakona, zakona o sudovima BiH, zakonu o sukobu interesa i zakonu sperječavanju pranja novca.

Upitan o pismu američkog državnog tajnika Anthonya Blinkena koji je Čovića optužio za opstrukciju izgradnje Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH, Čović je istaknuo kako se radi o strateškom interesu Hrvata i države BiH.

Dodao je kako u kompaniji BH Gas, za koju američka strana inzistira da vodi gradnju i upravljanje plinovodom kroz BiH, ne radi nijedan Hrvat i ustraje na tome da projekt realizira kompanija čije je sjedište u Mostaru.

Čović i Filipović nakon Čapljine posjetili Grude

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

11 komentara

  • 😂
   Pa bolje mozda da i ne prodje. Pitanje je koliko je EU dobra za malog BiH covjeka?
   Svim silama se napinjali da se izidje i Jugoslavije, svi ti krvavi ratovi, da se moze za sebe odlucivati, biti “svoj na svome”, a onda na kraju u EU koja ima 450 milijuna stanovnika i u kojoj bi BiH imala manje od 1% stanovnistva. I vazne odluke se donose daaaleko od Sarajeva, Zagreba ili Beograda.

 • Srpski i Ruski igra, gura njihove interese i “bori” se za nas.
  Dobro se izborio, još par godina neće bit ni 5 posto Hrvata u ovoj zemlji.

 • Šta je sad.Zar nije to više gotova stvar.Ne tako davno bio si veliki optimista.
  Treba biti oprezan kad se Njemačka sprema da napusti EU.

 • Danas kod nas je najviše manpulatira,narcisa i egoista,u svim porama,počevši od obitelji pa do institucija.Nažalost ,ali istina…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.