CNN: Kim Jong-un je tiranin. Razgovor o miru u Koreji to ne mijenja

Iako je sastanak vođa Sjeverne i Južne Koreje temelj za optimizam, ne smijemo ignorirati činjenicu da u Sjevernoj Koreji još uvijek vlada brutalna diktatura, komentira Adam Cathcart za CNN.

Adam Cathcart je predavač kineske povijesti na sveučilištu u Leedsu te urednik portala Sinonk.com, a danas je u članku za CNN komentirao povijesni sastanak čelnika Sjeverne i Južne Koreje.

Povijesni susret dviju Koreja: Kim Jong-un prvi vođa koji je prešao liniju razdvajanja

“Koreje u posljednjih 70 godina doživjele dovoljno nasilja i tragedija za nekoliko stoljeća”

Dvije Koreje podijeljene su 1945. krajem Drugog svjetskog rata i tada su bile mjesto užasnog građanskog rata i međunarodnog sukoba, a u posljednjih 70 godina doživjele su dovoljno nasilja i tragedija za nekoliko stoljeća, piše Cathcart.

Stoga, kada su vođe dviju Koreja iz Panmunjoma najavile da će pokrenuti novu eru mira i konačni završetak Korejskog rata, naravno da su prevladali osjećaji optimizma i olakšanja.

Izbjegavajući detalje izjava i obećanja u Panmunjomu, te izostavljajući Kima iz objave, Donald Trump je u tweetu sažeo sastanak, piše Cathcart.

“Sjeverna Koreja je još uvijek brutalna diktatura”

Bez sumnje, ovakav sastanak daje temelje za optimizam. Međutim, ne smijemo ignorirati brojne probleme koji se moraju riješiti da bi se postigao mir u Koreji, a pogotovo činjenicu da je Sjeverna Koreja još uvijek brutalna diktatura, smatra Cathcart.

Otkad su dvije Koreje počele s pregovorima u 1972. godini, sklopljeno je nekoliko dogovora sličnih novome. U 1991. dvije države dogovorile su uspostavu “režima mira” koji je trebao okončati Korejski rat, ali nakon dvije godine došlo je do novog sukoba zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa, navodi Cathcart.

“O skoro svim detaljima današnjeg sastanka u prošlosti se već raspravljalo s neuspjehom”

O skoro svakom detalju spomenutom u ambicioznoj i uzbudljivoj novoj deklaraciji iz Panmunjoma već se raspravljalo u prošlosti, s neuspjehom – od ponovnog ujedinjenja, preko obećanja o denuklearizaciji, do izgradnje željeznice koja bi povezala dvije države.

Iako se Kim u javnosti počeo prikazivati na nove načine, uz pomoć svoje sestre Kim Yo-jong, Sjeverna Koreja je još uvijek diktatura. Današnji sporazum poziva na više kontakta među civilnim organizacijama dviju Koreja, ali ima li Sjeverna Koreja uopće takve nezavisne organizacije?, piše Cathcart.

Južnokorejska vlada provela je opširna istraživanja radnih logora i zatvorskih sustava Sjeverne Koreje, ali morat će se zadovoljiti razgovorom s Kimom u puno općenitijim pojmovima te ograničenim privatnim razgovorima s pomno promatranim sjevernokorejskim građanima, a morat će i ušutkati više od 20 000 sjevernokorejskih prebjega u Seulu, navodi Cathcart, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.