Članovi HPD Čvrsnica pokazali djelić ljepote hercegovačkih planina

U subotu 17. kolovoza 2019. god. oko 13:00 sati krećemo sa Risovca prema Velikom Vilincu.

Temperatura ugodnih 21 stupanj olakšala nam je uspon te smo brzo napredovali kroz gustu i strmu borovu šumu prema Malom Vilincu te brzo došli do grebena otkud se pruža odličan pogled na susjedni Vran, Risovac i cijelo Blidinjsko polje.

Kratko zastajemo te nastavljamo prema unutrašnjosti Čvrsnice te stižemo do Malog Vilinca s kojeg se spuštamo prema podnožju Velikoga. Završni uspon na Veliki Vilinac zapadnim grebenom je ugodan i svakim korakom uspona pružaju se sve ljepši vidici u smjeru Pločnog, Vrana, Pesti brda.

Na vrh smo stigli za nepuna 2 i pol sata i s visinom je i temperatura osjetno pala iako je sredina kolovoza, ali je boravak i dalje jako ugodan usprkos prohladnom sjevernom vjetru. Kratko smo se zadržali na vrhu i potom se uputili smjestiti u planinarski dom Vilinac. Okrijepili smo se, olakšali ruksake te zaputili prema Hajdučkim vratima i vrhu Drinjača gdje smo dočekali zalazak sunca i uživali u prizorima kakve samo Čvrsnica može ponuditi.

Tijekom večeri u domu se skupila ekipa sa svih strana svijeta pa su se tako i poneka iskustva razmijenila. Osim lokalnih planinara iz Jablanice i poveće skupine mladih iz Tomislavgrada tu je bilo planinara iz Australije i Italije koji su prvi put stigli na Čvrsnicu.

18. kolovoza 2019. god. odlučili smo se probuditi prije svitanja i izlazak dočekati na Velikom Vilincu. Tako smo se u 04:00 uputili prema vrhu s kojeg smo uživali u neponovljivim vidicima koji se samo dijelom mogu dočarati na fotografijama iz priloga. Po silasku doručkovali smo, nadopunili zalihe vode i uputili se prema Pločnom preko Peharevih stanova.

Jako brzo smo napredovali i na Pločno stižemo za 02:45 min, gdje susrećemo tročlanu ekipu iz Tomislavgrada. Krenuli smo sa spuštanjem prema Masnoj Luci preko Pršulja što nije uobičajna staza i dosta je teška kako za uspon tako i za spuštanje, ali vrijedna svakog napora.

Iznimno zadovoljni i puni dojmova turu završavamo u Masnoj Luci, jedva čekamo sljedeću priliku da obilazak naše matične planine, navode u svom osvrtu iz HPD Čvrsnica.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.