Čiji je asfalt? Za kilometar obnovljene ceste, tri političke opcije preuzimaju zasluge

Tri političke opcije preuzimaju zasluge za rekonstrukciju dionice od 1,2 kilometra. To što je ostalih 17 kilometara u lošem stanju, nikoga ne zanima.

“Čija je ovo pjesma” višestruko je nagrađivani dokumentarni film kojeg potpisuje redateljica Adela Peeva. Ona glazbenike i stanovnike Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske ispituje o podrijetlu jedne pjesme. Svi su listom odgovarali – to je izvorno naša pjesma, naš je narod zaslužan za njen nastanak, a svi ostali su je lažno prisvojili, piše Žurnal.info

“Čiji je ovo asfalt” mogao bi biti pandan ove priče, gotovo svakodnevne na bosanskohercegovačkoj političkoj estradi, naročito u izbornim godinama.

Pogubnije od spoznaje da asfaltiranje nekoliko metara trotoara, poput onog ispred zgrade Predsjedništva BiH ili nekoliko stotina metara lokalne ceste postaje predmetom gromoglasne medijske eksploatacije, je svojatanje zasluga za isto.

Posljednji primjer imamo u Zenici. Okončanjem rekonstrukcije 1,2 od ukupno 18 km ceste koji vodi prema 26 naselja sliva Babine rijeke, Seoca, Briznika, Arnauta, Babina pa sve do Puhovca, slijedile su stranačke samohvale kako su upravo oni zaslužni za uređenje dijela ceste, kako kažu “konačno, nakon 25 godina”.

A-SDA se pohvalila urađenom cestom svog ministra prostornog uređenja Arnela Isaka uz prethodne medijske najave kako “ministar Isak izdvaja milijun maraka za sanaciju ceste”.

Zasluge svojata i SDA, smatrajući da je ovo “njihova” županija pa samim time i novac iz Proračuna.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je stanovnicima ovog područja uoči prošlih lokalnih izbora mnogo toga obećavao pa je za “upliv” županijskog novca kojim raspolažu SDA i dijelom A-SDA morao ubaciti i svoje zasluge.

Istina, afaltirano je iz gradskog proračuna i nekoliko kratkih dionica prema pojedinim naseljima ovog područja, za što je zasluge preuzeo Kasumović.

Zašto su za SDA, Kasumovića i A-SDA važna naselja sliva Babine rijeke? Na posljednjim lokalnim izborima Kasumović je za mjesto gradonačelnika nadmašio konkurenta iz SDA Naidina Ahmetspahića za oko 2.200 glasova.

Na ovom području koje je slovilo kao “tvrda” SDA glasačka baza, Kasumović je bio uspješniji. Babinski sliv ima oko 4.700 glasača i jasno je da oni  mogu donijeti prevagu na idućim izborima, a za tako nešto treba imati podlogu u “održanim obećanjima”. Zato politički rivali koriste rekonstrukciju ceste za političku samopromociju na račun proračunskog novca.

To što se radi o rekonstrukciji dionice duge samo 1,2 kilometra, a da je ostalih 17 u izuzetno lošem stanju, ostaje u drugom planu.

Zato u danima kada se ne mogu poput gradonačelnika pohvaliti asfaltiranjem, pojedinim strankama dobro dođe i zahvala na projektu – ugradnje nadzorne kamere.

Naravno, građanima ovakva međustranačka “natjecanja” mogu samo koristiti, ali problem je što su u pozadini samo interesi stranaka. Da je drugačije, mještani primjera radi Gundulićeve ulice u Zenici, izuzetno frekvetne jer je tu i Gradsko groblje Crkvice, ne bi godinama uzalud molili za asfaltiranje nekoliko stotina metara njihove ulice prepune rupa. No, problem očito predstavlja što zeničkim političarima nisu zanimljivi. Na posljednjim izborima ovde je najviše glasova za Gradsko vijeće dobio HDZ 1990….

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.