Čitluk imenovao Uredničko vijeće za izradu monografije o stradanju Brotnjaka u ratovima i poraćima

Prva sjednica Uredničkog vijeća za izradu monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima održana je danas.

Nakon što je OV Čitluk na 27. redovitoj sjednici usvojilo odluku o pristupanju izradi i izdavanju monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima, načelnik općine Čitluk Marin Radišić u skladu s odredbama ove odluke donio je rješenja o imenovanju članova Odbora za izradu monografije i članova Uredničkog vijeća za izradu monografije.

U Uredničko vijeće imenovani su: Slaven Markota, fra Miljenko Mića Stojić, fra Kornelije Kordić, Ivica Šarac, Žarko Duganžić, Andrija Stojić, Mate Miletić, Ivan Sivrić, Ivan Stojić i Marko Antonio Brkić, a na sjednici u ponedjeljak izabrani su glavni urednik monografije i tajnik Uredničkog vijeća, te su imenovani nositelji projekta i nakladnici.

Za glavnog urednika monografije jednoglasno je imenovan Slaven Markota, a za tajnika Uredničkog vijeća Ivan Stojić. Nositelj izrade projekta bit će Općina Čitluk – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, dok će monografija svjetlo dana ugledati u sunakladništvu Općine Čitluk i Ogranak Matice hrvatske Čitluk.

Sjednici Uredničkog vijeća nazočili su svi članovi, kojima su, kao i cijelom projektu, punu podršku izrazili načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan.

Svi članovi Uredničkog vijeća složili su se kako sve sudionike u izradi monografije očekuje velik posao kojemu treba pristupiti maksimalno ozbiljno i profesionalno. Uredničko vijeće otvoreno je za suradnju sa svima koji žele dati svoj doprinos u izradi monografije, a uskoro će početi donositi odluke o konturama monografije i to nakon što predstavnici pojedinih struka sa znanstvenog stajališta iznesu svoje prijedloge.

U Uredništvo monografije imenovana su jaka imena

Također, u sljedećem razdoblju slijedi sveobuhvatno prikupljanje preostalih podataka po župnim uredima Broćanskog dekanata koji će, uz već prikupljene podatke kroz rad Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta i od ostalih izvora, biti arhivska baza za izradu monografije.

Na sjednici je raspravljano i o rokovima za izradu monografije.

Raspravljajući o ovoj temi članovi Uredničkog vijeća složili su se kako se još ne može točno odrediti vrijeme izdavanja, ali da se može okvirno govoriti o vremenskom razdoblju od dvije do dvije i pol godine.

U ovom razdoblju za sve sudionike u izradi monografije bit će najvažnije prikupiti točne podatke o svim stradalnicima s područja općine Čitluk i da ovi podaci nakon prikupljanja budu znanstveno obrađeni i lako razumljivi.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.