Čitluk odabran za pilot projekt koji će mladima pomoći da se lakše zaposle

Prvi sastanak sudionika pilot procesa Garancije za mlade u FBiH održan je u utorak u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u Sarajevu, a resorni ministar Adnan Delić najavio je da su Visoko i Čitluk pilot gradovi za provedbu Garancije za mlade u Federaciji BiH.

U pilot fazi Garancije za mlade sudjelovat će službe za zapošljavanje Zeničko – dobojske i Hercegovačko – neretvanske županije, a obuhvatit će mlade od 15 do 30 godina koji nisu ni u sustavu obrazovanja, niti na tržištu rada.

Cilj Garancije za mlade je smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti mladih. Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u EU obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Pilotiranje je predviđeno za Visoko i Čitluk, a nakon pilotiranja koje je osnovni uvjet za pripremu Plana implementacije Garancije za mlade, implementacija Garanacije za mlade kao novog modela zapošljavanja proširit će se na sve sredine u Bosni i Hercegovini.

Garancija za mlade nije program, niti projekt koji ima rok trajanja. Garancija za mlade je proces, novi model zapošljavanja, neizbježna reforma koja će obuhvatiti cijelu BiH. Za pilotiranje smo birali manje gradove jer je praksa zemalja koje su već implementirale Garanciju za mlade pokazala da je to najbolji model za prvu fazu implementacije ovog reformskog procesa u oblasti zapošljavanja mladih. Pred nama je dug put, ali ovdje nema izbora. Ulazimo u reformu koja je neizbježna i obavezujuće za sve, najavio je Delić.

Garancija za mlade je provjeren, inkluzivan i ambiciozan program aktivacije koji države članice i države u statusu kandidata za članstvo u EU koriste od 2013. godine kako bi mladima osigurale nesmetan prijelaz iz obrazovanja na tržište rada.

Mladi koji uđu u proces Garancije za mlade imaju jednu od četiri mogućnosti i to: zapošljavanje, kontinuirano osposobljavanje, praksu ili pripravnički staž.

Na današnjem sastanku istaknut je značaj izrade Plana za provođenje Garancije za mlade, predstavljene su ključne karakteristike, mehanizmi koordinacije i provedbe, te prvi koraci u planiranju pilot procesa u izabranim gradovima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Čitluk)

5 komentara

  • Ne serite sada
    kada vam sve ode u Njemačku i nema radnika vi cete kao nekog zaposlit, kakve nebuloze pišete.Mladi odoše za Njemačku.

  • “Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u EU obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.” 20.000.000 mladih u “EU” nemaju radnog staza, koga mentalno silujete?. Odjxxxx vise sa tom kriminanlom organizacijom.

  • Je li to onaj isti Čitluk u kojem se mlade spriječava otvoriti obrt da ne bi kojim slučajem uzeli mrvicu kolača od velikih riba u ‘gradu’?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.