Čolak: HDZ nikada nije govorio o bojkotu izbora

O hitnoj sjednici Doma naroda PS BiH na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, ali i o onome što predstoji ukoliko takav prijedlog ne dobije podršku, za N1 je govorio izaslanik Bariša Čolak (HDZ BiH).

Osvrnuo se i na potvrdu Suda BiH da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva izabrani u skladu sa zakonom, za koju dodaje kako je “simptomatično što stiže pred zakazanu sjednicu”.

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donio presudu u kojoj je navedeno da su članovi SIP-a BiH izabrani u skladu sa Izbornim zakonom, a što je, između ostalih, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osporavala posljednje dvije godine.

Simptomatično je da se to objavljuje baš u ponedjeljak. Iz razloga što mi u utorak idemo s prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, govori Čolak dodajući kako ovo pitanje još uvijek nije riješeno jer se radi o prvostupanjskoj odluci.

Na upit hoće li, unatoč dosadašnjem HDZ-ovom inzistiranju da članovi SIP-a nisu izabrani u skladu sa zakonom, prihvatiti drugostupanjsku odluku Suda BiH kada ugleda svjetlo dana, Čolak dodaje kako će se odluke, kakve god da budu, morati prihvatiti bez dileme, iako napominje i na mogućnost obraćanja Ustavnom sudu BiH.

Čolak u programu N1 tvrdi kako je očigledno da su u ovom slučaju vršeni i određeni pritisci na Sud Bosne i Hercegovine. No, bez konkretnog odgovora na pitanje tko i s kojim ciljem to čini.

Veleposlanica Kathleen Kavalec je još prije dva mjeseca tvrdila da je sve riješeno na Sudu BiH, odgovorio je kratko, dodajući kako će biti neophodno sačekati drugostupanjsku presudu za dodatne komentare.

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH: ”Nedolazak bi bio opstrukcija”

Na zahtjev HDZ-a BiH, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici zakazanoj za utorak po hitnom postupku razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH.

To je prijedlog, prije svega, HNS-a. On je na tragu naših ranijih prijedloga i razgovora s partnerima u vlasti. Najprije, on će osigurati provedbu izbora na legalan i legitiman način, priča Čolak.

Tvrdi kako nema informacija da su izaslanici iz kluba Bošnjaka ovog doma tražili otkazivanje sjednice, te da nema razloga da ne bude kvoruma.

S obzirom da je hitna sjednica, kolege iz kluba Bošnjaka bi trebale doći i kazati svoj stav. Uostalom, mi smo svjesni da, da bi zakon stupio na snagu, mora proći oba doma Parlamenta BiH. Prema tome, ne vidim razloga za nedolazak na sjednicu – jedini razlog bi bio opstrukcija. Ne vjerujem da će kolege iz kluba Bošnjaka napraviti takvo nešto, navodi izaslanik u Domu naroda.

Podsjećamo, kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet od ukupnih 15 izaslanika, s tim da tri izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda moraju biti nazočni kako bi se sjednica uopće mogla održati.

Čolak podcrtava kako ne raspolaže nikakvim informacijama da se izaslanici iz kluba Bošnjaka ne planiraju pojaviti na sjednici, dok je, podsjetimo, iz Stranke demokratske akcije (SDA) u utorak stigao zahtjev za otkazivanje sjednice.

Prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv, tražimo da se sjednica Doma naroda PS BiH otkaže, stoji, između ostalog, u njihovom priopćenju.

HDZ u posljednji trenutak pokušava izmijeniti Izborni zakon

S druge strane, podrška je stigla od SNSD-a, pa tako izaslanica Dušanka Majkić ističe kako ovakav prijedlog Izbornog zakona BiH rješava sve ključne teme.

”HDZ nikad ne govori o bojkotu predstojećih izbora”

Upitan o tome što se može očekivati u slučaju da spomenuti prijedlog na sjednici zakazanoj za utorak ne dobije podršku, te hoće li se ići u bojkot izbora, Čolak navodi kako njegova stranka to ni do sada nije o tome nikada govorila. Kada je, pak, u pitanju opstruiranje provedbe izbora u praksi, Čolak se osvrće kratko i na rad ministra financija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ BiH).

