Cormack: Stranke trebaju izmijeniti Izborni zakon

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack, u razgovoru za Klix.ba, komentirajući pregovore političkih stranaka o izmjenama Izbornoga zakona BiH, poručila je da su stranke te koje trebaju uraditi ovaj posao.

Mi prije svega vjerujemo da kada građani izađu na glasovanje, da ono za što glasaju treba biti i provedeno. Mi ne čekamo, već naporno radimo sa strankama u BiH da ih okupimo zajedno, da omogućimo razgovor i dijalog kako bi riješili ovo pitanje koje je potrebno riješiti. Veoma je jasno postalo kroz čitav ovaj proces da su stranke te koje trebaju uraditi ovaj posao. Stranke trebaju donijeti odluku, jer su one te koje trebaju provesti zakonodavstvo, koje god bude na snazi. To zahtijeva kompromis, raspravu i političku volju, kazala je Cormack.

Navela je da je Središnje izborno povjerenstvo najavilo da bi to trebalo biti odlučeno do 7. rujna, dakle mjesec prije izbora.

Prema tom roku se orijentiramo i radimo. Građani trebaju znati da njihov glas treba biti proveden i da će se na taj način BiH početi kretati naprijed, rekla je.

Upitana što ukoliko ne bude dogovora do izbora u listopadu o ovom pitanju i svi ostanu na sadašnjim pozicijama, Cormack kaže da je i dalje fokusirana na tu činjenicu da postoje konkretna rješenja za ovaj problem.

Brojne su mogućnosti raspravljene među strankama s pravnim ekspertima, uključujući i članove Venecijanske komisije. Mislim da trebamo ostati fokusirani na to da rješenje postoji. Političari trebaju biti ti koji će biti odgovorni i koji će uraditi taj težak posao, dogovoriti se, doći do kompromisa, odustati od nekih teških tvrdolinijaških pozicija i u potpunosti možemo provesti izbore na fer način, rekla je Cormack.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.