Cirkus u košarkaškom savezu BiH: Povjerenik demantirao tajnika, prvenstvo nije prekinuto!

Prije nekoliko sati domaću sportsku javnost pomalo je šokirala vijest koja je glasila da je Košarkaški Savez BiH obustavio košarkaško prvenstvo BiH do daljnjega.

Priopćenje koje je potpisao generalni tajnik KS BiH Amer Čolan glasilo je ovako:

Na osnovu članka 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sjednici održanoj dana 27. kolovza 2019. godine donio je Odluku Broj: 651/19 u kojoj se navodi da nadležnost nad povjernikom natjecanja u sezoni 2019/2010 ima ured KSBiH.

S tim u vezi, obzirom da je došlo do kršenja propozicija te samim time narušen je kalendar i regularnost natjecanja Prvenstva BiH sezona 2019/20, donosi se Odluka o prekidu Lige 12 Prvenstva BiH i poništenja nominacija 14. kola Prvenstva BiH Lige 12 između KK Igokea i KK Spars Realway kao i svih nominacija 15. kola Prvenstva BiH Lige 12 do okončanja sastanka i donošenja zaključka od strane UO KSBiH.

O nastavku natjecanja Prvenstva BiH Lige 12 kao i nominacijama za navedene utakmice ureda KS BiH dostavit će obavijest nakon što UO KSBiH donese odluku i otkloni nejasnoće.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

No nije dugo trebalo da se javi i povjerenik za natjecanje pri KS BiH Siniša Jakovljević koji je demantirao da je domaće prvenstvo prekinuto, a njega prenosimo u cijelosti.

Prekinuto Košarkaško prvenstvo BiH

Poštovani sudionici Prvenstva BiH 2019-20. za muške ekipe,
Poštovana službena lica Prvenstva BiH 2019-20,

U vezi sa dopisom br. P01-15/20. od 14. siječnja 2020. koji je poslao generalni tajnik KS BiH g. Amer Čolan, obavještavam Vas o sljedećem:

  1. Nadležnost nad vođenjem natjecanja
   Propozicije Prvenstva BiH 2019-20. usvojene su 1. listopada 2020. i prema Članku 70 stupile na snagu danom usvajanja. Člankom 3. Propozicija određuje nadležnost Povjernika natjecanja za vođenje Prvenstva BiH. (izvor Web stranica KS BiH)
  2. Odgovornost Povjerenika Prvenstva BiH
   Prema Članku 3. Propozicija Prvenstva BiH Povjerenik je odgovoran tijelu koji ga je imenovao, a to je UO KS BiH.

Propozicije natjecanja ni u jednom svom članku ne govore niti određuju bilo kakvu nadležnost Ureda KS BiH niti generalnom tajniku nad vođenjem natjecanja. Za vođenje natjecanja je odgovoran Povjerenik natjecanja. UO KS BiH je jedino tijelo koji može donijeti odluku o prekidu Prvenstva. To pravo nije dato niti Povjerniku niti generalnom tajniku.

U kontekstu problema koji su nastali u vezi sa zakazivanjem termina utakmice KK Igokea – KK Spars RealWay, koristio sam svoja ovlaštenja navedena u Čl. 5. Propozicija. Gospodin Čolan intenzivno se umiješao u moj rad u vezi navedene utakmice, vršeći pritisak na mene da otkažem utakmicu. Nakon što ja na to nisam pristao jer nemam utemeljenje u Propozicijama natjecanja niti Kalendaru natjecanja, ja sam donio svoje odluke o kojima su svi sudionici Prvenstva istovremeno bili upoznati putem Biltena i Nominacija. Dok se nije pojavio problem sa neprihvatanjem termina za odigravanje navedene utakmice od strane KK Spars RealWay, gospodin Čolan se nije uključivao u moje tekuće obaveze.

U međuvremenu, zbog pritisaka koje na mene i dalje vršio gospodin Čolan, zatražio sam tumačenje Članka 5. Propozicija od UO KS BiH, koristeći instrument koji je predviđen u Članka 69. Propozicija. Također, budući da mi je gospodin Čolan stavio na uvid Odluku 651/19 od 27. kolovoza 2019. od UO KS BiH 13. siječnja 2020. sam zatražio sam tumačenje i tog dokumenta i njegovu povezanost sa mojim obavezama i odgovornostima u vođenju natjecnaja. Budući da se radi o vrlo kratkom vremenu, nije bilo realno da takvo tumačenje iz UO KS BiH stigne do ovog trenutka.

Prema mom najboljem znanju nisam učinio nikakvo kršenje Propozicija Prvenstva BiH. Gospodin Čolan ni u kojem slučaju nije osoba koja ima pravo na tumačenje Propozicija.

Budući da su prava na organizaciju i vođenje natjecanja u nadležnosti Povjernika natjecanja, te da ja nisam dobio nalog od UO KS BiH da prekinem natjecanje, obavještavam Vas o sljedećem:

 1. Nadležnost za vođenje Prvenstva BiH i donošenje odluka u vezi s natjecanjem je isključivo na Povjerenstvu natjecanja
 2. Prvenstvo nije prekinuto jer o tome nije donesena odluka UO KS BiH
 3. Sve moje odluke ostaju na snazi dok u eventualnom drugostupanjskom postupku nadležna tijela KS BiH ne odluče drugačije

Molim Vas da nastavite s pripremama za sljedeće kolo prema Vašim planovima. Ukoliko u međuvremenu od UO KS BiH dobijem neku novu informaciju o tome ću Vas bez odlaganja obavijestiti putem Priopćenja.

Sportski pozdrav!
Komesar Prvenstva KS BiH 2019-20.
Siniša Jakovljević, s.r.

Novonastali cirkus unutar KS BiH nažalost, nije ništa novo niti nešto iznenađujuće, a čija će biti posljednja, Čolanova ili Jakovljevićeva doznat ćemo vrlo skoro.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.