Nisam siguran u ovom trenutku što i kako će biti, te koja će sredstva biti korištena. Ali, siguran sam da, ako se izbori raspišu, a sve ide u tom pravcu, da će svaka stranka zasebno sjesti i zauzeti svoj stav. Konačno će se na Predsjedništvu HNS-a donijeti odluka kako i u kojem pravcu ide dalje, navodi Čolak.

Bevanda je profesionalac i ja sam sto posto uvjeren da on neće napraviti ništa što bi bilo protuzakonito, dodaje sugovornik N1.

Podsjećamo, odluka o raspisavanju Općih izbora u BiH, koji bi trebali biti održani u listopadu tekuće godine, bit će donesena 4. svibnja.

Odredbama Izbornog zakona BiH propisano je da se sredstva za provođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana kada je donesena odluka o raspisivanju izbora.

Dosadašnji zahtjevi SIP-a za osiguravanje novca za njihovu provedbu odbilo je Ministarstvo financija BiH na čelu s Vjekoslavom Bevandom.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

19 komentara

 • Znači opet će popustiti, a to znači da će komšić opet ući u predsjedništvo, a sve to znači da nas hdz vodi u katastrofu i konačno rješenje, istrebljenje iz BiH. Ako neće biti novih izbornog zakona Hrvati trebaju i moraju bojkotirati izbore i sve institucije BiH i federacije.

  • Glupani, bojkotirajte izbore! Bojkotirajte rad svihinstitucija! Pišite pisma na sve stane svijeta o opisom što vam radi Bakirova balijska ručja! Blokirajte ceste i granične prijelaze! Odmah, sutra če biti kasmo. Ne oklijevati!

 • Koja gnjida?Nabijemo tebe,Komšu,Gagu,izbore ,neizbore.
  Užasno i odvratno.Čemu izbori više jeli da vi pozapošljavate svoju čeljad sa bezveznim školama u autoceste, statistiku itd.Vi ste gori od Huna, Mlečana i Turaka zajedno.Bezdušna bagro.

  • Kao Hrvat iz Širokog cu se na sljedecem popisu stanivništva zbog tebe i ostalih poltrona i govnara izjasnit da sam SRBIN. J… ti m…. svoju i svi koji nas odvedošte u nestanak.
   Pič.. jedna.

 • Evo ih, opet po starom. Lazi narod i obmanjuj. Mjenjaju spiku svako mjesec dana. Sad jedno sad drugo..! Boze nas sacuvajovakvih politicara i zastitnika. Ma ja nisu oni nego su Karamatica huskali i Cvitanovica. Opet puska. Daj sto das da je njima 20 funkcije jebes hrv narod.

 • jao ovih političkih okota, pa to čitav zivot gmiže po životima običnog naroda, prave se lijepi i uljudni a u biti su paraziti i glavni nametnici lošeg stanja u društvu.

 • Noste đava vise dosta vise ljigavaca bez muda tebe i klempe Ljubica za koga se vi borite za dzepove svoje sta ste radili 30 godine dosta ste doveli Hrvate .

 • Nisu mi jasni ovi jadni komentatori koji nalaze vezu između zločinačke organizacije hdz i naroda Hrvata? Pa zar su Hrvati zločinački narod pa ih poistovjećujete sa ovom bagroim iz hdz partije. Svi dobro znamo da su komunisti promijenili dres i boju i prešli iz skj u kp hdz. Svi dobro znamo kako komunisiti nemaju naciju, nemaju vjeru, već je to jedna interesna skupina koja isključivo vodi brigu o sebi, partiji i svojim članovima. Poistovjećivati komuniste sa Hrvatima je zločin, a to što se Hrvati neće baviti politikom, dok se politika bavi njima, je već za psihijatrijsku ustanovui.

 • Kuku nama sa ovakvim vodama. Malo seru malo kake i vazda lazu. Sto Bakir ne pridtade na sjednicu Doma naroda. Koga vise lazete i obmanjujete. Kako koalicija HDZ i SDA funkcionira kad se lova djeli. Kad se puni proracun Sebijine bolnice i Kvesiceve. Zato sto su to politicke utvrdr. Na lopovluku koalicija funkcionira pravo.

 • Hahahaa, znaci prpa udbasi, medjunarodna zajednica vam zavrce ruke i prijeti procesuiranjem vasi kriminalni radnji i otkrivanjem tajni bankarski racuna. Udruzeni zlocinacki pothvat protiv hrvatskog naroda tzv. HDZ djeluje punom snagom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.