Činjenice o Božiću koje možda niste znali

Za početak – u Bibliji nigdje nećete pronaći točan datum rođenja Isusa, tako da se dobar dio povjesničara odlučio za varijantu po kojoj se to zapravo dogodilo u rano proljeće, zaključujući to na temelju šturog opisa vremenskih prilika u Bibliji.

No, papa Julije I odlučio je da bi takav blagdan bio sjajna stvar za privlačenje vjernika, a ljubitelji teorija zavjere također su došli na svoje – 25. prosinca dan je paganskih Saturnalija, pa vi zaključite sami je li to samo slučajnost, prenosi Bljesak.info

Vjerovali ili ne, od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga. Božić u ta doba stvarno nije imao neko posebno značenje, pa je i prva sjednica Kongresa sazvana 1789. godine na Božić, bez ikakvog prazničnog raspoloženja. Naravno, sada je Božić u SAD vrijeme kad trgovci rade dobar dio godišnjeg prometa …

Većina urbanih mitova oko Božića stvorili su, očekivano – Amerikanci, pa je tako Djed Božićnjak koji leti na sanjkama prvi puta spomenut u seriji kratkih priča Washingtona Irvinga “The Sketch Book of Geoffrey Crayon”, gdje u snu glavnog junaka sv. Nikola leti nebom u kolima. Priča je postala jako popularna i poslužila Charlesu Dickensu kao inspiracija za Božićnu priču.

Vjerojatno već svi znaju da je Djed Božićnjak u crvenom odjelu smišljen u glavama marketinških stručnjaka, a potpuno ista je stvar i s jelenom crvenog nosa, Rudolfom kojeg je u reklamu stavio Robert L. Maya 1939. godine kako bi privukao kupce u jednu robnu kuću, prenosi Metro – portal.hr.

Prve jaslice napravio je daleke 1224. godin sv. Franjo Asiški kako bi priču o Isusovom rođenju približio sljedbenicima i objasnio im značenje blagdana u kućama se nalaze razni ukrasi koje povezujemo.

Bez obzira na sve – sretan vam Božić i uživajte u njemu!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.