Čolak: Bivši ISIL-ovci ne mogu u Salakovac

Bariša čolak
Ne stišava se bura zbog nedavne najave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da će Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara najvjerojatnije biti korišten za prihvat obitelji boraca ISIL-a iz Sirije koje se vrate u BiH.

Nakon što su hrvatski zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije zatražili zaštitu stanovništva Hercegovine i reakciju pravosudnih institucija u BiH, ali i međunarodnih institucija povodom te najave, Dnevni Avaz saznaje i da će hrvatski izaslanici u državnom Domu naroda izraziti protivljenje tome.

Bariša Čolak, izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda, za Avaz kaže da nema informaciju da je ova tema stigla pred Dom naroda.

No, pojašnjava da, sve i ako bi netko ozbiljno razmišljao o smještaju povratnika sa sirijskih ratišta, bilo da su to borci ili njihove obitelji u Salakovcu, za takvo nešto nema mogućnosti.

Zakon jasno kaže da u azilantske ili prihvatne centre mogu biti smješteni samo strani, a nikako bh. državljani. Prema tome, ako bi i došlo do nekog masovnijeg povratka bh. državljana sa sirijskog ratišta, oni prvo moraju proći procedure. Ako se utvrdi da su bili na stranim ratištima, zna se da podliježu odredbama Kaznenog zakona, koji odlazak na ratišta u svijetu ili pomaganje za odlazak tretira kao kazneno djelo, ističe Čolak.

Inače, do sada su svi oni koji su bili na sirijskom ratištu, a vratili su se u BiH, kazneno gonjeni i osuđeni na zatvorske kazne. Posljednji koji je vraćen iz Sirije je Ibro Ćufurović i također je u pritvoru. Čolak ističe da se pri davanju izjava o osjetljivim temama poput ove mora voditi računa.

Prije svega, ističe on, kako ne bi dolazilo do bespotrebnog uznemiravanja javnosti, jer, kako kaže, “u ovom slučaju je jasno da nema mogućnosti da državljani BiH budu smješteni u azilantski centar u svojoj zemlji”.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pa moj Barisa eto ih pun Mostsr… Klanjaju vam i provociraju na svakom koraku gdje stignu. A zanimljivo da ih nitko iz bosnjacke politike i vjerske zajednice ne upozori da vjerske obrede obavljaju u Dzamiji i mjestima namjenjenim za molitvu.. Ocito imaju drugi naputak… Cuj Salakovac. A sto ih ne vode u Zenicu, Travnik, Buzim, I mjesta odakle su ih i regrutovali i vodili u Isil. Nego sve budale i radikale prema Hercegovini, hrvatima ih guraju. Zar to nije ocito i jasno dio te bosnjacke politike. Sarajevo im je cudo za ziviti. Neka ih tu.

    16
  • Da se vi iole pitate ne bi nam Muslimanu izabrali predstavnika,a sto je najtuznije birat ce ga uvjek,iako to nema nigdje na kugli zemaljskoj!Za Salakovac vas nitko nece pitati i nitko vam nista nece ni govoriti,jednostavno ce ih busom dovesti i tocka,tako mora biti!Nitko od vas koji ste u vlasti NE MISLI o svom Hrvatskom narodu,naprotiv,vi samo mislite gdje ce te i sto vise ukrasti u svoje dtepove!?Da li se ikad vasa savjest zapita,evo osobno tvoja,Coviceva,Kristo,Ljubic,Bevanda itd itd-Pa gdje ce moja dusa nakon smrti?Svi moramo umrijeti i sto cu ja za svoje spasenje reci Bogu?Krao sam svoj narod!Raselio sam svoje Hrvate!Na krvi neduznih izgradio sam svoje bogatstvo!Jadni ste VI!!!Nece im trebati Salakovac imat ce prazne Hrvatske kuce u koje ce naseliti ISILOVCE!Jadna vam majka koja vas je rodila!Sodoma i Gomora su nista sto ce se dogoditi vama!Kom je dug ispricavam se citateljima ali dodje mi da rigam na vlast!

    11
  • Jadna država, jadni političari, jadne izjave tukača kao ova Samiha. Neka ih vodi svom babi u kuću, a može i sebi u sobu. Jadna i Barišina izjava jer umjestoo da jasno kaže “NE MOŽE U HERCEGOVINU”, on sve nešto okoliša, spominje nekakve zakone (u zemlji bezakonja), te tko jeste i tko nije bh građanin, tko je suđen i bio u zatvoru, tko je…

  • Bavite se u potpunosti nebitnim politikanstkim stvarima dok se narod iseljava, Aluminij priprema za prodaju Draganovim ”partnerima” uz njegovu neizbjeznu proviziju! Kakav Colak, Borovac, ISIL, dan te j..o Lijanovic oslobodjen neki dan svake krivnje, to ispod radara proslo u potpunosti u jeku krize Aluminija, Covic spinove baca o ”krivnji”, sad se javlja kao ”spasitelj”, garant da ce pokrenuti proizvodnju, a ljudi se loze na nekakav ISIL??!?!

  • Druže Bare ti još prduckaš, a ja umislio kako si se ispuvao. Šta nam pručuje drug Stanko? Osta li ijedan Hrvat u HB koji nije u partiji JaDZ? Promaknu li vam ijedan radno sposoban kojega niste otjerali vani? Ovo što ostade su ili starci ili nejač ili partijska udbašija uhljebljena u institucije tzv, države. Kako ste i zašto “omanuli” u Aluminiju ili je to neka dogovorena politika o preuzimanju skupa sa islamisitma koji će vam ga prepustiti za “kavu”, a vi njima “kravu”? Tko i što će biti “krava” ovaj put? Prdelače li Cerić u ispraznost ili je ovo njegvo prdelačanje dogovoreno sa partijom JaDZ? Gukni “druže”!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.