Claes: NATO mora obratiti pažnju na BiH jer Putin tamo igra čudnu ulogu

NATO mora obratiti pažnju na događanja u Bosni i Hercegovini jer Putin tamo igra čudnu ulogu, poruka je bivšeg glavnog tajnika NATO-a Willyja Claesa izrečena na obilježavanju 40 godina španjolskog članstva u NATO-u koja je održana u Madridu.

Claes, koji je upravljao NATO-om 1994. i 1995., posebno je istaknuo i ulogu Srbije u regiji.

Ako smijem dodati, moramo jasno pratiti što se događa u BiH, gdje Putin igra čudnu ulogu i ne možemo isključiti da će biti novih konflikata u BiH isprovociranih od Srbije koja je prošlog tjedna potpisala novi ugovor s Putinom za naredne tri godine. Čak i situacija na Balkanu je još uvijek zabrinjavajuća, kazao je Claes.

Na njegove riječi o Bosni i Hercegovini se nadovezao također bivši čelnik NATO-a George Robertson: Imamo neke nove probleme, ali neki stari su još uvijek s nama.

Robertson je također poslao poruku aktualnom glavnom tajniku Stoltenbergu i njegovim kolegama u Sjevernoatlantskom vijeću za naredni period.

Živimo u veoma kompliciranom svijetu gdje je geopolitički kaleidoskop razbijen i ne znamo gdje će dijelovi pasti. Vi i članovi Sjevernoatlantskog vijeća imate velike odgovornosti u godini koja dolazi da očuvate sigurnost, rekao je Robertson.

Bosnu i Hercegovinu i Kosovo spomenuo je i aktualni šef NATO-a Jens Stoltenberg u kontekstu španjolskog sudjelovanja u mirovnim misijama u regiji Zapadnog Balkana.

U proteklih četiri desetljeća Španjolska je značajno doprinijela našem savezu. Igrali ste ključnu ulogu u NATO misijama i operacijama. Španjolske snage su očuvale stabilnost Zapadnog Balkana kroz NATO misije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Godinama su doprinosile našoj misiji u Afganistanu i zahvalan sam i odajem počast onima koji su tamo hrabro služili, rekao je Stoltenberg, prenosi N1.

Stoltenberg je podsjetio da su Španjolska i Madrid već jednom bili domaćini NATO-a summita na kojem je krenuo prvi val proširenja saveza 1997. godine, te da će ponovo sada u povijesnom trenutku biti domaćin summita idućeg mjeseca kada će uz 30 saveznika biti i dvije nove zemlje koje čekaju na svoje članstvo.

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.