Ćiro: “Razlika između mene i Dalića? Ja sam bio tiranin, a on je pedagog”

U Dnevniku Nove TV prolazak hrvatske nogometne reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva komentirao je legendarni Miroslav Ćiro Blažević, trener koji je 1998. s Vatrenima osvojio broncu, da bi ga u Rusiji nadmašio njegov učenik Zlatko Dalić.

Vi ste odmah rekli da ćemo biti svjetski prvaci. Ali vi i sami kažete da ste loš prognozer, a uz to vječni ste optimist. Možete li sad realno – jeste li zaista ovo očekivali?

Ovisi o periodu, nekad sam loš, a nekad sam dobar. Ali je činjenica da sam uvijek inzistirao na mojoj prognozi gdje god sam stigao, da ćemo biti prvaci. Da budem sasvim iskren, nisam bio jako jako siguran, ali sam pretpostavljao da bi to moglo na neki način inficirati one koji su najvažniji, a to su nogometaši, da vjeruju tom već starijem čovjeku.

Na taj način sam želio dati dodatno samopouzdanje da oni to mogu, jer sam si dao truda da sve ove tradicionalne favorite izanaliziram i da ih kompariram s Hrvatskom i nepobitno je koncentrat kvalitete najveći u hrvatskoj reprezentaciji. Najedanput su ti tradicionalni favoriti počeli ispadati jedan po jedan i Hrvatska je to odlično iskoristila.

Izbornik Dalić vas je pozvao u Moskvu. Je li vas pozvao i Hrvatski nogometni savez?

Ne. To je uistinu jedna konfuzija. Meni je jako žao i čudno kako su oni smioni da lansiraju javno nešto što znaju da ne mogu realizirati. Naime, Dalić to je čovjek kojeg savršeno dobro poznajem, njemu je laž strana, on nikad ne laže, ali je, u ovom žargonu šatrovačkom, popušio Šukera i ove koji… On je bio siguran kako će se taj njegov prijedlog prihvatiti kao svrsishodan, računao je na psihološki efekt za ekipu.

I što se dogodilo?

Dalić ne poznaje Šukera, a ja ga poznajem.

I zašto vas ne bi pozvao ako je to red kao tvorca najvećeg uspjeha u povijesti do sada?

Interesantno, ja sam kao svaki stari čovjek dojedljiv, lako se povrijedim, a on je mene uvrijedio, ali njega se to ništa ne tiče jer njega ništa ne interesira. Samo je on! Takav je bio i ovih šest godina kad sam ih vodio. Ustvari, nije baš bio takav jer nije mogao biti. Sada je on na funkciji i misli kako mu je funkcija i pamet dala i tjera svoje. A sve što misli krivo misli!

Nakon gostovanja u Dnevniku Nove TV HNS je na svojoj službenoj stranici uputio službeni poziv brončanoj generaciji iz ’98, na čelu s bivšim izbornikom Ćirom Blaževićem.

Šefe, dođite! Dalić pozvao Ćiru i brončane iz 1998. na finale!

Dalića nazivate i svojim učenikom. Je li njegova skromnost i smirenost odigrala važnu ulogu u ovom velikom uspjehu?

Prije nego će početi raditi mi smo se čuli on je mene zvao i pitao me što treba napraviti da bi bio kao ja. A ja sam uspostavio pravu dijagnozu – onaj Ćiro s ovom ekipom se ne bi mogao tako ponašati.

Zbog čega, koja je razlika?

Razlika je što sam ja bio tiranin, a on pedagog. Ova mladost hoće se konzultirati, razgovarati… Sad sam ja trebao sa Šukerom razgovarati… Ja sam njemu znao reću da može razgovarati, ali samo na terenu. Vrlo često se čujem s Dalićem, i sad za vrijeme Svjetskog prvenstva. I kad on pita ‘što kažete šefe’, ja mu ne kažem ništa jer on zna bolje od mene.

Vratimo se na Mandžukića. Vi ste baš njega trenirali, još onda kad je imao 20 godina. Već dugo ga se smatra neefikasnim, a onda je odigrao ovako, cijelo SP.

On je specifičan igrač, karakterno osebujan i nije lagano s njim vladati. Danas je to drugačiji Mandžo, on je hvala Bogu inteligentan, a inteligencija vam omogućava transformaciju na bolje i on je danas pouzdani igrač reprezentacije, bez ekscesa, ne kao u moje vrijeme.

Danas je on gospodin i džentleman, danas je došao na jedan nivo i to mu ide na čast.

Prije nego što će otići vidio me je i način na koji mi je prišao ja nisam mogao da mu ne kažem da se ponaša kao engleski džentleman. Znate kako je, svaki ovaj naš igrač koji ode u inozemstvo stekne jednu nadogradnju veću od civilizacije.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Senilni starac koji i sada žudi za medijskom pažnjom a tog Šukera pljuje jer vidi sebe u njemu a kao veliki egoist to ne može podnositi.

  • dragi moj treneru svih trenera znam za tebe i jako te postivam jos od 1982 kad si sa Dinamon osvojio prvenstvo Jugoslavije koja je takodjer digla Hrvatski ponos kao i 1998 kad si bio broncani ali razlika izmedju tebe i Dalica je u poniznosti i duhovnoj vrlini Dalica.Zato treneru svih trenera povuci se lagano iz javnosti idugo nam jos godina uzivaj u svojoj zasluzenoj mirovini

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.