Ćiro Blažević: Dobro je što je Dalić ostao, znam da je duhom i tijelom jači nego ikad

Iako je šokantnim porazom u Elcheu narušio svoju izborničku statistiku, Zlatku Daliću još uvijek se ne može prigovoriti da je napravio neku fatalnu pogrešku s reprezentacijom u strateškom smislu.

Njegove najvažnije utakmice dolaze tek sljedeće godine kada počnu kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a jedini Dalićev zadatak do kraja godine bit će dostojanstvena razina izvedbi vatrenih u Ligi nacija, piše Vecernji.hr.

I kako god to natjecanje bilo okončano za Hrvatsku, izbornikov status ne smije biti upitan. Trenerski guru Miroslav Blažević, donedavno najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, nije previše dramatizirao oko šestice u Elcheu.

Na pitanje je li zabrinut za budućnost vatrenih, je li Španjolska nagovijestila kraj jedne velike generacije.

Zabrinut nisam jer i vjerujem Daliću i okosnici reprezentacije koja je još uvijek tu. U Španjolskoj su nam nedostajali Lovren, Kramarić i nadasve Rebić, taj najubojitiji napadač na svijetu, i to se i te kako osjetilo, kazao nam je Blažević i u startu detektirao jedan od uzroka katastrofalne havarije.

Nitko nikada nije uspio ostvariti dobar rezultat bez pravoga golmana. Znate kako bi rekao Zvonimir Magdić za ovih šest komada koje smo primili? “Monsider ovih svih šest brani – glavom”, ističe Ćiro.

Zar je Hrvatskoj vratar odjednom postao problem?

Lovre Kalinić inače nije problematičan, ali sada je bio kriv barem za tri pogotka, uzvraća Blažević.

Vidljiva trenerova šapa

Je li za drugu reprezentaciju svijeta poraz od 0:6 ipak nedopustiv?

Nedopustive su ovom prilikom bile samo okolnosti jer nam nikako nisu išle u korist. Smjena generacija je prisutna, nedostajala su nam trojica standardnih igrača, trojica zaslužnih prije toga već su otišla, opravdava Ćiro omiljenoga izbornika.

Tvrdi da je Dalić čak i unatoč šestici pokazao trenersko znanje.

Vidjela se tamo Dalićeva šapa, i te kako u prvih 20 minuta, kada smo se bili nametnuli i kada se nažalost pojavio najveći neprijatelj svih ambicija, i s ovima ćemo lako. A u konačnici treba priznati da smo imali zaista previše slabih mjesta. Ne možeš bez igrača…, uzdiše Ćiro.

I odmah navodi najegzaktniji primjer.

Santini. Znate li tko može promašiti onu šansu? Svatko, samo ne centarfor! I nemojte mi sad govoriti kako je teško naslijediti Mandžukića, jer ta šansa s time nema nikakve veze. Da je Santini imao kapacitet, to je gol, ističe Ćiro.

Moramo se ipak vratiti na neponovljivog Mandžu. Je li otišao prerano?

Mandžukić je otišao kao gospodin, kao džentlmen, tako da ga se pamti. Ne zanoseći se da netko može trajati vječno, naglašava Blažević.

Modrić bez konkurencije

Je li Zlatko Dalić pogriješio što nije otišao nakon Svjetskog prvenstva?

Nije pogriješio. On je patriot, spreman služiti domovini, svjestan svoje odgovornosti i društvene važnosti. Izbornik je razveselio ovu zemlju, sve njezine stanovnike, a uvjeren sam da će svoju trenersku kvalitetu još jednom potvrditi. Ma samo da nam se vrati Rebić, a pogledajte samo kakva nam mladost dolazi… Dobro poznajem Dalića i znam da je, duhom i tijelom, jači nego ikada, kategorički tvrdi Ćiro.

Jesu li mu nakon šestice u Elcheu poljuljani izgledi za Fifina trenera godine?

Dalić je tu nagradu zaslužio više od Zidanea i Deschampsa. On je jednu malu, siromašnu zemlju doveo do drugoga mjesta na svijetu. Deschamps? Ne, jer ga je Dalić u finalu Svjetskog prvenstva taktički nadmašio, ali na ishod utakmice najviše je utjecao sudac, tvrdi Ćiro.

Luka Modrić, Cristiano Ronaldo, Salah?

Modrić bez konkurencije, zaključio je najveći Dalićev zagovornik i svojevrsni trenerski mentor Miroslav Blažević.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.