Cijene polaganja vozačkog neće znatnije rasti

Zbog činjenice kako BiH još uvijek ima jedan od najviših postotaka smrtnosti u prometu na svijetu, postavlja se pitanje kakvu obuku mladi vozači imaju u autoškolama i koliko je ona sukladna propisima za ovu oblast, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama koje su dostavljene iz Asocijacije autoškola BiH, u ovoj oblasti je u posljednjih šest godina vladao kaos. On je nastao nakon što je 2012. godine ukinut pravilnik koji je regulirao ovu oblast na području cijele BiH. Tada počinje mijenjanje cijena i brojni popusti, a sve nauštrb kvalitete edukacije novih vozača.

Propusti u obukama

Jedna autoškola u Republici Srpskoj reklamira cijenu osposobljavanja od 570 KM za B kategoriju i C1 potkategoriju. Za ove dvije kategorije potrebno je izvesti 32 sata teorijske nastave, 35 sati praktične obuke za B kategoriju i 12 sati praktične obuke za C1 potkategoriju. Druge autoškole reklamiraju kako daju teorijsku nastavu besplatno. Zaključak je da pojedinci skraćuju praktičnu nastavu za čak 70 posto, a teorijsku nastavu ne provode, prema ovome, gotovo nikako. Korupcija je na svakom koraku u ovakvim procesima, a mi onda gledamo kako nam po cestama ginu cijele obitelji, rekao je za Večernji list predsjednik Upravnog odbora Asocijacije autoškola BiH dipl. ing. prometa Zdravko Ivić.

Dodaje kako u cijelosti podržava odluku Ministarstva prometa i veza BiH o izjednačavaju cijena obuke za vozače jer samo na taj način će autoškole biti prisiljene raditi u cijelosti po propisima.

Samo stalnom kontrolom rada autoškola možemo doći do standarda koje svi želimo i nadamo se da će zaživjeti i u BiH. I kandidati za polaganje moraju inzistirati da dobiju ono što propisi nalažu, a ne skraćene procedure gdje ništa ne mogu naučiti, zaključio je Večernjakov sugovornik.

Sličnog mišljenja je i njegov zamjenik Pero Čule, dopredsjednik Asocijacije autoškola BiH, koji nam je rekao kako usklađivanje cijena polaganja vozačkog ispita ne znači da će doći do novog rasta cijena.

Sve ostaje isto

Kod nas u Hercegovini cijene će ostati iste kao i do sada, barem kada je u pitanju praktična obuka vozača. Teorijska nastava poskupjet će, prema procjenama, oko 60 maraka jer je došlo do povećanja cijene sata nastave. U svakom slučaju, neće biti većih promjena u odnosu na dosadašnje stanje, rekao je Čule.

To znači kako će polaganje vozačkog ispita za B kategoriju biti oko 1.600 maraka, kao i do sada.

Iako je za mnoge ovo previsoka cijena, stručne službe odlučile su kako za taj novac mladi vozači mogu i trebaju dobiti potrebno znanje o prometu i steći vještinu upravljanja vozilima.

Nadati je se kako ćemo pozitivne promjene, a ne samo u cijeni, doživjeti uskoro i na prometnicama koje su već godinama simbol stradanja mladih ljudi zbog neprilagođene brzine i nepoznavanja pravila u prometu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.