Cijene voća i povrća na mostarskoj tržnici “podivljale”

Cijene voća i povrća su eksplodirale, a najbolji dokaz tome je mostarska tržnica.

Kilogram prvih malina i borovnica košta čak 24 KM, a jagode i trešnje, koje se na tržnicama prodaju po cijeni od 9 i 10 KM po kilogramu, skuplje su nego na početku sezone.

Pogotovo u odnosu na prošlu godinu, kada je ovo voće koštalo šest maraka.

Ima trešanja i za šest maraka po kilogramu, ali su takve da ih nitko neće. Ove koje prodajemo po devet su zaista sočne i kvalitetne. Kada su prispjele moje trešnje, a bile su to rane sorte, jedva sam ih prodavao po dvije KM. Ove koje prodajem otkupljujem od rođaka i komšija, kazao je za “Dnevni Avaz” jučer Belmin Trbonja, jedan od brojnih prodavača na Tržnici u Mostaru.

Ni ostalo voće i povrće nije jeftino. Tako su prve kajsije 8 KM, koliko je i cijena mahune po kilogramu. Paprike su između 6 i 7 KM, breskve 4, nektarine 5, domaća rajčica 5, patlidžan 6 maraka.

Manje se kupovalo na tržnicama nego prošle godine

Šokiran cijenama bio je i Mostarac Goran, koji, kako je za navedeni medij ispričao, povremeno živi i u Velikoj Britaniji.

Ovo je ludnica, pogotovo u usporedbi s cijenama i standardom građana vani. Tikvu mi, evo, prodaje za 5 KM, a tamo košta 1,5 KM. Tko ovo sebi može priuštiti? Onaj od mirovine od 570 KM sigurno ne može, čudio se ovaj građanin.

Prodavačica Olga Šindik kazala je za “Avaz” kako su svjesni visokih cijena, ali teško da se mogu korigirati. Jer, kako je pojasnila, na cijene utječu brojni faktori, posebno vremenski uvjeti i nepogode. Uostalom, kazala je, život je skup.

Šta to danas nije skupo? A znamo kakva nam je kupovna moć, kakve su nam plaće i mirovine. Kupuje se, ali slabo. Narod kuka, jer nema para, ispričala je Šindik.

Umirovljenica Dragica je rekla da od svojih primanja može sebi priuštiti ponešto voća i povrća.

Uzmem dvije rajčice danas, sutra šaku trešanja i tako. Tržnica je skupa, a onaj koji ima mizernu mirovinu, taj ne može ni da jede. Dok plati režije i kupi lijekove, ne ostane mu ništa kazala je Dragica za “Dnevni avaz”.

Što se tiče cijena ostalog povrća i voća, krastavac košta 6 KM, krumpir 2, luk 3, bijeli luk 12, mrkva 4, kupus raštika 5, kupus mladi 2, tikvice 3, a celer 10 maraka. Lubenica je 2 KM po kilogramu, ali riječ je o uvoznom voću, jer domaće još nije pristiglo.

Restorani puni, a tržnice puste: Evo što kaže prodavačica iz Mostara

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)

11 komentara

  • Onaj koji sadi ima najmanje koristi,nego preprodavači kao i uvijek. U Busovaču kg trešanja dvije marke,ali Busovača je daleko od Mostara. …..Ako vam ne smeta, vidio sam na tržnici u Mostaru takvo smeće od robe,a i pojedini prodavači su takvi da ne bih ni oraha sa njihova štanda a kamoli sira,trešanja ,jagoda itditd

 • Kako je frezat, kopat, sadit,platit sve, đubrivo,pa krupa ,pa suša..ovo je džaba.
  Ko misli drugačije neka ode na selo i neka proba malo radit sam pa će zavezat labrnju.
  Ko nema zemlje neka mi pošalje broj dat ću mu 100m2 bez ikakve naknade neka radi.Oće p.materinu.

 • A nista, svaki dan rastika, na sve moguce nacine 😁 kazu da je i zdrava, ima svih vitamina i zeljeza; samo se treba pazit da se jeduci je, ne postane Margaret Thatcher, “zeljezna lady” 😁

 • Prije 2 god.je bilo sve dzaba pa bi govorili sta radis ima sve dzaba kupit pa kupi i budi džek a sve te cijene su u pola cijene na Velerznici u Čapljini tu preprodavci kupe pa vas deru do bola

 • Krepaj fukaro političare nije briga oni se bore za fotelje i visoke plače a ti penziču živi sa 570 km Bože učini sevap pa podati pravdu za one koji su u jarmu i vape

 • Nije čovjeku žao platit da zna što kupuje. Ako kaže da je domaće, pa nek bude domaće. Svaki paradaiz sa ubodom igle,a domaći. E to je skupo

 • Držite cijene bagri neradnickoj , nigdje se manje ne radi a da se se više kuka kao kod nas ,da hoćemo raditi samo za sebe poljoprivredu imali bi svi svega , a ne ovako zemlja leži neobrađena kao neka pustinja Bože me sačuvaj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.